Лачинският коридор вече 20 дни е извън контрола на руския

...
Лачинският коридор вече 20 дни е извън контрола на руския
Коментари Харесай

Армения се тревожи, че Лачинският коридор е извън контрола на руските миротворци

Лачинският кулоар към този момент 20 дни е отвън контрола на съветския мироопазващ контингент и е належащо да се търсят способи за решение на казуса . Това съобщи министър-председателят на Армения Никол Пашинян на двустранна среща с президента на Русия Владимир Путин, оповестява ТАСС.

" Кризата в Лачинския кулоар най-важният въпрос сега. Знаете, че той е блокиран съвсем 20 дни ", уточни Пашинян.

Той напомни, че това е в зоната на отговорност на съветските миротворци в Нагорни Карабах.

" Искам да Ви припомня, че съгласно (от 9 ноември 2020 г.) на президента на Русия, президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения Лачинският кулоар би трябвало да бъде под контрола на съветските миротворци. Азербайджан даде обещание да се подсигурява безконтролен трафик на пасажери и товари по Лачинския кулоар. Сега се оказа, че Лачинският кулоар не е под контрола на съветските миротворци.Разбира се, бих желал да обсъдя тази обстановка и какви са разновидностите за разрешаването ѝ ", означи Пашинян.
 Армения изпрати предложение за спокойно съглашение на Азербайджан
Армения изпрати предложение за спокойно съглашение на Азербайджан

Ереван укори съветските миротворци, че не извършват отговорностите си

Той благодари на Путин за организирането на неофициална среща на върха на Общността на самостоятелните страни в Санкт Петербург и добави, че сходни срещи се трансформират в добра традиция.

Лачинският кулоар е единственият път, свързващ Армения и Нагорни Карабах. На 12 декември група азербайджанци, показали се за еколози, блокираха Лачинския кулоар, където краткотрайно беше ситуиран съветският мироопазващ контингент.

Баку твърди, че задачата на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните транспортни средства могат да се движат свободно и в двете направления.

От своя страна Ереван пояснява това като провокация на Азербайджан, целяща да провокира филантропична злополука в непризнатата република. Пашинян съобщи на съвещание на държавното управление, че блокадата към този момент е предизвикала дефицит на храна в Нагорни Карабах.
 Русия недоволна, че Армения пропуща среща за Нагорни Карабах
Русия недоволна, че Армения пропуща среща за Нагорни Карабах

Ереван не е уведомил публично за решението си

Боевете сред Ереван и Баку избухнаха през септември, като в конфликтите починаха съвсем 200 бойци - най-кървавата борба след шестседмична война сред двете някогашни руски страни през 2020 година

Боевете са свързани с десетилетия военни дейности за контрола над района Нагорни Карабах, интернационално приет като част от Азербайджан, само че до 2020 година значително следен от болшинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, отвън противоречивия район Нагорни Карабах. Азербайджан сподели това като отговор на " провокации " от арменската страна.

Русия е боен съдружник на Армения, само че също по този начин се пробва да поддържа другарски връзки с Азербайджан и се опълчи на апелите на Ереван да задейства уговорка за взаимна самозащита. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.
 Армения: Русия беше известена за отсрочване на срещата с Азербайджан
Армения: Русия беше известена за отсрочване на срещата с Азербайджан

Москва в петък разгласи, че Ереван не е съобщил публично отдръпването си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР