Лечението на редки заболявания с лекарства и диетични храни за

...
Лечението на редки заболявания с лекарства и диетични храни за
Коментари Харесай

Единодушно: Навършващите 18 с редки болести продължават безплатното си лечение

Лечението на редки болести с медикаменти и диетични храни за специфични медицински цели, почнало преди навършване на 18-годишна възраст, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след навършването на тази възраст до приключването му. Това одобриха през днешния ден единомислещо депутатите от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

В експедитивно съвещание, траяло по-малко от половин час, народните представители изрекоха поддръжката си за препоръчаните текстове. Зад текстовете застанаха в изявленията си проф. Андрей Чорбанов от „ ИТН “, Георги Гьоков от „ Българска социалистическа партия за България “, както и доктор Александър Симидчиев от ПП-ДБ, който пък благодари на всички с думите: „ За първи път от последните години, когато съм в Народното събрание, виждам държавническо, надпартийно консенсусно мнение и конструктивизъм “.

Забележка към текстовете бе изказана от доктор Антоанета Тончева от Сдружение „ Общност Мостове “. Тя повтори думите от писменото мнение на Сдружението, изпратено по отношение на препоръчаните промени, като акцентира, че измененията включват единствено хората, които към момента не са навършили пълноправие все още, до момента в който голям брой младежи над 18-годишна възраст с редки заболявания остават без гратис лекуване. „ Пациентите,които ще завоюват от този законопроект, ще бъдат една дребна група хора, които сега са деца “, уточни тя и означи, че текстовете опонират на концепцията за еднакъв достъп в опазването на здравето. „ Тези ремонти ще ощетят още веднъж огромни групи хора с разнообразни болести, които са в известна степен бъдещето на страната. Помислете по какъв начин в обозримо бъдеще да променим нещата по този начин, че и останалите пациенти над 18-годишна възраст да могат да се лекуват “, прикани тя депутатите.

Ангажимент за промени в тази посока пое ръководителят на комисията проф. Костадин Ангелов. Той обаче означи, че в средата на бюджетната година не е удачно да се вършат сходни промени с огромно отражение върху бюджета и предложи да се направи работна група през септември, в която да бъдат включени както депутати от всички парламентарни групи, по този начин и представители на НЗОК и Министерство на здравеопазването. Тя ще направи разбор на броя наранени и нужното финансиране, с цел да бъдат заложени нужните средства в бюджета за идната година.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР