Лагос, Абуджа, Ибадан, Осогбо, Абеокута и Акуре са градовете, в

...
Лагос, Абуджа, Ибадан, Осогбо, Абеокута и Акуре са градовете, в
Коментари Харесай

Протести с искане на оставката на президента на Нигерия

Лагос, Абуджа, Ибадан, Осогбо, Абеокута и Акуре са градовете, в които по едно и също време се организираха митинги против държавното управление на Мохамаду Бухари, заради повишаването на несигурността в страната и скорошното блокиране на западните обществени мрежи като Tуитър, оповестява „ Дойче Веле “.

Нигерийците демонстрираха, до момента в който полицията ги разпръсна със сълзотворен газ. Те ясно показаха настояването за оставка на президента Бухари, който ръководи от 2015 година

Бухари е под напън от възходящата неустановеност в най-населената страна в Африка. Силите за сигурност на Нигерия наподобява не съумяват да възприемат битката, която би трябвало да водят на разнообразни фронтове. От една страна протестът на джихадистите в североизточната част, от друга повишаването на всеобщите отвличания и набези от незаконни банди на северозапад и повишаване на сепаратисткото напрежение на югоизток.

Изправен пред неприятния сюжет, в който е въвлечена страната във връзка с сигурността на жителите, президентът Бухари признава, че не е извършил обещанието си да постави завършек на джихадистката група „ Боко Харам “.

„ Когато ме избраха за президент през 2015 година, го направиха, знаейки, че това ще постави завършек на възходящата неустановеност, изключително на протестите в североизточната част, крепостта на „ Боко Харам “, сподели Бухари в тирада пред нацията в чест на възобновяване на демокрацията. " Но нежеланите последствия от тяхното разпространяване на североизток ги тласнаха още повече във вътрешността в страната, с което се сблъскваме и се борим в този момент ", призна водачът на нацията, който също изпрати своите съболезнования на членовете на фамилиите на жертвите на джихадистко принуждение и елементарните бандити.

Демонстрациите бяха призовани да съвпаднат с " Деня на демокрацията ", който отбелязва годишнината от избирането на Кашимаво Абиола за президент на Нигерия през 1993 година Победата на Абиола е анулирана от тогавашното военно ръководство, потапяйки Нигерия в месеци на цивилен безредици. Нигерия се върна под гражданско ръководство на 29 май 1999 година, само че Бухари избра 12 юни за Ден на демокрацията, откакто стана президент, с цел да уважи Абиола и други герои на битката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР