Латвийската банка ABLV разбуни духовете в Европа през последните 2

...
Латвийската банка ABLV разбуни духовете в Европа през последните 2
Коментари Харесай

Европейската банка, която плати с живота си за помощта към Северна Корея

Латвийската банка ABLV разбуни духовете в Европа през последните 2 седмици. Банката, която е третата най-голяма в страната с активи на стойност 3.63 милиарда евро, се сблъска челно с управляващите в Съединени американски щати, Европа и самата Латвия. Причината - финансовата институция е забъркана в нарушение на глобите против Северна Корея, предоставяне на подкупи и пране на пари.

Разкритията доведоха до гръмък скандал в балтийската страна, арест на шефа на централната банка Илмарс Римшевич, а в последна сметка и до гибелта на банката. Европейската централна банка (ЕЦБ) разпореди ABLV и люксембургското й поделение да бъдат премахнати.

В средата на месеца отделът за финансови закононарушения към Министерството на финансите на Съединени американски щати упрекна латвийската банка, че спомага на съветски предприемачи да търгуват със Северна Корея, подкупва длъжностни лица и прави пране на пари.

През последните месеци Вашингтон и интернационалната общественост съществено стегнаха глобите против Пхенян и работят безкомпромисно против всеки, който се осмели да ги наруши.

ABLV беше изключена от доларовите пазари, което докара до суматоха измежду вложителите й и всеобщо теглeне на депозити - в границите на няколко дни от банката бяха изтеглени към 600 млн. евро. Това беше огромен удар за кредитора, който изиска ликвидна поддръжка от ЕЦБ, а централната банка стартира инспекция и краткотрайно замрази активността му.

Надзорните органи откриха, че ABLV не е в положение да изплати задълженията си или други отговорности, когато те станат изискуеми. Заключението на инспекцията е безмилостно - банката към този момент е във банкрут или скоро ще банкрутира.

В резултат на това ЕЦБ предложи да се премине към разпродажба. Въпреки че банката е огромна и редовно значима за латвийската банкова система, управляващите отхвърлиха да я спасят, потвърждавайки, че сходен ход " не е в публичен интерес ".

Клиентите й ще получат обезпечените по европейските закони до 100 000 евро от латвийския фонд за гарантиране на банковите влогове. Вложилите повече от 100 000 евро, ще изгубят парите над тази сума.

Според някои специалисти латвийската банкова система от години е употребена като " перачница на пари ". Предпоставка за това е, че огромна част от депозитите (42% по данни на ЕК) и активите (30%) в него са благосъстоятелност на непознати жители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР