Ледниците на нашата планета се топят с много по-бързи темпове,

...
Ледниците на нашата планета се топят с много по-бързи темпове,
Коментари Харесай

Глобалното затопляне топи ледниците по-бързо, отколкото се предполагаше досега

Ледниците на нашата планета се топят с доста по-бързи темпове, в сравнение с се предполагаше до момента, като всяка година губят по 369 милиарда тона от масата си, съобщи Асошиейтед прес.

Най-всеобхватното проучване на ледниците, реализирано в миналото откри, че хиляди покривки от сняг на сушата, компресирани в лед, се топят с 18 % по-бързо, в сравнение с интернационален екип от учени беше пресметнал през 2013 година.

Днешните международни ледници се топят пет пъти по-бързо спрямо 60-те години на предишния век. Този интензивен развой се дължи на световното стопляне на климата, като прибавя спомагателни количества вода в така и така повишаващото се равнище на океаните.

" За последните 30 години съвсем всички райони по света са почнали по едно и също време да губят ледена маса ", посочи създателят на проучването Майкъл Земп, шеф на Свтовната работа за наблюдаване на ледниците към университета в Цюрих.

Най-бързо свиващите се ледници се намират в Централна Европа, Кавказ, Западна Канада, Съединени американски щати, и Нова Зеландия. Те губят средногодишно над 1 % от масата си. При този ритъм на размразяване, тези формирания ще изчезнат до края на века, предизвестяват учените.

Измерванията били направени посредством сателитни измервания на 19 000 ледника. От направеното изследване проличало, че Югозападна Азия е единственият от 19-те изследвани района, където ледниците не се топят. От 1961 година насам, светът е изгубил 10,6 трилиона тона лед и сняг.
 Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР