Лавата от вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма

...
Лавата от вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма
Коментари Харесай

Активира се вулкан в Испания, лавата погълна стотици къщи ВИ...

Лавата от вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма в Испания е забавила скоростта си и не доближи през вчерашния ден вечерта водите на Атлантическия океан, както бе планувано, съобщи Франс прес.

Огненочервеният поток тече постепенно със скорост от 300 метра в час, добавя в. " Паис ". Първоначално се смяташе, че той напредва със 700 метра в час и имаше опасения, че още през вчерашния ден ще стартира да се влива в океана, след което ще последват детонации, добавя Франс прес.

По пътя си лавата погълна към 100 къщи в три обитаеми места. Близо 6000 души бяха евакуирани, само че няма човешки жертви.

Кумбре Виеха изхвърля колони пепел и пушек на стотици метри височина и сред 6000 и 9000 тона серен диоксид дневно. Досега е изхвърлил 20 000 тона серен диоксид. Засега въздушното пространство над острова не е затворено.

Вчера вечерта се отвори нова цепнатина, през която стартира приключване на лава. Това докара до нова евакуация на хора.

В обществените мрежи се завъртяха впечатляващи фрагменти от потоците от лава, достигащи десетина метра височина, подпалващи дървета и заливащи пътища. На някои фрагменти се вижда по какъв начин лавата нахлува през отворени прозорци на къщите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР