Ламар Джаксън, куотърбек на Балтимор Рейвънс, бе избран за най-полезен

...
Ламар Джаксън, куотърбек на Балтимор Рейвънс, бе избран за най-полезен
Коментари Харесай

Ламар Джаксън спечели за втори път в кариерата си приза за най-полезен играч в НФЛ на САЩ

Ламар Джаксън, куотърбек на Балтимор Рейвънс, бе определен за най-полезен състезател на Националната футболна лига на Съединени американски щати за миналия сезон. Това е втори MVP приз за водача на " гарваните ", които обаче изгубиха в конферентния кръг и не съумяха да стигнат до Super Bowl LVIII.

Призът на Джаксън не бе изненада, откакто куотърбекът на Рейвънс изведе тима си до гръмки победи против директни противници в постоянния сезон. Той получи 493 точки с 49/50 гласа за първо място. Куотърбекът Джош Алан от Бъфало Билс взе другата първа позиция, само че приключи пети с 80 точки.

Подгласник на Джаксън е куотърбекът на Далас Каубойс - Дак Прескът, който събра 152 точки. Рънингбекът Крисчън Макафри от Сан Франциско 49ърс е трети със 147 точки, а куотърбекът на тима Брок Пърди финишира четвърти с 97.

Джаксън приключи сезона в челната петица по редица фактори, измежду които приблизително ярдове на мятане (8), съответствие на тъчдауни против интерсепшъни (24-7) и пасов рейтинг (102.7). Той финишира годината и отпред измежду куотърбековете по пробягани ярдове (821). Джаксън имаше сериозна конкуренция от останалите в топ 5 през съвсем цялата година, само че се отличи като главен и може би единствен любимец с безапелационните победи над Сан Франциско и Маями Долфинс на финала на постоянния сезон. Джаксън приключи сезона с 10 победи и 26 тъчдауна против тимове с позитивен баланс, водейки и в двете категории в НФЛ.

Всичко това направи Балтимор любимец за трофея " Ломбарди ", само че Рейвънс изгубиха като домакини против Канзас Сити Чийфс в конферентния кръг на АФК. Самият Джаксън не приличаше на себе си и " гарваните " записаха единствено 10 точки при провалянето. Така Чийфс продължиха към мача за купата, в който ще се изправят против Найнърс на Пърди и Макафри тази неделя.

Джаксън, на 27 години, е вторият най-млад състезател в историята на НФЛ с повече от едно MVP. Той изпревари легендата Брет Фарв и куотърбека на Чийфс Патрик Махоумс с няколко месеца, до момента в който водач в тази ранглиста е Джим Браун. Бившият фулбек на Кливланд Браунс бе с две MVP още преди да навърши 23 години.

Вторият в гласуването Макафри разумно взе премията за нападателен състезател на годината, която по принцип е резервирана за позициите отвън тази на куотърбек. Звездата на Найнърс приключи като водач в НФЛ по ярдове по земя (1 459) и сборни ярдове (2 023), отбелязвайки 21 тъчдауна. Той изпревари ресийвъра на Тайрик Хил от Маями Долфинс с 39-7 гласа за първо място.

Майлс Гарет завоюва премията за най-хубав отбранителен състезател след огромен сезон с Кливланд. Пасръшърът на Браунс изпревари Ти Джей Уот от Питсбърг Стийлърс с 23-11 гласа за първо място, макар че приключи сезона с пет сака по-малко. Уот записа 19 и 1.5 повече от всеки различен в Лигата.

Очаквано, премията за най-хубав новобранец при нападенията бе за куотърбека на Хюстън Тексанс - Си Джей Страут, който изведе тима си до плейофно присъединяване. Призът за най-хубав отбранителен новобранец също ще бъде прибрана в Хюстън, откакто НФЛ отличи пасръшърът Уил Андерсън. Двамата бяха определени под номер 2 и номер 3 в драфта през предишния април.

За треньор на годината бе определен Кевин Стефански, който води най-осакатения тим през предишния сезон - Кливланд. Въпреки че загуби куотърбека си Дешон Уотсън и един от най-хубавите рънингбекове в Лигата Ник Чъб, Стефански изведе Кливланд до плейофите, в които Браунс бяха отстранени от Тексанс.

На мястото на Уотсън игра 39-годишният деец Джо Флако, който пък заслужи наградата за завръщащ се състезател на годината. Той прекара 10 години от кариерата си в дивизионния противник Балтимор Рейвънс, който го размени с Ламар Джаксън през 2018. След това Флако бе запаса в Денвър Бронкос, Ню Йорк Джетс, Филаделфия Ийгълс, още веднъж в Ню Йорк и тази година в Кливланд.

НФЛ разгласи и играчите, които влизат в " Залата на славата ". Това са Дуайт Фрийни, Девин Хестър, Андре Джонсън, Джулиъс Пепърс, Патрик Уилис, Ранди Грейдишър и Стийв Макмайкъл.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР