Легендарният разработчик на системи за бази данни Майк Стоунбракър, който

...
Легендарният разработчик на системи за бази данни Майк Стоунбракър, който
Коментари Харесай

DBOS: защо са ни нужни операционни системи, когато имаме бази данни?

Легендарният разработчик на системи за бази данни Майк Стоунбракър, който е пионер на Ingres, Postgres и редица други революционни планове, показа последното си революционно дете. Това е DBOS. Това е технология, която безусловно прекатурва обичайния софтуерен пакет, поставяйки базата данни в самото й ядро.

В днешния свят, насочен към обработката на големи количества информация, операционните системи като Linux не всеки път се оправят с условията за експедитивност и мащабируемост. 80-годишният професор от Масачузетския софтуерен институт (MIT). Носител на премията „ Тюринг “, е уверен, че е настъпил моментът за възобновяване на софтуерната архитектура.

DBOS е резултат от тригодишен проучвателен план, сбъднат взаимно от учени от Станфорд и MIT. Основната концепция е да се реалокират множеството от дилемите, които обичайно се извършват от операционната система, в база данни, като се употребяват SQL поръчки.

„ Първоначално планът беше умислен, с цел да усъвършенства продуктивността на OLTP системите “, изяснява Стоунбракър. – Базите данни се развиха доста през последните 15 години и ние предположихме, че те могат да се конкурират с операционните системи като нова софтуерна платформа “.

Решаващ се оказва диалогът на публицистите с Матей Захария. То е главеният проектант в Databricks, който също се причислява към плана DBOS като началник. Закария поддържа концепцията, че с повишаването на размера на данните е нужен коренно нов метод на разглеждане на организацията на стековете.

В DBOS файловата система, планировчикът на задания, обменът на известия и доста други функционалности се осъществят благодарение на SQL поръчки към база данни. Работи се съвсем непосредствено с голия хардуер. В същото време се резервират всички преимущества въз основата данни, по-специално опцията за водене на дневник на систематичните събития.

„ Ако ненадейно стартира офанзива с вирус за откуп, задоволително е да върнете системата 13 минути обратно – и мигновено ще се окажете в безвредна точка “,

– дава образец за опциите на DBOS нейният основател.

Тестовете в огромните финансови и хранителни компании демонстрират, че продуктивността на DBOS е много конкурентна.

„ Доказахме, че DBOS работи толкоз бързо, колкото и в този момент съществуващите решения. Това ни даде убеденост да продължим напред “,

отбелязва Стоунбракър.

DBOS публично излиза на пазара тази седмица, откакто набра 8,5 млн. $ вложения в началния стадий. Кръгът беше управителен от компанията за рисков капитал Engine Ventures с присъединяване на Construct Capital, Sinewave и Gutbrain Ventures.

Въпреки че Стоунбрейкър не чака фирмите да преминат напълно към DBOS, той вижда благоприятни условия за внедряване на технологията в нови планове. Както и в отчасти прекачване на съществуващи системи. Нает е изпълнителен шеф за оперативно ръководство на стартъпа, който към този момент разполага с екип от 8 инженери.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР