Легендата на българския цирк Александър Балкански-баща заяви пред „Телеграф“, че

...
Легендата на българския цирк Александър Балкански-баща заяви пред „Телеграф“, че
Коментари Харесай

Цирк Балкански съди кмет - slava.bg

Легендата на българския цирк Александър Балкански-баща съобщи пред „ Телеграф “, че обмисля да съди кмета на столичния регион „ Младост “.

Причината е, че по закон всеки град е задължен „ да дава място за площадка, която да става за национални увеселения, включително цирк, лунапарк и така нататък “, твърди актьорът.

А от регион „ Младост “ разиграват най-престижния цирк на Балканите, който публично е разгласен от Световната асоциация на цирковете за интернационално важен. Балкански разяснява: „ Както сподели преди време Софиянски - с цирк пари не се вършат. - Ами да ми каже кое друго изкуство прави пари – нито операта, нито театърът, все са на субсидии! “

200 години

Тази година цирковата фамилия трябваше тържествено да празнува своята 200-годишнина. Но се случи пандемията и нанесе сериозен удар на единствения научен цирк у нас. Пред „ Телеграф “ Александър Балкански-баща съобщи: „ През 2020 година трябваше да честваме 200 години на циркова фамилия Балкански, а в този момент се борим за оцеляването на цирка освен като изкуство, само че и физически. Дадохме над 600 000 лева за поправки, подготовка, ново осветяване, напълно ново шапито.

Бяхме се охарчили до дъно. Когато стана по този начин, че не разрешиха спектаклите поради ковид, не можахме да отворим цирка. Положението е извънредно сериозно. Имах среща с министъра на културата, дадоха обещание помощ. Пуснах и второто си писмо до министъра. Но към този момент няма нищо съответно. Нас 10, 20 или 50 хиляди не ни оправят.

За един ден можаха да решат въпроса за фитнесите, би трябвало да извърнат внимание и на нас “. После прибавя: „ За мен е ясно, че юни и юли хората би трябвало да се отръскат от страха от ковид. През август би трябвало да отидат на море, на планина и напълно да се отърват от него. Затова взехме решение на 1 септември да създадем премиерата на новия театър. Тя ще е на цирковата площадка в Зона Б5, в парк Възраждане в София “.

Шкембе супа

Балкански-баща разяснява: „ Дано не пристигна втора пандемия. Много неща ще изчезнат. От 60 театъра в София ще останат 4-5. Циркът ще изчезне изобщо като изкуство. Ако би трябвало да се прехранваме, отваряме една шкембеджийница и все ще има по една паница и за нас. Но ние сме били 200 години циркови актьори и това доста задължава.

Не можем и да емигрираме. Имаме 650 тона материална част и 760 линейни метра товар. Трябва ни един цялостен ферибот единствено за нас. Храним 12 камили, 4 понита, 6 каракачански кучета. За камилите 110 кг зърно дневно отива. Добре че имаме 60 декара ливади, та ги пускаме да пасат свободно. Оня ден докараха 400 бали сено, ще стигнат за месец и половина.

Ние тези камили не можем да ги използваме за зрелище, тъй като първото и второто потомство са диви и не стават за манежа – в този момент имаме единствено две млади, които стават за циркова работа “. След това доайенът заключава: „ Тоя вирус промени ужасно света. На никой не му е до изкуство, до спектакъл, до цирк. Трябва обаче да свикнем да живеем с вируса и да го преборим.

Може да стане по този начин – на 1 септември да отворим цирка и на 9 септември да го затворим вечно. В Италия има към 1000 цирка, тяхното министерство на туризма и спектакъла е дало 30 млн. евро в помощ на техните циркове. Какво са 200-300 хиляди лв. в помощ на цирк „ Балкански?! “.

Източник: Monitor

Снимка: булфото

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР