Лечебни свойства на билката синя жлъчка. Позната и под името

...
Лечебни свойства на билката синя жлъчка. Позната и под името
Коментари Харесай

Лечебни свойства на билката синя жлъчка (цикория) – как да се възползваме

Лечебни свойства на билката синя жлъчка . Позната и под името цикория или синя млечка , билката синя жлъчка ( Cichorium intybus ) е многогодишно растение от семейство  Asteraceae . Често срещано растение в България, публикувано в цялата страна, край пътища, сухи ливади. Съдържа гликозиди, които оказват лечебно деяние при храносмилателни разстройства и проблеми с дихателната система.

Цъфти много красиво и гали окото с множеството си сини цветове. Мощният и дълъг корен на цикорията е освен кадърен за консумация, само че има и многочислени лечебни свойства. Освен корена, в националната медицина се употребява и цялата надземна част на тези растения.

Знаете ли, че: корените на билката синя жлъчка (цикория) са главната съставна част на познатото ни кафе Инка. То е много добър сурогат на кафето, а положителната вест за някои хора, е че кафето е безкофеиново. Продължителната приложимост на кафе от цикория контролира стойностите на кръвната захар, намалява нервното напрежение и уравновесява равнищата на кръвното налягане.

Цикорията е позната в Европа и Азия от няколко хиляди години. И даже в древността са маркирани нейните лечебни свойства. Сега изследванията демонстрират, че коренът и всички други елементи на това растение съдържат доста потребни за човешкото тяло съставни елементи, които могат да се употребяват при лекуването на разнообразни болести.

Съдържа органични и мастни киселини, витамини – тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина, каротин; танини, флавоноиди, смолисти и горчиви субстанции, протеини, въглехидрати – фруктоза, инулин, гликозид, както и доста микроелементи, в това число цинк, желязо, никел, хром, цирконий, мед, калиеви соли.

Как да съберем и изсушим билката синя жлъчка

Всички елементи на билката цикория са потребни. Ето за какво, по време на изобилен разцвет, когато растението има оптимално количество потребни субстанции, стъблото, листата и цветовете се нарязват, натрошават и изсушават, след което се употребяват в отвари, настойки и тинктури. Коренът от цикорията се изкопава през есента. Внимателно се изкопава от всички страни с лопата, с цел да не се повреди, след което деликатно се отстранява от земята със стъблото.

Коренът дружно със стъблото се оставя за една седмица за сушене под заслон или в проветриво помещение. През това време ще има приключване на хранителни субстанции от изсъхналите надземни елементи към корена. След това коренът се отделя от стъблото, измива се деликатно, нарязва се на тънки колелца и се суши в сушилня при температура не по-висока от +60°C.

Как да събираме билки от природата за домашната аптека

Ако не можете сами да се запасите със суровините от това растение, тогава можете да потърсите в аптеката. Фармацевтичната промишленост създава суха билка цикория в пакети от 100 грама нормално.

В формалната медицина билката синя жлъчка към момента не се употребява необятно, само че в националната медицина приложението й е разнообразно. Много подобаваща е за лекуване на чернодробни болести . Също по този начин има уринарни и холеретични, противовъзпалителни, заздравяващи рани свойства, предизвиква активирането на метаболитните процеси. Тъй като цикорията съдържа интибин гликозид, тя се употребява за облекчение на тахикардия, за разширение на кръвоносните съдове. Има и успокоителен резултат върху централната нервна система.

Различни препарати, приготвени от билката, се предлагат от националните лечители за разнообразни стомашно-чревни болести, да вземем за пример гастрит и колит, за холелитиаза, за лекуване на диабет вид 2, за подагра, а също и като общоукрепващо средство.

Знаете ли, че: корени на билките синя жлъчка, бял бодил и глухарче са измежду най-хубавите за филтриране на черния дроб и стимулиране на жлъчната секреция. Те спомагат много качествено за възстановяване работата на стомашно-чревният тракт. Пият се като чай – по 1 ч.л. на 250 мл. вряла вода (както поотделно по този начин и в комбинация)!

Отвара от корени на цикория – лечебни свойства на билката синя жлъчка

За да извършите запарка, залейте две супени лъжици натрошени корени с половин литър вряща вода. Сложете на слаб огън за половин час. След това още половин час бульонът би трябвало да се настойва и филтрира. Вземайтете от тази запарка три пъти дневно преди хранене по половин чаша при болести на черния дроб, бъбреците, далака.

Повишава апетита, оказва помощ на сърцето, усъвършенства храносмилането. Също по този начин загрята запарка от корените се употребява при зъбобол, за изплакване на устата при стоматит и даже при тонзилит. Можете да го употребявате под формата на обтривки и външно при екземи, тумори, остарели рани.

Отвара от нарязана билка цикория

За да приготвите запарка, би трябвало да вземете 40 г наситнена синя жлъчка. Заливате билката с един литър студена вода и слагате на котлона. Оставете течността да заври и по-късно оставете да къкри 15 минути на слаб огън. След като изключите котлона, настойвайте бульона за още един час и по-късно течността би трябвало да се филтрира. Получената запарка се приема по половин чаша 2-3 пъти дневно преди хранене при стомашни болести, анемия, диабет, болести на далака, артрит, ревматизъм, подагра, затлъстяване.

Инфузия на корен от синя жлъчка

За приемането на инфузията се заливат 2 чаени лъжички счукан корен с една чаша вряща вода. Получената настойка се пие на дребни порции денем при чернодробни болести, жълтеница, гастроентерит, повишен далак, камъни в жлъчката , бъбречни болести. Тази настойка се употребява и външно при кожни обриви, циреи, карбункули.

Тинктура от корен на цикория – лечебни свойства на билката синя жлъчка

За да приготвите този лек, би трябвало да вземете 50 г нарязан корен от цикория и да го залеете с половин литър водка в стъклен съд. Запушете гърлото на съда и го сложете на мрачно място за две седмици. След това се прецежда и се одобряват по 30-40 капки с малко количество преварена вода. Тази смес се приема при болести на черния дроб, бъбреците, далака, усъвършенства храносмилането, покачва апетита и успокоява нервите.

Спиртната смес се употребява и външно – за лекуване на хронични рани и екземи, тумори. При лекуване на сърбящи дерматози, фурункулоза, подагра под формата на лосиони, вани и превръзки се употребява и запарка от цветовете на цикорията. Също по този начин, запарка от тези цветове се употребява орално за болести на черния дроб, жлъчния мехур, гастрит, диабет, както и за възстановяване на храносмилането, повишение на апетита.

Инфузия на цветове на синя жлъчка

Действа успокояващо на централната нервна система, усъвършенства сърдечната активност, забавя пулса. Настойки и отвари от цветове на синя жлъчка се употребяват при неврастения, нервност. Приготвя се отвара от две супени лъжици цветове, които се заливат с 0,5 л вряща вода. Тази инфузия усъвършенства и храносмилането.

Народни способи за лекуване с цикория

Отвара при болести на бъбреците и черния дроб, за възстановяване на храносмилането

  • 15-30 гр сухи листа и корени от цикория се заливат с 1 литър гореща вода, варят се 5 минути. Отварата се приема по една чаша преди ястие следобяд и вечер.

Отвара за лекуване на черен дроб, бъбреци, злобен мехур и запек

  • 1 супена лъжица наситнен корен се залива с три чаши гореща вода. Вари се на спокоен огън към 10 минути. Охладете бульона и прецедете. Пийте една трета от чаша три пъти дневно.

Отвара при хипертония, хепатит, холецистит, панкреатит, холелитиаза

  • Залейте 2 чаени лъжички суха нарязана билка цикория с две чаши гореща вода. Вари се 10 минути на слаб огън, прецежда се. Приемайте по половин чаша запарка три пъти дневно.

Отвара от корените за лекуване на болки в ставите

  • 20 грама счукан изсъхнал корен се заливат с една чаша гореща вода, вари се 15 минути на спокоен огън, прецежда се. Добавете преварена вода до първичния размер. В запарка намокрете марля и нанесете върху болните стави.

Инфузия на билка цикория за аритмия

  • Залейте 20 грама натрошена суха билка с чаша вряща вода, оставете за 30 минути, прецедете. Вземете две супени лъжици инфузия три пъти дневно. Това средство подтиква сърдечната активност и облекчава отоците от сърдечен генезис.

Инфузия за лекуване на хемороиди

  • 1 чаена лъжичка стрита цикория се залива с чаша гореща вода. Настойвайте и прецедете. Вземайте от инфузията по половин чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Синя жлъчка за хубост и подсилване на косата – лечебни свойства на билката синя жлъчка

Синята жлъчка (цикорията) се употребява в националната медицина за възстановяване структурата и растежа на косата, против косопад. Отварата от корените и стъблата ще ви помогне да върнете жизнеността и естествения искра на косата. Отварите се употребяват и за лекуване на акне и гнойно акне.

Рецепта за запарка при косопад

  • Изсипете 3 супени лъжици натрошени корени и билки от цикория с чаша вряща вода, оставете да ври 20 минути на слаб огън, настойвайте за една нощ на топло място. Втрийте отварата в кожата на главата.

Рецепта за подсилване и срещу косопад

  • 2 супени лъжици корен се смила и залива с 2 чаши вряла вода. Загрейте на водна баня за 20 минути, охладете и прецедете. Добавете преварена вода до първичния размер. Изплакнете косата след измиване.

Отвара за лекуване на акне

  • Залейте 1 супена лъжица суха трева от цикория с чаша вряща вода, оставете да ври на слаб огън към 10 минути. Оставете за 20 минути и прецедете. Напоете памучен тампон в отварата и обтривайте лицето си заран, следобяд и вечер.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР