Легендарният американски лекоатлет Карл Люис и най-успешният български футболист Христо

...
Легендарният американски лекоатлет Карл Люис и най-успешният български футболист Христо
Коментари Харесай

Карл Люис и Христо Стоичков откриват официално Градината на света в Пазарджик

Легендарният американски лекоатлет Карл Люис и най-успешният български футболист Христо Стоичков ще открият публично Градината на света в град Пазарджик. Това ще се случи на 23 септември от 11,00 часа в парк-остров Свобода.

 

Откриването ще бъде реалност тъкмо година, откакто носителят на Златната топка и кметът на Пазарджик Тодор Попов направиха първата копка на новаторския интернационален план, сложил си за цел да съставлява най-голямата балканска повърхност с растителни типове от България, Балканите, Европа и света. В нея Стоичков ще има специфичен ъгъл с български цветя, завършени като номер 8, с който той играеше като футболист.

 

Карл Люис, притежател на 9 олимпийски и 8 международни трофеи, идва в страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията „ Пробег на мира ”, Асоциация „ Докосни дъгата “ и Сдружение „ Младежки състезателен клуб Пазарджик спортува “. Именно тъй като концепцията на  градината е да носи посланието за мир и да бъде нагледна платформа, която демонстрира по какъв начин може всички страни от света да са обединени, уредниците събират Карл Люис – дипломат на Пробега на мира за Америка и Христо Стоичков – дипломат на Пробега на мира за Европа, с цел да открият дружно красивото начинание. Пробегът на мира е интернационална атлетическа щафета, която прекосява страни и континенти, пренасяйки разпален факел – знак на всеобщия блян на човечеството към свят на мир и съгласие.
На формалното разкриване на Градината на света на 23 септември ще участват още редица изявени български спортисти, посланици, консули, дипломати и, несъмнено, доста жители и посетители на Пазарджик.

 

Карл Люис и Христо Стоичков ще се включат и в други мероприятия по време на визитата си в Пазарджик, като програмата за тях ще бъде оповестена напълно скоро.
Идеята за градина с дървесни и растителни типове от целия свят е на управлението на Община Пазарджик и се осъществя с поддръжката на посланици, консули и други дипломати в България. Градината на света има за цел да насочи ясно политическо обръщение, надскачайки разликите сред обособените страни и подавайки ръка в търсене на допирни точки сред всяка една просвета, общественост и език. И не на последно място – в тези сложни времена хубостта на градината ще обезпечи ъгъл за естетика, примирение и приятност на всеки неин посетител, ще въодушевява, образова и предлага несравнимо странствуване без граници!

 

Припомняме, че в края на 2022 година планът получи благословията на папа Франциск, откакто кметът на Пазарджик Тодор Попов срещна Негово светейшество с самодейността и му подари златен житен клас, който е признакът на Градината на света.

 



създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР