Ларвите на коралите плуват по посока на звука на родния

...
Ларвите на коралите плуват по посока на звука на родния
Коментари Харесай

Коралите танцуват към дома

Ларвите на коралите плуват по посока на звука на родния риф, с цел да се съберат с околните си и да порастват в сигурност, откриха холандски учени, представени от Science Daily. 

Още преди няколко години английски академик потвърждава, че рибите се ориентират по " музиката " от присъщи шумове на кораловия риф. Това, че децата на коралите вършат същото, изненада океанолозите.

Холандският екип поставял ларвите в стъклена тръба, от която те можели да избират накъде да поемат - към високоговорител, имитиращ шума на рифа, или към свободни водни пространства. Зародишите с размер на бълхи без съмнение се насочвали към звуковото устройство.

Ларвите на корала наподобяват на космат хайвер. " Яйцата " могат да се движат благодарение на косъмчетата. Не е ясно по какъв начин тези извънредно елементарни животни разграничават звуците. Учените допускат, че звуковите вибрации във водата влияят на косъмчетата и им дават пространствена ориентировка.

Откритието повдига въпроса за екологията на шумовата среда в регионите на кораловите рифове, умиращи сега заради замърсяването и стоплянето на океаните. За да си намират несъмнено място, ларвите на корала слушат естествените звуци на рибите и щракането на скаридите. А те се заглушават от бумтенето на корабните мотори и врясъка на моторниците.

Източник: Science Daily

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР