Лъсна истината защо нито един от учредителите на ДПС не

...
Лъсна истината защо нито един от учредителите на ДПС не
Коментари Харесай

ЛЪСНА ИСТИНАТА: Защо Доган остана сам като куче?

Лъсна истината за какво нито един от учредителите на Движение за права и свободи не е до Ахмед Доган. Разкритието направи " 24 Родопи ".

„ Нито един от тези, които се събрахме в „ Кайсиева градина “, не е до Ахмед Доган. Нито през днешния ден, нито в последните десетина години. Бяхме уверени, че с учредяването на Движението за права и свободи вършим нещо хубаво за турците и мюсюлманите в България, но… Засяхме цветя, отгледахме сарай! Нито един от „ Кайсиева градина “ не влезе в „ Боянския сарай “. С изключение на Касим Дал, само че и той се задържал единствено няколко минути “, споделя един от учредителите на Движение за права и свободи.

На 4 януари 1990 година в жилището на Емин Хамди във Варна се събират Неджметин Хак, Ахмед Доган, Касим Дал, Йенал Бекир и още 27-28 души.

„ Кайсиева градина “ е втори микрорайон от квартал „ Владислав Варненчик “. Построен е от 1984 до 1988 година върху част от имота на изоставена кайсиева плодова градина, откъдето идва и името на микрорайона, в който живее Емин Хамди.

Групата взема решение да сътвори Движение за права и свободи, което придвижване да е правоприемник на по този начин нареченото Турско националноосвободително придвижване, основано незаконно през 1985 година като опозиция против асимилацията на мюсюлманите и възродителния развой.



Учредяването на Движение за права и свободи в Силистренско, 20 януари 1990 година Отляво Осман Октай, Неджметин Хак, Доган, Йенал Бекир, Юджел Атила(шофьор на Доган)СНИМКА: Фактор

Всъщност, първият водач е Неджметин Хак, той е основателят на незаконната съпротивителна организация против така наречен „ възродителен развой “, от която произлиза Движение за права и свободи. Хак е безспорният водач, само че той изненадва всички и споделя, че " брат Ахмед " е по-окумуш и му отстъпва председателското място. Заради тази преживелица, към този момент 35 години Неджметин Хак е именуван " откривателят на Доган ".

Преди 4 години Хак описа, че в никакъв случай незаконната организация, която по-късно е управлявана от Ахмед Доган, не се е занимавала с тероризъм и в никакъв случай не е имала искания за основаване на автономии в регионите с преобладаващо турско и мюсюлманско население. Неджметин Хак споделя, че в програмата на незаконната организация е бил заложен правилото да се води битка без оръжие и по кротичък път да бъдат извоювани погазените от комунистическия режим човешки права на мюсюлманите и турците в България.

„ Първият водач на незаконната организация изясни, че персонално е поканил Доган за водач, тъй като е имало потребност от влиятелен и просветен човек. Тогава Хак не е знаел, че Доган е бил сътрудник на Държавна сигурност. След 1990 година Неджметин Хак, който през 1987 година е бил наказан на 12 години затвор поради активността си, е бил заставен да напусне страната. Той описа, че е бил предизвестен, че в случай че мигновено не се изсели в Турция, единият му наследник ще катастрофира. Според него зад тези закани стои Доган. Хак беше безапелационен, че задачата е била той да не взе участие в основаването на Движение за права и свободи “, написа тогава Явор Дачков в „ Гласове “.

През 2024 година Неджметин Хак декларира, че е време Ахмед Доган да се отдръпна от политиката.

Преди 13 години различен от основателите на незаконната турска организация в годините на възродителния развой – Касим Дал, напусна Движение за права и свободи. Той подаде оставка от Централното оперативно бюро на партията. В централата на Движение за права и свободи Доган и Дал бяха единствените, останали от създателите на придвижването. С Доган са дружно от пандиза, където Дал изкарва три години.

От 2011 година до Доган няма нито един от основателите на Движение за права и свободи. Днешните му представители Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай се появяват в партията едвам след 1996 година

Приживе дисидентът Шукри Топчу споделя, че Доган е пуснат подозрително рано от пандиза. Дисидентите виждат свободата едвам откакто към този момент е основано Движение за права и свободи, а Меди Доганов е изместил от лидерската позиция Неджметин Хак.

До последния си ден на тази земя Шукри Топчу беше уверен, че в пандиза Доган е влезнал с задача на сътрудник на „ Държавна сигурност “.

Вербовчикът на Доган – офицерът от тайните служби на комунистическия режим Иван Карамучев, споделя, че сътрудник Сава е подкрепял промяната на имената, само че бил срещу потреблението на силови способи. Тази позиция на Доган е разкрита и от разкритите документи на „ Държавна сигурност “.

34 години след основаването на Движение за права и свободи, Ахмед Доган е съумял да пропъди и изолира всичките си съидейници, с които на 4 януари 1990 година учредяват етническата партия във Варна. Голяма част от знаковите персони, с които започва политическият план, от години са се дистанцирали от бизнес корпорацията, в която Доган трансформира партията. Част от основателите са се изселили в Турция, а други са се преселили в отвъдното.

В Движение за права и свободи от дълго време ги няма знаковите учредители  Емин Хамди, Касим Дал, Неджметин Хак, Йенал Бекир, Заид Ваид, фелдшера Сали от Дръндар, Хюсние – единствена жертва на Възродителния развой, която в края на декември 1984 година е била простреляна от полицай в ръката по време на протест в село Груево, Момчилградско.

„ Движение за права и свободи е учредено в морската столица в дома на Емин Хамди, който е вуйчо на първата законна брачна половинка на Доган - Асехел Руфи. Първоначално трябваше да бъдем 23 учредители, само че се събраха 33-ма “, споделя пред " Фактор " Касим Дал. Основното ядро от създателите са членове на по този начин наречената „ Бакаловска груп “, която стартира незаконна активност против комунистическия режим, само че доста скоро е разкрита, а членовете й, измежду които е и Доган, са наказани и попадат в пандиза. Сред учредителите естествено четирима са секрети сътрудници на Държавна сигурност, измежду които е и самият Доган. Години по-късно излиза наяве, че основаването  на групировката напълно е било следено и насърчавано от Държавна сигурност и Българска комунистическа партия, посредством Андрей Луканов.

„ Доган е развил комплекси от датата 4 януари, което изяснява и обстоятелството, че от години Движение за права и свободи спря да прави обилни купони за следващата годишнина от учредяването. Централното и локалните управления на Движение за права и свободи отминаха с гробно безмълвие даже 30-годишнината от основаването на етническата партия през 2020 година. Вместо фанфари, тържествени речи, шампанско и коктейли из цялата страна, Сараите твърдо демонстрираха, че са решили да „ погребат ” загатна за това основаване, тъй като предизвиквало отрицателни страсти в боса на корпорацията Ахмед Доган. Проблемът бил, че на 4 януари 2020 година Сокола трябвало да чества сам, тъй като останалите основатели, основали партията, от дълго време са я напуснали и не желаят да се свързват имената им с мафиотския сарайски модел “, разяснява депутат.

Вместо 4 януари, преди четири години Централният съвет на партията наложи да се празнува и чества датата 26 април. Според Осман Октай, някогашен заместител на Доган, а през днешния ден един от огромните му критици, това не е инцидентно - 26 април е новата сакрална дата за доганистите. През 1990 година на този ден излезе регистрацията на Движение за права и свободи в съда под диктовката на Андрей Луканов и Държавна сигурност, споделя Октай.

„ Акцентирайки на 26 април, Доган желае да изведе правосъдната регистрация пред свободния акт на учредяването. Ако го нямаше Учредителното заседание, по какъв начин щяха да се придвижат документите за регистрация в съда? Все едно да не празнуваш рождения си ден, а датата, когато общината ти е издала акта за раждане. Но сходна подправена измислица е напълно в стила на дръндарския мъдрец - значимо е, че тя обслужва ползите му и утвърждава историческите легенди, които са фабрикуват към личността му “, споделя Осман Октай, който счита, че по този начин Сокола прави бездънен поклон към основателите си Българска комунистическа партия и Държавна сигурност.

Доган и екипът му са създали през последните седмици опити да върнат в организацията някои от учредителите, само че срещнали сериозна опозиция измежду хората.

„ Затова смешно и тъпо е през днешния ден групата към Ахмед Доган да претендира, че са носители на полезностите на достоверната партия. Причините за разочарованието на учредителите от Движение за права и свободи на Доган са мръсното му агентурно минало, за което и до през днешния ден не е дал съответни обяснения; превръщането на групировката през години в комфортен кей за ченгета, корумпирани видове и преследвани от закона; отвод от търсене на отговорност от отговорните за Възродителния процес; вместо решение  на проблемите с правата и свободите на общността, отбрана на ползите на дребна група олигарси и дерибеи; феодализирането на турци и мюсюлмани и превръщането им в машина за гласуване; превръщането на смесените региони в гета, с невисок витален стандарт. И Доган  и върхушката към него отхвърлят да дадат отговор на всички тези въпроси “, заключава медията.

А какво споделя отстъпник №1 на турския етнос Нурид Адалъ за Доган?

Докато беше жив Нури Адалъ, именуван „ Нелсън Мандела от България “, Доган беше забранил на общинските партийни структури да споделят с него („ да не сядат и да не приказват с него “), както и да му оказват помощ. Затова няма фотоси от това време.

Защо Доган няма фотос за спомен с огромния отстъпник? Защото няма нито една среща с него. Доган се опасяваше от престижа на Нури Адалъ. Който го засенчваше, даже единствено с изговаряне на името му.

Приживе Нури Адалъ постоянно е казвал, че Доган е ченге, в смисъла на обвързаността му с Държава сигурност. „ Как ще бъде наш!? Доган не е чел турска лирика, не е прочел нито една турска книга. Доган не е на Движение за права и свободи, не е на турците, а на…  Та той няма да ме разбере, в случай че му приказвам на турски! “.

В бай Нури нямаше завист и яд, просто беше умен и говореше единствено истини. Бяха му показвали твърди доста документи, разкриващи тъмното минало на Доган като сътрудник на комунистическите тайните служби. Но дисидентът Нури Адалъ не мразеше Меди Доганов или сътрудник Сава, както написа в доносите, а просто споделяше истини: Доган не е наш, а техен!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР