Представители на Мауи и учени предупреждават, че след като пламъците изчезнат, токсичните частици ще останат

...
ЛАХАЙНА, Хавай (AP) — Когато пламъците преминаха през западен Мауи,
Коментари Харесай

ЛАХАЙНА, Хавай (AP) — Когато пламъците преминаха през западен Мауи, поглъщайки град Лахайна, жителите видяха токсични изпарения, изхвърляни във въздуха докато горяха домове, тръби и коли се запалваха, превръщайки каучука, метала и пластмасата в отровен, пълен с прахови частици дим.

Пенсиониран пощальон и ветеран от Виетнам Томас Леонард чу бумтене, когато резервоар с пропан в близкия дом избухна , оставяйки след себе си облак, който изглеждаше като „гигантска гъба“.

Тридесет и седем годишният Майк Чичино, който е израснал на Мауи, каза, че може да каже колко близо са пламъците въз основа на това колко далеч звучаха далечни коли, когато газовите им резервоари избухнаха. Той и семейството му потърсиха убежище в океана през високата до коленете морска стена и докато помагаше на другите да се качат на скалите, гръдният му кош го болеше, очите му бяха почти подути и затворени и той повърна.

„Беше като война“, каза Чикино.

Около 46 000 жители и посетители са напуснали Западен Мауи, откакто опустошението стана ясно миналата седмица, според Хавайските туристически власти. Властите в момента скърбят за смъртта на повече от 90 души и подготвят острова, особено Лахайна, за дълго възстановяване.

В допълнение към загубените животи, повреденото имущество и завинаги трансформираната култура, властите се притесняват за завръщането до някои части на острова, където вероятно остават токсични странични продукти от пожара.

Жителите на някои части на острова започнаха да се връщат у дома, откривайки разтопени коли, сплескани домове и изгорели асансьорни шахти, издигащи се от пепеляви парцели, където апартаментите някогашни сгради. Но дори на места, където разрушенията са започнали да намаляват, служителите предупреждават жителите, че остава твърде опасно да се върнат и служители на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации проучват района за допълнителни опасности.

„Не е безопасно. Това е опасна зона и затова експертите са тук“, каза кметът на окръг Мауи Ричард Бисен на пресконференция в събота. „Ние не правим услуга на никого, като ги пускаме обратно там бързо, само за да могат да се разболеят.“

Щатският токсиколог на Хавай Даяна Фелтън каза пред Hawaii Public Radio, че почистването може да отнеме седмици или месеци замърсителите.

Длъжностни лица като Бисен и Фелтън взеха пример от учени, които предупреждават, че пожарите – дори веднъж потушени в конкретен квартал или район – могат да оставят трайни опасности за здравето, включително във въздуха и питейната вода .

Такива трайни ефекти биха могли да удължат възстановяването, да усложнят агонията на жителите и да усложнят връщането на икономиката на острова, движена от туризма.

Властите по водоснабдяването на Мауи предупредиха жителите на Лахайна и Кула да не пият тичане вода, която може да бъде замърсена дори след кипене, и да се вземат само кратки, хладки душове в добре проветрени помещения, за да се избегне възможно излагане на химически изпарения.

Въпреки че други са се върнали, някои жители, като JP Mayoga, са избирайки да стоите настрана. Майога каза в неделя, че той, съпругата му и двете му дъщери са планирали да останат в хотела, където работи на север от Лахайна, защото се притесняват, че токсичните отпадъци, които сега покриват Лахайна, могат да повлияят отрицателно на членовете на семейството с чувствително здраве.

„В момента е по-безопасно, отколкото вкъщи“, каза той за хотела.

За разлика от замърсяването във фабриките или горските пожари, където учените имат добра представа за вида на отделяните токсини, пожари като този в Мауи могат да оставят по-малко непредвидима следа от разрушение след себе си. Докато градове като Лахайна горят, резервоарите с пропан експлодират, тръбите се топят и петролните разливи се разливат.

„Когато изгаряте вещи, превозни средства и лодки на хора, не е задължително да разбираме добре какви са тези химикали,“ каза професор Андрю Уелтън, директор на Центъра за водопроводна безопасност към университета Пърдю. „Когато голяма част от тази инфраструктура изгори, тя се трансформира в други материали, които никога не са предназначени за човешки контакт.“

Уелтън каза, че замърсителите във въздуха от дима често падат на земята и може да изисква отстраняване от екипи за спешно реагиране, за да се гарантира те не се ритат и вдишват, когато хората се връщат в зоните на изгаряне. Разтопените тръби могат да компрометират водоснабдяването, опасение, отразено в предупреждението за опасна вода, издадено в петък за горна Кула и Лахайна.

Въпреки че тези опасения може да са по-малко очевидни от овъглените дървета и домове, невидимите опасности често могат да се простират отвъд изгорелите зони до местата, където са пътували димни стълбове.

„Ако се върнете в някои зони, дори където може би всички пожари са били потушени, можете да бъдете наистина изложени. Ако има вдигнати прах и отломки, можете да ги попаднете в очите си, на ръцете си или можете да ги вдишате“, добави Уелтън, като призова хората да носят предпазни средства, да покриват ръцете и краката си и да следват заповедите за евакуация.

__

Авторът на AP Мат Седенски допринесе. Мец съобщи от Солт Лейк Сити.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР