Ланкастър в щата Пенсилвания е известен по цял свят със

...
Ланкастър в щата Пенсилвания е известен по цял свят със
Коментари Харесай

Американската столица на бежанците

Ланкастър в щата Пенсилвания е прочут по целия свят със своята общественост на амишите. Напоследък обаче се прочу и с друго: назовават го " американската столица на бежанците ". Ето за какво:
Наричат Ланкастър " американската столица на бежанците ". От 2013 година до през днешния ден окръг Ланкастър, чието население наброява не повече от половин милион души, е приел над 1 300 бежанци. За съпоставяне - окръг Ориндж, щата Калифорния, е приел почти същия брой бежанци, само че при цели 3,2 милиона поданици.
Според кмета на Ланкастър Рик Грей, толерантността и културата на гостоприемството са заложени в гените на града: " Свободата на вероизповеданията е фундаментът, върху който е построен щатът Пенсилвания. Като прибавим и традициите на амишите, които са най-известната религиозна общественост в окръг Ланкастър, това ни прави едно от най-толерантните места в цялата страна ", споделя Грей.
Там бежанците са добре пристигнали
Ланкастър е учреден през 18 век с едничката цел да даде на амишите и менонитите място, където да могат свободно да упражняват вероизповеданието си. " Тогава те са бягали, тъй като са били преследвани - сходно на всички тези бежанци през днешния ден. Това изяснява и гостоприемството на локалните хора ", споделя Стефани Громек от Church World Service (CWS) - една от общо девет институции в Съединени американски щати, отговарящи за преселването на хора.
" Целият град поддържа бежанците, демонстрира им, че са добре пристигнали - без значение от вярата им. Това важи в особена степен за амишите ", споделя свещеник Дейвид Бейлър от локалното църковно настоятелство. А Стефани Громек от CWS прибавя: " Повечето членове на амишката общественост са земеделци - живеят в покрайнините на града, където обработват нивите си. В същото време обаче доста от тях вземат участие интензивно в живота на Ланкастър. Често те яхват каруците си и идват в града, с цел да дадат своя принос в услията по посрещането и настаняването на бежанците. Не се интересуват от политика, само че подкрепят с каквото могат нашата работа ", изяснява Громек.
" Дават ни повече, в сравнение с взимат "
Но и самите бежанци са благословия за локалните хора. Рода Чарлс от менонитската черква е уверена, че чужденците са съживили региона. А брачният партньор ѝ Джонатан Чарлс добавя: " Опитваме се да покажем на света, че бежанците ни дават повече, в сравнение с взимат. Те са живецът на нашата общественост ".
Но политическият поврат в Съединени американски щати не вещае нищо положително, считат доста от локалните хора. Усилията на президента Тръмп да ограничи притока на бежанци в Съединени американски щати непроменяемо ще оставят следи и в Ланкастър, уверен е Джонатан Чарлс: " Ние несъмнено не сме очаровани от новия ни президент. Откакто Тръмп влезе в Белия дом, тук към този момент не идват нови бежанци. Тепърва ще усещаме последствията от тази политика. Но че ще има последствия - в това съм изцяло уверен ", споделя Джонатан Чарлс.
Кметът на Ланкастър Рик Грей споделя тези паники: " Някои от бежанците, с които беседвам, ми споделят, че се опасяват от това, което се случва сега в Съединени американски щати. Защото, както споделят, към този момент са претърпели сходни неща в родните им страни. Много се надявам, че няма да се окажат прави ", споделя кметът на Ланкастър.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР