Легенда от първите години на демокрацията влиза в изборна битка

...
Легенда от първите години на демокрацията влиза в изборна битка
Коментари Харесай

Сенки от миналото: Петър Берон влиза в битката за парламента

Легенда от първите години на демокрацията влиза в изборна борба във Видин, заяви " Фокус “. 84-годишният Петър Берон е лидер на листата на " ВМРО-Българско национално придвижване “ в 5-ти видински многомандатен избирателен регион.

От РИК-Видин, потвърдиха, че точно именития политик от близкото минало - Петър Кирилов Берон е лидер на листа.

Берон е и най-възрастният претендент за депутат в Северозапада. Бил е депутат от Съюз на демократичните сили в 7-то Велико Народно заседание, народен представител от Атака в 40-ото Народно заседание, заместник-председател на 40-то Народно заседание, претендент за вицепрезидент като подгласник на Жорж Ганчев през 1992 година от Българския бизнес блок.

Оттогава датира крилатата фраза „ Кажи си приказката, Бероне! “.

Неговата политическа активност е разнообразна:

Народен представител от Съюз на демократичните сили в 7-то Велико Народно заседание (1990-1991), национален народен представител от коалиция „ Атака ” в 40-ото Народно събрание(2005-2009).

Председател на Съюз на демократичните сили (август 1990 година – декември 1990 г.).

Кандидат за вицепрезидент, повдигнат от Българския бизнес блок на президентските избори през 1992 г.; претендент за президент, повдигнат от партия „ Съюз България ” на президентските избори през 2001 г.; претендент за президент, повдигнат от предприемчив комитет на президентските избори през 2006 година

Директор на Национален природонаучен музей към Българска академия на науките (1993-2005).

Заместник-председател на партия Съюз на патриотичните сили „ Защита ” (от 2005 г.).

Зам.-председател на Управителния съвет на Българския туристически съюз (1993-1999) и член на Управителния съвет му (2004-2007).

В неравната борба за мандатите паралелно до него ще се борят някогашни и сегашни водачи на социалистическата партия, само че към този момент като водачи на разнообразни леви обединения – Михаил Миков, Георги Кадиев, Румен Гечев, Вера Александрова.

Дясното пространство също не отстъпва със своите водачи – проф. Вили Лилков, Иво Цанев и политиците на най-новото време – Росица Кирова, Николай Радулов, Любен Иванов.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР