Лаптопът може да ни служи вярно за по-дълго време, ако

...
Коментари Харесай

Как да удължим живота на лаптопа – няколко съвета


Лаптопът може да ни служи правилно за по-дълго време, в случай че се грижим за него
(снимка: CC0 Public Domain)

За доста консуматори покупката на нов мобилен компютър на всеки три години е скъпо наслаждение . Добрата вест е, че има елементарни и ефикасни способи за удължение на живота на преносимия компютър.

Както и колата, преносимият компютър се нуждае от непрекъсната поддръжка, от която директно зависи неговия експлоатационен живот. Но ще се отнася до компютрите, няма тъкмо предписание по какъв начин да удължим живота им. От една страна, компютрите се разграничават от софтуерна позиция, а от друга – хората са склонни да ги употребяват по изцяло разнообразни способи.

Въпреки това, има три значими фактора, които дефинират какъв брой дълго ще издържи вашият преносим компютър: хардуер на устройството; защо го използвате; по какъв начин го поддържате – да вземем за пример, с цел да избегнете щета на чувствителни съставни елементи по време на пренапрежения, е добре да употребявате предпазител от пресилване.

Ето и няколко универсални съвета за удължение на живота на преносимия компютър:

Редовно почиствайте съставените елементи

Компонентите на портативния компютър може да станат горещи, до момента в който употребявате устройството. Постоянното разширение и стесняване на метала води до изхабяване. В последна сметка, след продължителна приложимост, някои елементи могат да се повредят. Това е изцяло обикновено нещо за техниката.

Можете обаче да забавите износването, като постоянно почиствате преносимия компютър си със сбит въздух, продухвайки клавиатурата и вентилационните отвори. Но имайте поради, че при този способ някои парчета може да попаднат още по-дълбоко в преносим компютър, тъй че е най-добре да разглобите устройството и да го почистите усърдно от вътрешната страна.

Не яжте и не пийте покрай преносимия компютър

Разлетите питиета и питателните трохи са нездравословни за преносимия компютър. Трябва да сте наясно, че всички основни съставни елементи се намират под клавиатурата, тъй че в случай че в нея попаднат частици храна или вода, те могат да станат неизползваеми. Не забравяйте да се отделите от работното си място за обяд или кафе пауза, в случай че желаете да запазите устройството си непокътнато.

Из чиствайте постоянно паметта на преносимия компютър

Въпреки че изтриването на нежелани приложения и файлове не води наложително увеличение на живота на преносимия компютър, тази мярка може да го накара да работи по-бързо. С регулярното „ пречистване ” на паметта от непотребните файлове, продуктивността на преносимия компютър може да се усъвършенства и надлежно количеството топлота, генерирано от процесора, да бъде понижено.

З ареждайте и разреждайте вярно преносимия компютър си

Смята се, че батерията на преносимия компютър устоя приблизително към 300-500 зареждания, само че броят на циклите може да варира. Животът на батерията зависи доста от това по какъв начин употребявате преносимия компютър и, несъмнено, от възрастта на самата батерия. Тя евентуално ще издържи по-дълго, в случай че следвате тези препоръки:

Придържането към изброените елементарни правила за поддръжка на преносимия компютър безспорно ще удължи неговия експлоатационен период. Все отново не очаквайте чудеса, само че 1-2 години по-дълъг живот на преносимия компютър са добре пристигнали за всеки по-скромен бюджет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР