Легендарният американски дипломат, политик, учен, анализатор и визионер Хенри Кисинджър

...
Легендарният американски дипломат, политик, учен, анализатор и визионер Хенри Кисинджър
Коментари Харесай

Заветът на Кисинджър: Кризата в Украйна трябва да приключи с преговори, нужен е диалог с Русия

Легендарният американски посланик, политик, академик, анализатор и визионер Хенри Кисинджър си отиде на 100-годишна възраст.


Описван като проектант на американската външна политика по време на Виетнамската война и на доближаването с Китай, той съветваше доста от американските президенти след Ричард Никсън и Джералд Форд, в това число и настоящия държавен глава Джо Байдън.

Кисинджър изигра основна дипломатическа роля за нормализирането на връзките сред Вашингтон и Пекин през 70-те години на предишния век, когато беше държавен секретар (1973-1977 г.) и консултант по националната сигурност (1969-1975 г.) в администрациите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

ни събра последните изказвания на Хенри Кисинджър:

Германия позволи прекалено много чужденци, това бе неточност. задачата на " Хамас " е да активизира арабския свят против Израел

12 октомври, 2023 година

Нападението на " Хамас " против Израел, поради което има празненства по улиците на Берлин, демонстрира, че Германия е позволила прекалено много чужденци в страната.

" Беше сериозна неточност да се позволен толкоз доста хора с изцяло друга просвета, вяра и концепции, тъй като това основава група за напън вътре във всяка страна, която прави това ", съобщи Кисинджър в изявление за немската телевизия " Велт " с изпълнителния шеф на " Аксел Шпрингер " Матиас Дьопфнер.

Болезнено е да се види араби в Берлин да честват след нападението над Израел, посочи той.

" Откритият акт на експанзия " на " Хамас " би трябвало да бъде посрещнат с " някакво наказване ", съобщи Кисинджър, само че предизвести за опцията за рискова ескалация в района.

" Има заплаха близкоизточният спор да ескалира и да притегли други арабски страни под натиска на публичното им мнение ", предизвестява Кисинджър, като показва поуките от войната от Йом Кипур през 1973 година, по време на която арабска коалиция, водена от Египет и Сирия, атакува Израел.

Истинската цел на " Хамас " и неговите поддръжници " може да бъде само активизирането на арабския свят против Израел и овакантяване на пътя на мирните договаряния ", сподели Кисинджър.

Отношенията на Съединени американски щати с Китай са от голяма важност за международния мир и напредъка за човешкото общество

20 юли, 2023 г

Китайският президент Си Дзинпин съобщи пред ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, че " старите другари " като него в никакъв случай няма да бъдат забравени.

" За следващ път Китай и Съединените щати се намират на кръстопът накъде да продължат и за следващ път двете страни би трябвало да създадат избор ", сподели Си.

" Китайският народ в никакъв случай не не помни старите си другари, а китайско-американските връзки постоянно ще бъдат свързани с името на Хенри Кисинджър ", сподели Си на Кисинджър по време на срещата им в държавната къща за посетители в Пекин, където постоянно се одобряват високопоставените задгранични посетители.

Кисинджър, който се употребява с огромно почитание в Китай даже и откакто напусна поста си, съобщи, че е признателен на Пекин, че е провел срещата точно в постройката, в която за първи път се е срещнал с китайски водач.

" Отношенията сред нашите две страни са от голяма важност за международния мир и напредъка за човешкото общество ", съобщи дългогодишният американски посланик, представен от държавната Китайска централна телевизия.

Посещението му в Китай, се случва в миг, когато двете суперсили поемат курс към прекъсване на по-нататъшното разтягане на връзките им, които към този момент са достигнали исторически спад.

В рамките на визитата си в Пекин Кисинжър се срещна и с китайския министър на защитата Ли Шанфу.

" Съединени американски щати и Китай би трябвало да изгладят недоразуменията, да водят спокойно взаимно битие и да заобикалят опълчването. Историята и практиката непрекъснато ни демонстрират, че нито Вашингтон, нито Пекин може да си разреши да третира другата страна като съперник, " съобщи Кисинджър по време на диалога си с Ли.

Държавния департамент на Съединени американски щати отхвърли да разяснява визитата на Кисинджър. Оттам обявиха, че не могат да вземат отношение по визити на „ частни лица, които не са част от американското държавно управление “.

Напрежението към Тайван може да докара до спор сред Съединени американски щати и Китай. Нужно е дипломатическо решение на войната в Украйна

16 юни, 2023 г

Настоящият формат на връзките сред Съединените щати и Китай, по-специално разликите по отношение на Тайван, може да докара до спор сред тези две страни в бъдеще, съобщи Хенри Кисинджър в изявление за Bloomberg.

„ Като се има поради актуалната траектория на връзките, считам, че е вероятен боен спор “, сподели още Кисинджър.

В същото време Кисинджър добави, че " актуалният вектор на връзките със Съединени американски щати и Китай би трябвало да бъде изменен ”.

" Има неповторима обстановка, в която всяка от страните съставлява най-голямата опасност една за друга. Най-голямата опасност за Китай е Америка, съгласно тях, и назад, " изясни той.

" Бих желал Русия да признае, че нейните връзки с Европа се основават на избрани съглашения и някакъв тип консенсус. Вярвам, че тази война, в случай че завърши вярно, ще направи подобен излаз вероятен ", разяснява Кисинджър войната в Украйна.

Според Кисинджър " все по-важно е " страните в спора в Украйна да стартират да мислят по какъв начин да го прекратят посредством дипломация. В същото време, означи той, не би трябвало да се позволява разновидността " отслабването на Русия до положение на недоволна беззащитност ", тъй като това би довело до ново напрежение.

Желанието на Съединени американски щати да вкарат Украйна в НАТО бе неточност и докара до настощия спор

26 май, 2023 г

Желанието на Съединени американски щати да създадат Украйна член на НАТО беше сериозна неточност и докара до сегашния спор, съобщи някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър в изявление за в. " Уолстрийт джърнъл ".

Според него в продължение на стотици години Русия е имала доста въздействие върху страните от своя район, само че самата тя непрекъснато е заемала двойнствена позиция по отношение на Европа, защото е била заинтригувана да развива връзки с нея за личното си развиване, само че в това време се е страхувала от закани от Запада.

Тази двойнственост, счита Кисинджър, е довела и до спора в Украйна. „ Вярвам, че предлагането за приемане на Украйна в НАТО беше сериозна неточност и докара до война “, сподели той.

В същото време Кисинджър добави, че в този момент Съединени американски щати са " безусловно прави да се опълчват " на Русия и че той поддържа политиката на американския президент Джо Байдън по отношение на Украйна.

„ От моя позиция украинската война беше извоювана в смисъл, че предотврати съветска офанзива против съюзнически страни в Европа “, аргументира се някогашният държавен секретар. Според него обаче „ могат да се появят и други рискове, свързани с Русия “.

Говорейки за салдото на силите в Азия, Кисинджър означи, че съгласно него Китай търси сигурност, а не международно владичество.

В същото време Кисинджър счита, че КНР чака да бъде преобладаващата мощ в района. Според някогашния държавен секретар Пекин може да заеме толкоз твърда позиция, че Индия и Япония, „ въз основа на логиката на събитията “, ще би трябвало да се преценяват с това.

Като ответна мярка, съгласно Кисинджър, Япония може да създаде свои лични оръжия за всеобщо заличаване. Според някогашния държавен секретар това може да стане в границите на три, пет или седем години.

Втората Студена война може да бъде по-опасна от първата. Русия може да стане аванпост на Китай в Европа

26 март, 2023 година

Втората Студена война може да бъде по-опасна от първата, съобщи Хенри Кисинджър в изявление за испанския вестник " Ел Мундо ".

Според него нова Студена война може да стартира сред Съединени американски щати и Китай. Той изясни това с обстоятелството, че тези страни имат съпоставими финансови запаси, което не беше по този начин по време на първата Студена война. Бившият държавен секретар на Съединени американски щати счита, че " предстоящото озападняване на Китай " към този момент не е безапелационна тактика.

На въпрос по какъв начин ще да бъде комплициран завършек на спора в Украйна, Кисинджър отговори: „ В последна сметка би трябвало да намерим място и за Украйна, и за Русия, в случай че не желаеме Русия да се трансформира в аванпост на Китай в Европа “, аргументира се той.

Много е значимо да не прекъсваме разговора с Русия

25 януари, 2023 г

" Русия би трябвало да бъде включена в европейското поле. Зная, че в този момент не наподобява напълно реалистично, само че мисля, че бъдещето ще бъде тъкмо такова “, съобщи Хенри Кисинджър в изявление, оповестено в сряда във вестник La Stampa за видния италиански фабрикант Джани Аниели (1921-2003 г.), с който се познаваше добре.

" Джани [историческият началник на автомобилния производител FIAT] имаше ползи в Съветска Русия и смяташе, че Русия е в най-пълния смисъл част от Европа ", означи Кисинджър, припомняйки, че е бил в Съюз на съветските социалистически републики с Аниели.

" Проблемът за връзките сред Русия и Европа се дефинира от обстоятелството, че Русия постоянно се е възхищавала на Европа, на нейния културен модел, само че в това време постоянно е била уплашена от Европа и Запада като цяло, защото е била неведнъж нападана. Русия не е решила дефинитивно по какъв начин да живее - в вяра или в боязън. Но считам, че когато спорът в Украйна завърши, Русия без подозрение би трябвало да бъде включена в европейското поле. Мисля, че Джани би споделил същото ", съобщи Кисинджър.

" Джани смяташе тогава и евентуално би мислил в този момент, че всяка страна въздейства на другите. Много е значимо в никакъв случай да не прекъсваме разговора, да не разрешаваме на никоя страна, даже и да е въвлечена в спор, да не е сигурна, че ще може още веднъж да принадлежи към лагера на положителните ", добави някогашният държавен секретар.

Кризата в Украйна би трябвало да завърши с договаряния. Автономните оръжейни системи и изкуственият разсъдък вещаят провал на цивилизацията

16 декември, 2022 година

Кризата в Украйна би трябвало да завърши с договаряния, съобщи " патриархът " на американската дипломация Хенри Кисинджър в публикация за сп. The Spectator. Той назова и изискванията, при които съгласно него те могат да се осъществят, и напомни заплахата от ескалация на спора.

Първата международна война се оказа самобитно културно самоубийство, което постави завършек на европейското предимство. Германия и Русия бяха раздрани от революции. Австро-унгарската страна изчезна от картата на света. Франция беше окървавена. Англия пожертва огромна част от по-младото си потомство и икономическата си мощност, с цел да завоюва. А наказателният Версайски контракт, който постави завършек на войната, се оказа доста по-крехък от структурата, която размени.

Дали светът в действителност претърпява сходна повратна точка в Украйна през днешния ден? Многократно съм изразявал поддръжката си за военните старания на съдружниците за преустановяване на дейностите на Русия в Украйна. Постепенно обаче наближава моментът, в който ще би трябвало да надграждаме към този момент настъпилите стратегически промени и да ги интегрираме в нова конструкция, с цел да реализираме мир посредством договаряния.
...
Междувременно интернационалната система, в това число Китай, се опълчва на заплахата от Русия и на опасността Москва да употребява нуклеарни оръжия.

Този развой още веднъж повдига въпроси по отношение на участието на Украйна в НАТО. Вариантът за неутралитет на Киев към този момент няма смисъл, изключително като се има поради, че Финландия и Швеция към този момент се причислиха към Алианса.

Ето за какво през май предложих да се прокара линия на преустановяване на огъня по границите, които съществуваха преди началото на съветската експанзия на 24 февруари. Русия може да се откаже от земите, които е анексирала от този момент, само че не и от териториите, които анексира преди съвсем 10 години, в това число Крим. Те биха могли да бъдат обект на договаряния след подписване на помирение.

Ако посредством пердах или договаряния не е допустимо да се върне предходната разграничителна линия сред Украйна и Русия, може да се обмисли вид за използване на правилото на самоопределяне. В най-разделените територии, които са сменяли принадлежността си си неведнъж през вековете - може да се организират референдуми за самоопределяне под наблюдението на интернационалната общественост.

Целта на мирния развой би трябвало да се състои от два детайла: страните би трябвало да укрепят свободата на Украйна и да разработят нова интернационална конструкция, изключително за Централна и Източна Европа. И Русия в последна сметка би трябвало да откри своето място в тази конструкция.

Някои са уверени, че най-хубавият излаз би бил Русия, обезкървена от спор. Не съм склонен с това.... Дори и нейният боен капацитет да бъде доста понижен, колапсът на Русия или загубата на способността да осъществя стратегическите си стратегии ще трансформира нейните територии, обхващащи 11 часови зони, във вакуум, за който ще се разгърне яростна битка. Воюващите общности на нейните територии може да изискат да разрешат разногласията си по принудителен метод. Други страни може да се опитат да заграбят елементи от Русия със мощ. И всички тези рискове ще бъдат изострени от съществуването на хиляди нуклеарни оръжия, които вършат Русия втората по величина нуклеарна мощ в света.

Тъй като международните водачи се стремят да сложат завършек на спор, в който две нуклеарни сили се борят за страна с стандартни въоръжения, те също би трябвало да обмислят последствията от този спор и дълготрайна тактика за зараждащите високи технологии и изкуствен интелект. Вече има самостоятелни оръжейни системи, които могат да дефинират, проучват и нанасят удари по цели " по свое убеждение ", т.е. те към този момент са в положение да стартират лична война.

След като прекрачим тази граница и високите технологии се трансфорат в общоприетоо оръжие - когато компютрите станат основните реализатори на тактиката - светът ще се окаже в условия, за които към момента няма ясна визия. Как водачите ще могат да упражняват надзор, в случай че компютрите ще предписват без значение стратегически указания в подобен мащаб и по подобен метод, че на процедура да лимитират човешкия принос и даже да го заплашват? Как може цивилизацията да оцелее в този въртоп от спорна информация, усещания и мощни средства за заличаване?

Сега няма теории за този приближаващ свят и международната общественост даже не разисква тази тематика, може би тъй като всевъзможни смислени договаряния могат да оповестят информация за нови открития, а такава гласност сама по себе си може да носи опасности за бъдещето. Преодоляването на пропастта сред актуалните технологии и тактиките за управление на тяхното потребление - или даже разбирането какви биха могли да бъдат следствията от тях - през днешния ден е също толкоз значимо, колкото и изменението на климата, и изисква водачите да владеят брилянтно както технологиите, по този начин и историята.

Желанието за мир и ред има два съставния елемент, които от време на време се преглеждат като спорни: желанието за създаване на конструкция за сигурност и нуждата от дейности на помиряване. Ако не можем да реализираме и двете, не можем да реализираме нито едно от тях. Пътят на дипломацията може да наподобява сложен и разочароващ, само че постигането на мир изисква както визията, по този начин и смелостта да се предприеме пътуването към него.

Изявленията на Путин за опасения за сигурността би трябвало да се одобряват съществено

20 август, 2022 година

В изявление за CNN Хенри Кисинджър прикани за допустимо най-бързо преустановяване на спора в Украйна. Според него е належащо да има договаряния.

" Освен това бих предизвестил да не протакаме тази война за неопределен срок. Защото следователно всичко ще бъде като през Първата международна война и евентуално ще има ескалация. Надявам се, че страните от НАТО скоро ще се схванат между тях какви би трябвало да бъдат резултатите от договарянията и какъв резултат е изпълним, " добави той.

Кисинджър обаче сподели, че алиансът не би трябвало да прави отстъпки на Русия, тъй че Москва да не получи " никаква изгода " от специфичната военна интервенция. Той също по този начин акцентира, че Украйна би трябвало да си върне 15-20 % от териториите, които в този момент са под контрола на Руската федерация.

По-рано Хенри Кисинджър сподели, че разширението на НАТО трябваше да спре с Полша, а Украйна трябваше да заеме мястото на Финландия в връзките сред Русия и Запада. Освен това изказванията на съветския президент Владимир Путин за опасения за сигурността би трябвало да се одобряват съществено, добави той.

Съединени американски щати са на прага на война с Русия и Китай, Москва и Пекин не могат да бъдат скарани

13 август, 2022 година

Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай поради различия отчасти провокирани от Съединените щати и без идея до какво ще докара този конфликт. Това съобщи в изявление за " Уолстрийт джърнъл " Хенри Кисинджър.

Според него светът е на път да изпадне в рисково неравновесие.

На въпрос дали Съединените щати могат да се оправят с враговете Русия и Китай и да ги разединят както по времето на президента Никсън - дипломатът няма елементарен отгтовор и споделя, че сега не е допустимо Пекин и Москва да бъдат скарани, а само може да не се нагнетява напрежение и да се основават благоприятни условия.

Дипломатът планува завършек на войната, като Русия резервира териториите добити през 2014 година - полуостров Крим и Донбас, само че пък няма отговор по какъв начин сходно решение се разграничава от Минските съглашения, които не съумяха да решат спора.

По въпроса за Тайван Хенри Кисинджър показва паника, че Вашингтон и Пекин вървят към рецесия.

Политиките на двете страни разрешиха напредъка на Тайвън към самостоятелна демократична територия и това пазеше мира в продължение на 50 години, споделя Кисинджър и поучава, че всяка смяна на главната конструкция в тези връзки е рискова.

Възможни са три изхода от войната в Украйна

1 юли, 2022 година

Интервю на Андрю Уилсън, The Spectator

На последната среща в Давос споделих, че разграничителната линия сред Русия и Украйна би трябвало да се върне към предходното статукво, тъй като продължаването на войната оттатък тази точка може да я трансформира във война не за свободата на Украйна, а във война против Русия. За това бях подложен на много рецензии, не на последно място от господин Зеленски. Целта на изказването в Давос беше да се уточни, че въпросът за задачите на войната би трябвало да бъде прегледан, преди инерцията на войната да го направи политически неуправляем.

Когато Зеленски направи коментара си, той не беше прочел това, което бях споделил. В последните си изказвания той всъщност одобри това, което изложих в Давос. Той даде изявление за " Файненшъл таймс " (на 7 юни 2022 г.), в което всъщност одобри главната рамка на хипотезата ми. Основната рамка е следната: има три вероятни изхода от тази война - и трите са към момента до известна степен отворени.

Ако Русия остане там, където е в този момент, тя ще е превзела 20% от Украйна и по-голямата част от Донбас, главната промишлена и селскостопанска зона, както и линия земя около Черно море. Ако остане там, това ще бъде победа, макар всички неуспехи, които претърпяха първоначално. А ролята на НАТО няма да е била толкоз решаваща, колкото се смяташе по-рано.

Другият излаз е да бъде изработен опит за изтласкване на Русия от териториите, които е придобила още преди тази война, в това число от Крим, и тогава ще възникне въпросът за война със самата Русия, в случай че войната продължи.

Третият излаз, който скицирах в Давос и който, по мое усещане, Зеленски към този момент е приел, е, че в случай че Свободният свят успее да попречи на Русия да реализира каквито и да било военни завоевания и в случай че бойната линия се върне в ситуацията, в което стартира войната, тогава актуалната експанзия ще бъде очевидно победена. Украйна ще бъде възобновена във типа, в който беше при започване на войната: бойната линия след 2014 година Тя ще бъде превъоръжена и тясно обвързвана с НАТО, в случай че не и част от него. Останалите въпроси ще могат да бъдат въпрос на договаряния. Това ще бъде обстановка, която ще бъде замразена за известно време. Но както видяхме при обединяването на Европа, за избран интервал от време те могат да бъдат реализирани.

...

Няма да давам оценки за това какъв би трябвало да бъде резултатът от договарянията. Но в случай че съдружниците съумеят да оказват помощ на украинците да прогонят руснаците от територията, която са завладели в тази война след 24 февруари, те ще би трябвало да решат какъв брой дълго би трябвало да продължи войната.

Ако войната приключи по този начин, както я скицирах в Давос, мисля, че това ще бъде доста достижение за съдружниците. НАТО ще се укрепи с присъединението на Финландия и Швеция, което ще сътвори опция за отбрана на балтийските страни. Украйна ще разполага с най-големите стандартни сухопътни сили в Европа, свързани с НАТО или с негов член.

 

На Русия ще бъде показано, че страхът, който е щръкнал над Европа от края на Втората международна война - от навлизането на съветска войска, стандартна войска, която навлиза в Европа през откритите граници - може да бъде предотвратен посредством стандартни дейности на НАТО. За пръв път в най-новата си история Русия ще би трябвало да се изправи пред нуждата да одобри взаимно битие с Европа като цяло, а не Америка да бъде основният детайл в отбраната на Европа със своите нуклеарни сили.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР