Лавракът, или още наричан морски вълк, е соленоводна риба, която

...
Лавракът, или още наричан морски вълк, е соленоводна риба, която
Коментари Харесай

Как да приготвим лаврак?

Лавракът, или още именуван морски вълк, е соленоводна риба, която се среща в Атлантическия океан, Средиземно море и по-рядко в Черно море, отглежда се и в развъдници.

Лавракът е желан поради плътното, бяло, нежно, постно месо, ниско наличие на захар и отличен усет, както и поради неналичието на дребни кости. Той е универсална риба, която е вкусна приготвена по всевъзможен метод - пържена, на пара, задушена, печена, на грил, чорба, диетични салати.

Подхожда си с всевъзможни гарнитури за риба – картофи, ориз, зеленчуци, плодове, може да се сервира със сосове от вино, сметана, масло, рибен бульон. Как да приготвим лаврак?

Можете да приготвите рибата Лаврак цяла, или нарязана на филета, да изберете разнообразни подправки за риба, които да придадат неповторим усет и мирис на ястието. Обикновено кожата на лаврака не се маха, тъй като става хрупкава и вкусна.

Като начало е значимо да изберете прясна риба, цяла или филетирана. При избора на цяла, би трябвало да гледате за вярното и предпазване. Пресният лаврак има бистри очи, блестящо червени хриле и безпрепятствено тяло без вдлъбнатини. При избор на лаврак е значимо той да е с кожата, с цел да сте сигурни, че е лаврак.

 Печен цялостен лаврак

Ако сте се взели риба, която не е почистена, почистете лаврака добре от люспите, хрилете и вътрешностите, измийте я добре със студена вода, подсушете, след което разтрийте със сол и определени от вас подправки.

При избор на вид за печене може да поставите зелени подправки върху фолио за печене, върху тях да поставите рибата, да добавите върху нея масло. Можете да напълните лаврака с резени лимон, подправки или зеленчуци по желание.

Пече се към 30 минути при температура не по-висока от 180 градуса, като понякога се полива с масло, с цел да не изсъхне. Ако завиете рибата с фолиото може да печете на 200 градуса. Можете да сервирате с кубче чесново масло с добавка на билки по желание, лимон, както и с разнообразни гарнитури или сосове.

Друг желан вид за печене на риба е в сол. При този вид не се осолява авансово. На дъното на тавата се слага навлажнена морска сол, върху нея се поръсват подправки, слага се подсушената риба, от горната страна също подправки и се запечатва с слой сол. Печете във фурна на 220 градуса в продължение на 25-30 мин. Сервира се със солената коричка.

 Как да приготвим лаврак

При пържене лавракът се овалва в брашно и се пържи по към 6 минути от всяка страна. Може да се пържи или пече на скара на обособени части или разполовена и прорязана на части. При печене на скара е значимо рибата да е добре омазнена. При пържене на тънки филета може да не се употребява брашно.

При приготвянето на рибена чорба е добре рибата да се свари на пара, добре да се почисти от костите и да се подготви чорба с прецедения бульон с подправки и зеленчуци по ваш усет.

Освен гореописаните предписания, на ваше разположение сме приготовили десетки предписания за лаврак, а точно:

- лаврак на фурна;

- лаврак на скара;

- лаврак по гръцки;

Да ви е сладко!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР