Латвийската драма Сестри“ (2022), режисирана от Линда Олте, спечели цели

...
Латвийската драма Сестри“ (2022), режисирана от Линда Олте, спечели цели
Коментари Харесай

Ето кои са наградените от юбилейното издание на кинофестивала „Златна липа“

Латвийската драм а „ Сестри “ (2022), режисирана от Линда Олте, завоюва цели три статуетки „ Златна липа “ от кинофестивала в Стара Загора, който завършва, оповестиха от Общината.

„ Сестри “ печели премията за най-хубава постановка на Линда Олте , за най-хубава женска роля на Ема Скриманте, която се превъплъщава в ролята на една от двете сестри, израснали в сиропиталище.
 Община Стара Загора
Историята във кино лентата стартира с вярата двете деца да бъдат осиновени от американско семейство и да стартират нов, прекрасен живот, когато ненадейно се появява тяхната биологична майка.
 Община Стара Загора
„ Сестри “ печели и една от най-важните награди на „ Златната липа “ - за най-хубав филм в конкурсната стратегия и по тази причина след церемонията по награждаване и закриване на фестивала довечера към 19 часа, той ще бъде прожектиран още един път.

Председателят на интернационалното жури, кинорежисьорът Адела Пеева, разгласи и останалите награди. Наградата за най-хубава мъжка роля отива при артиста Иван Бърнев за осъществяването му в копродукцията на Испания и България „ Васил “ (2022) под режисурата на Авелина Прат, която е и сценарист на кино лентата.
 Община Стара Загора
Журито разгласи и премията на Съюза на българските кино дейци. Отличието тази година е за кино лентата на Иван Павлов „ Пролетно равноденствие “, който също беше част от конкурсната стратегия на фестивала.
 Община Стара Загора
„ Филмите, които гледахме по време на „ Златната липа “, отразяват тревожния пулс на нашето време. В тях имат отзив проблемите на миграцията, нетърпимостта към другите, тематиката за фамилните полезности, за екзистенциалните проблеми на младежите “, сподели Адела Пеева.

„ В конкурсната стратегия имаше и други доста хубави филми, не би трябвало да оставате с неправилно усещане, че откакто „ Сестри “ печели три от премиите, останалите не блестят с качества “, уточни членът на журито, кинорежисьорът Станислав Дончев.
 Община Стара Загора
Той призна, че е бил мощно впечатлен от румънския филм „ Ядрено-магнитен резонанс “ (2022) на режисьора Кристиан Мунджиу. Адела Пеева се опита да подчертава върху още някои от най-хубавите филми в конкурсната стратегия, само че незабелязано изброи съвсем всички 9 участващи в селекцията ленти.

„ Имахме опция да гледаме извънредно добре направени ленти от цяла Европа, щастлива съм че бях част от журито на „ Златната липа “, сподели режисьорът от Гърция Мария Дуза.

За опцията да бъдат част от фестивала и журито благодариха и белгийският артист Винсент Грас и режисьорът от Испания Алберто Лопез. „ Показателно е, че залите бяха цялостни през петте фестивални дни и че след всяка прожекция имаше овации, което ми припомня на сполучливо приземяване на аероплан “, пошегува се шефът на „ Златната липа “ Магдалена Ралчева.

Тя благодари на публиката, както и на всички спонсори, помогнали за реализирането на форума, откакто ненадейно тази година Министерство на културата е отказало да застане зад него.

За Община Стара Загора дните на „ Златната липа “ са същински празник и аз благодаря от името на кмета Живко Тодоров за прелестното събитие, сподели началникът на отдел „ Култура “ Диана Атанасова. „ Градът ни е с хилядолетно наличие, културата на Стара Загора е притежател на доста послания.
 Община Стара Загора
Изключително щастливи сме, че сте усетили със сетивата си това. Благодарение на фестивали и събития като „ Златната липа “ сме неизменима част от културната карта в страната, а и в Европа. Стара Загора несъмнено е оазис на филмовото изкуство. С всяка минала година имаме от ден на ден филми и все по-голяма аудитория се любува на качествено кино.

Община Стара Загора е и ще бъде сътрудник и уредник и отсега нататък на този влиятелен конгрес “, добави тя по време на конференцията. Тази вечер, от 18.00 часа, стартира церемонията по награждаване на отличените филми.

Очаква се в нея да се включи носителят на премията за най-хубава мъжка роля Иван Бърнев, който да я получи персонално. Със свои видеопослания, снимани особено за награждаването, ще се включат и създателите и актьорите на отличената лента от Латвия. След това още веднъж ще бъде прожектиран филмът-победител „ Сестри “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР