Лампите с ултравиолетови лъчи, предназначени за сушене на гел лакове,

...
Лампите с ултравиолетови лъчи, предназначени за сушене на гел лакове,
Коментари Харесай

Внимание, дами! Проучване показва какви рискове крият UV лампите за гел лак

Лампите с ултравиолетови лъчи, предопределени за сушене на гел лакове, могат да доведат до рак, демонстрира ново изследване, извършено от учени в Калифорнийския университет, представено от “Бизнес тудей ”. 
В проучването се показва, че лампите могат да трансформират ДНК-то на клетките при индивида. 
Гел лакът става все по известен измежду дамите, а повода за това е, че е по-издръжлив на външни фактори. UV лампите са необятно публикувани в салоните за хубост, те втвърдяват химикалите, намиращи се в гел лаковете и по този метод съхненето лишава единствено няколко минути. 
Изследването демонстрира, че този тип лампи с ултравиолетова светлина, съставляват по-голяма опасност за публичното здраве, в сравнение с се е считало до момента. 
“Доколкото ни е известно към момента никой не е изследвал тези устройства и има малко данни за това по какъв начин те въздействат на човешките кафези “, сподели Людмил Александров, професор по биоинженерство в университета и създател на проучването.
Учените са разгледали три клетъчни линии: кератиноцитите на човешка кожа, фибробластите на препуциума и фибробластите. 
Проучването е посочило, че на една 20-минутна сесия с ултравиолетова светлина са починали от 20 до 30% от изложените кафези (човешки и миши). Междувременно към 65% до 70% от клетките умират след три 20-минутни сесии.
Останалите кафези пък претърпяват ДНК разновидности, които наподобяват тези на рак на кожата.  
„ Първо забелязахме, че ДНК-то се поврежда. Някои от ДНК разновидностите не се възвръщат, а с времето и множеството излагане на ултравиолетова светлина, те стартират да се повреждат от ден на ден ”, сподели Александров. 
Според него е открита и митохондриална дисфункция, която още повече води до разновидности. 
“Разгледахме пациенти с рак на кожата и виждаме безусловно същите модели на разновидности, като при тези, употребявали UV лампи ”, сподели той. 
Екипът на проучването показва, че пробните резултати и предходните доказателства сочат мощно радиацията от UV лампите за лак за нокти като евентуална причина за рак, както и че те са сходни на солариумите, които могат да усилят ранната поява на рак на кожата.
Учените предизвестяват, че е належащо по-дълго епидемиологично изследване, с цел да се каже изрично, че потреблението на устройства за UV сушене води до нараснал риск от рак на кожата, макар че може да е нужно десетилетие, преди такова проучване да бъде приключено и след това да осведоми обществеността.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР