Латиноамериканските гласоподаватели искат Байдън да предприеме по-агресивни действия по отношение на имиграцията, сочат анкети

...
Вашингтон — Мнозинството латиноамерикански гласоподаватели в ключови щати и области
Коментари Харесай

Вашингтон — Мнозинството латиноамерикански гласоподаватели в ключови щати и области през 2024 г. искат президентът Байдън да предприеме по-агресивни действия, за да осигури имиграционно облекчение на милиони имигранти живеят в САЩ без правен статут и осигуряват южната граница, според ново проучване.

Проучване, поръчано от Immigration Hub, група за застъпничество, която подкрепя прогресивните имиграционни политики, установи, че повечето бъдещи латиноамерикански гласоподаватели в Аризона , Колорадо, Флорида, Джорджия, Невада, Пенсилвания, Тексас и два преходни района в Калифорния и Ню Йорк подкрепят предложенията на администрацията на Байдън да предостави защита срещу депортиране и разрешителни за работа на неупълномощени имигранти.

Осемдесет и пет процента от 2000 регистрирани латиноамерикански гласоподаватели, анкетирани през лятото, посочиха, че искат администрацията на Байдън да разшири програмата за временен защитен статут (TPS), така че допълнителни имигранти от засегнати от криза страни да могат да живеят и работят законно в САЩ. Проучването установи също, че 75% подкрепят предлагането на временен правен статут на неупълномощени имигранти, които са живели в САЩ "от дълго време." Мечтатели" да живеят и работят законно в САЩ.

Латиноамериканските избиратели в тези щати и области в момента одобряват президентството на г-н Байдън с разлика от 22 пункта (66% одобряват и 39% неодобряват), според анкета. Но ентусиазмът сред латиноамериканците да преизберат г-н Байдън намалява с 9 процентни пункта, установи проучването, когато им се каже, че той ще се съсредоточи върху сигурността на границите, без да предлага легален статут на имигранти, които вече са в САЩ.

Има приблизително 11,2 милиона имигранти, живеещи в САЩ без легален статут през 2021 г., което е увеличение от 11 милиона през 2019 г., според оценка, публикувана тази седмица от Института за миграционна политика, безпартиен мозъчен тръст. Изследователите отбелязаха, че броят им вероятно е по-висок сега, като се имат предвид рекордно високите нива на арести на мигранти, докладвани по границата между САЩ и Мексико през 2021 г. и 2022 г. 

Друго скорошно проучване, поръчано от дясноцентристката латиноамериканска група LIBRE Initiative също установи, че латиноамериканските гласоподаватели като цяло подкрепят пътищата за легална имиграция и легализирането на „Мечтателите“ — съответно 87% и 82%. Но същото проучване установи, че 65% от 1000 анкетирани латиноамериканци посочват, че трябва да се направи повече за контролиране на нелегалната имиграция по южната граница. Проучването, поръчано от Имиграционния център, също установи, че 63% от латиноамериканските гласоподаватели подкрепят повишената сигурност на границите.

Проучванията илюстрират трудните политически предизвикателства, пред които е изправен г-н Байдън по отношение на имиграционната политика, един от най-разногласните въпроси в страната. Републиканските законодатели и кандидатите за президент обвиняват г-н Байдън за рекордните нива на незаконно преминаване на границата през последните две години, докато прогресивни активисти и демократи критикуват администрацията му за въвеждането на някои ограничения върху убежището.

Демократичните законодатели от десетилетия също се сблъскват с натиск от страна на латиноамерикански лидери и групи да легализират имигрантите без документи, но всички предложения за това се провалиха в Конгреса, включително законопроект, предложен от г-н Байдън в началото на неговото президентство. Шансовете един разделен Конгрес да действа по законопроекта на г-н Байдън станаха още по-малки, като републиканските лидери в Камарата на представителите, ръководена от Републиканската партия, обещаха да се противопоставят на „амнистията“.

Политическата ситуация за г-н Байдън беше сложна освен това през последните месеци, когато демократичните лидери в Ню Йорк и други големи градове, които се борят да настанят мигранти, открито критикуваха администрацията на Байдън, че не прави достатъчно, за да помогне на техните юрисдикции да приемат новопристигащите.

Демократите в големите градове са също призова администрацията да предостави на наскоро пристигналите мигранти временен правен статут чрез програмата TPS или други средства, така че те да могат да кандидатстват за разрешителни за работа по-бързо и да спрат да разчитат на местни услуги. Но служители на администрацията на Байдън не са склонни да го направят, опасявайки се, че това може да насърчи повече мигранти да пресекат границата на САЩ нелегално, съобщи CBS News миналия месец.

В понеделник министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас каза пред репортери по време на брифинг, че неговият отдел няма "никакво намерение" да разшири програмата TPS, за да позволи на стотици хиляди никарагуанци да кандидатстват за разрешителни за работа и защити при депортиране. „Това не означава, че не преразглеждаме непрекъснато условията в страната“, каза Майоркас.

Г-н. Тази година Байдън приложи нова миграционна стратегия, която позволява на десетки хиляди мигранти да влизат в САЩ всеки месец чрез приложение и програма за спонсорство, като същевременно дисквалифицира от убежище тези, които влизат в страната незаконно. Администрацията отдаде заслугата на тези политики за двугодишното дъно на преминаващите мигранти през юни, но миграцията към границата на САЩ се е увеличила рязко през последните седмици.

Мат Барето, президент на BSP Research, фирмата, която проведе изследването анкета, поръчана от Имиграционния център, каза, че проучването показва, че г-н Байдън има „огромни възможности“ да „укрепи“ подкрепа сред латиноамериканците, като използва изпълнителната си власт, за да предостави на имигрантите временен легален статут.

„Латиноамериканците искат да видим демократите да представят балансиран дневен ред по въпроса за имиграцията, който включва хуманни гранични решения и осигурява законни пътища за отдавна установени имигранти като Dreamers и притежатели на TPS, за да продължат да живеят и работят в САЩ“, каза Барето.

Въпреки това, Даниел Гарза, президент на инициативата LIBRE, каза, че г-н Байдън и демократите могат да бъдат наказани на изборите поради скока на незаконното влизане на границата през последните две години и невъзможността да получат имиграционен закон за реформа, приет в Конгреса, дългогодишно демократично обещание.

„След като ви беше казано веднъж и отново и ви обещаха, че ще получите имиграционна реформа, ако гласувате за мен, и тогава вие продължавате да гласувате за една и съща партия и те никога не дават резултати, след известно време просто си казвате: „Знаеш ли какво, човече, дори вече не ти вярвам“, каза Гарза.

„Джо Байдън пее същата мелодия със същото неспазено обещание“, добави той.

Гарза отбеляза също, че смята, че имиграцията все повече е засенчена от тревогите сред латиноамериканците относно състоянието на икономиката на САЩ. Проучването, поръчано от Libre Initiative, установи, че само 8% от анкетираните класират имиграцията като основен проблем, докато 34% избират икономическите проблеми, включително инфлацията. Близо 50% от анкетираните казват, че състоянието на икономиката е лошо.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР