Легендарната 104-та дивизия ще бъде пресъздадена в състава на ВДВ.

...
Легендарната 104-та дивизия ще бъде пресъздадена в състава на ВДВ.
Коментари Харесай

Защо Русия пресъздава легендарна дивизия на ВДВ?

Легендарната 104-та дивизия ще бъде пресъздадена в състава на ВДВ. Според източници това ще стане до декември тази година. През какъв военен път са минали бойците от това поделение в разнообразни години, с какво е известна бригадата-наследник на дивизията и най-важното с какви задания ще се сблъска пресъздаденото формирование?

104-та дивизия ще бъде пресъздадена в състава на ВДВ до 1 декември 2023 година Това заяви по време на Международния военно-технически конгрес " Армия-2023 " източник, непосредствен до съветското военно ведомство. „ Освен това реконструкцията на дивизията ще се организира въз основата на 31-ва обособена десантно-щурмова бригада “, сподели източникът.

В същото време, както по-рано заяви президентът на Руската асоциация на героите, някогашният пълководец на ВДВ, Герой на Русия генерал-полковник Владимир Шаманов, новата дивизия ще се състои от три полка, става дума за десантни полкове. В нея ще вземат участие още артилерийски и зенитно-ракетни полкове.

Самата дивизия е учредена през декември 1944 година Окончателно е образувана през 1946 година, когато 104-та гвардейска стрелкова дивизия е реорганизирана в 104-та гвардейска въздушнодесантна дивизия “Орден Кутузов ”. През 1998 година поделението е реформирано и сведено до бригада. Наименувано е 31-ви обособена въздушнодесантна бригада „ Орден Кутузов “.

Личният състав на подразделението взе участие във военните дейности в Чечня, извършва мироопазваща задача в Република Абхазия, а също и в състава на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Югославия. Също по този начин, съгласно някои неофициални данни, персоналният състав на звеното е взело участие в известната Гостомелска интервенция край Киев.

Според специалистите реконструкцията на дивизията в сегашните действителности е значима стъпка. Освен това, заради необятния набор от вероятни задания, тя може да бъде употребена както в границите на специфична интервенция в Украйна, по този начин и на други места, според от военните ползи на Русия. В същото време, с цел да работи по-ефективно, звеното би трябвало да бъде оборудвано с по-тежка техника от тази, с която нормално разполагат десантчиците, считат специалистите.

„ Познавам чудесно бригадата, която беше дислоцирана в Уляновск. Някога беше 104-та въздушнодесантна дивизия, синът ми е служил там, който почина за Родината. И ние се опитахме да подсигуряваме, че дивизията няма да бъде превърната в бригада, само че, за жалост, не ни послушаха “, спомня си Георгий Шпак, генерал-полковник на ВДВ от запаса.

„ Решението за пресъздаване на 104-та дивизия в състава на ВДВ е стъпка, ориентирана към възстановяване на отбранителната дарба на нашите въоръжени сили, в това число ВДВ. Самото разделяне преди време е било на респект и тези обичаи се пазят и до през днешния ден ”, продължава той. „ Важно е да се разбере, че бригада и дивизия са две изцяло разнообразни стойности, даже съгласно баналното аритметично пресмятане. Тоест реконструкцията на дивизията би трябвало да докара до повишение на боеспособността на частта. Ние най-сетне се върнахме към разбирането, че ВДВ са неповторим тип въоръжени сили, който би трябвало да се поддържа в най-висока степен на бойна подготвеност “, уверен е военният.

„ Последните събития в Казахстан и Украйна демонстрират, че без ВДВ е доста мъчно да се поддържа отбранителната дарба на нашата страна. Трудно е да се допусна по какъв начин ще се развият събитията, само че можем да кажем с убеденост, че 104-та дивизия може да се употребява в нахлуване, да бъде в защита и да покрива фланговете ”, твърди генералът.

„ Ако се обърнем към предишното, можем да забележим, че интервенцията по завладяването на Гостомел безусловно влезе в историята на военното изкуство. Всички дейности бяха премислени, осъществени умело и хармонично. В различен интервал от време, към този момент при Горбачов, в случай че не бяха ВДВ, страната ни можеше да пламне “, акцентира събеседникът.

„ Надявам се, че в бъдеще, когато отбранителните ни интервенции в СВО решително преминат в нахлуване, десантно-десантните елементи ще излязат на напред във времето. Те ще могат да кацат и да завладяват командни пунктове, унищожавайки вражеските запаси “, допуска Шпак.

„ Отбелязвам: мнението, че времето на ВДВ е отминало, е фундаментално неправилно. Въздушнодесантните войски са предопределени освен за интервенции след пряк скок при кацане. Ние спасихме Казахстан, без да кацнем с парашут “, отбелязва той с подигравка.

„ В същото време, да, ВДВ изпитват известни компликации заради обстоятелството, че арсеналът на този жанр войски е по-лек от този на сухопътните войски. Сухопътните войски разполагат с доста мощна бронетанкова мощ за удари, таран, за продупчване на съперника “, твърди събеседникът.

„ Но в основата на потреблението на ВДВ е подпомагането на осъществяването на тези и други задания посредством завладяване на тилови уреди, секване на подходи на запаси, заличаване на хранилища с муниции и техника, командни пунктове. Въздушнодесантните сили са изправени пред хиляди задания, просто хиляди! И несъмнено, невероятно е да се съпоставя огневата мощност на сухопътните и десантчиците ”, акцентира Шпак.

„ Към момента не е известно каква ще бъде организационно-щатната конструкция на новото звено. Затова е рано да се приказва за съответните цели и задания на 104-та дивизия. Но си коства да се разбере, че към този момент никой не стоварва войски по класическия парашутен метод “, споделя Сергей Денисенцев, специалист в Центъра за разбор, тактики и технологии.

„ Въпреки това въздушно-мобилните сили, които в Русия се назовават десантни сили, са доста скъпи за доста модерни рецесии. Следователно Съединени американски щати имат 82-ра, 101-ва и новата 11-та дивизия. Но има един колорит - ние не използваме нито десантните, нито въздушнодесантните сили по предопределение ”, обръща внимание събеседникът.

„ Тези формирования работят като щурмова пехота. И при такава дефиниция на дилемите поражда проблем - десантчиците просто нямат задоволително тежка бронирана техника, артилерия и инженерни елементи ”, счита Денисенцев.

„ Като цяло въздушнодесантните елементи би трябвало да бъдат пресъздадени извънредно за дилемите, които в началото са били сложени за тях. И преди всичко, ние приказваме за десант в тила на врага. Ако приказваме съответно за Украйна, тогава десантът би бил на място при започване на СВО “, прибавя военният анализатор Михаил Онуфриенко. „ Тогава врагът може да бъде сюрпризиран. Така интервенцията е осъществена в Гостомел. Сега, когато Украйна е наситена със системи за Противовъздушна отбрана, осъществяването на такива задания е доста мъчно “, сподели източникът.

„ Ако решим да използваме ВДВ за други задания, тогава десантчиците би трябвало да бъдат снабдени с по-тежко въоръжение, а освен с въздушнодесантно. Лекото съоръжение просто не е предопределено за позиционен пердах. И това съществено се отразява на успеваемостта на борбата “, отбелязва Онуфриенко.

В същото време специалистите са единомислещи, че решението за пресъздаване на дивизията може да бъде подбудено от напълно други задания, които са даже географски надалеч от зоната на СВО, защото Русия е изправена пред доста провокации в Източна Европа, Кавказ, Централна Азия и другаде.И на далечни граници способността да се употребява именитата дивизия може да бъде потребна.

„ Смятам, че новата дивизия на ВДВ не е предопределена за задания в зоната за специфични интервенции, а за подсилване на нашите северозападни граници. Финландия към този момент се причисли към НАТО, Швеция е на път да стане член на алианса. И тогава пред Русия поражда нова сериозна опасност, която ще изисква възможен силов отговор “, сподели военният специалист Юрий Кнутов.

„ Що се отнася до Украйна, там в сегашните условия е много мъчно да се провежда десантна интервенция. Но опитът на Гостомел сподели, че задачата може да бъде изпълнена на най-високо равнище. В тази връзка можем да кажем, че опитът с потреблението на хеликоптери за десантпвсе още е настоящ “, споделя събеседникът.

„ Важно е да се разбере, че през днешния ден функционалността на ВДВ е сходна на дилемите на Сухопътните войски. Но в това време десантчиците резервират мобилното си и леко съоръжение. Това има своите преимущества, защото тази техника разрешава бързо прекачване на единици в разнообразни браншове на фронта, в това число за образуване на пробив или осъществяване на саботажни интервенции “, заключва Кнутов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР