Лазарки обикалят за плодородие и здраве Днешната събота почитаме едно

...
Лазарки обикалят за плодородие и здраве Днешната събота почитаме едно
Коментари Харесай

Лазаровден е, църквата чества едно от големите чудеса на Христос

Лазарки обикалят за изобилие и здраве

Днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на умрелия Лазар. Това станало в дребното селце Витания, недалече от Йерусалим.

Лазар бил другар на Христос и дружно със сестрите си Марта и Мария постоянно приемали Учителя и учениците Му на посетители. Няколко дни преди страданията и кръстната гибел на Господ Иисус обаче, Лазар се разболял и сестрите му съобщили за това на Иисус, с цел да го посети. Но Христос, Който бил в земите оттатък река Йордан, на към един ден път, преднамерено се забавил два дни, до момента в който Лазар умрял.

И едвам тогава споделил на учениците Си: " Нека отидем в този момент да го събудим! ". Щом пристигнали във Витания, Христос утешил сестрите на Лазар, който бил мъртъв от четири дни, и изискал да види гроба му. А когато отишъл при гроба, към този момент се усещала миризма от разлагането на тялото, напомня Българска телеграфна агенция.

Спасителят се просълзил и единствено изискал да отстранят каменната плоча, която закривала изсечения в скалата гроб. Тогава вдигнал очи към небето, благодарил на Своя небесен Отец и споделил със мощен глас: " Лазаре, излез вън! ". Четиридневният труп незабавно се надигнал от гроба и пред погледите на всички - Иисус, двете сестри и пристигналите с тях хора - излязъл завит в погребалните повивки, както юдеите погребвали мъртъвците.

Иисус помолил да го разповият и да го оставят да върви. Така всички се убедили, че това било ново и невиждано знамение, което посочило властта на Твореца над естествените закони. А то е и самобитна подготовка на Христовите възпитаници за Неговото славно възкресение от мъртвите.

Според преданието Лазар живял още 30 години и приключил земния си път в град Китион (днес Ларнака) на остров Кипър в 63 г В българската национална традиция празникът се свързва с обичая Лазаруване, в който девойки на възраст сред 6 и 12 години обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, изобилие и сватба.

Според поверието къща, в която са пели лазарки, е честита - в нея ще има изобилие, а стопаните ще се радват на здраве и радостен живот.

 

На Лазаровден имен ден честват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР