Лабораторията в Букурещ е прикривала положителни допинг проби чрез бившия

...
Лабораторията в Букурещ е прикривала положителни допинг проби чрез бившия
Коментари Харесай

Лабораторията в Букурещ е прикривала положителни допинг проби

Лабораторията в Букурещ е прикривала позитивни допинг проби посредством някогашния си шеф Валентин Поп. Това е открило следствие на Световната антидопингова организация (WАDA), което беше показано на среща на управителния съвет на организацията в Монреал.

Директорът на отдела за разузнаване и следствия към WADA Гюнтер Юнгер удостовери, че този случай е повода лабораторията в Букурещ да е без акредитация. Тя беше отнета през февруари и от този момент в постройката не могат да се правят никакви антидопингови действия, в това число проби на урина и кръв.

Първоначално правата на румънската лаборатория бяха спрени за шест месеца и трябваше да бъдат възобновени през август. Това съвсем несъмнено няма да се случи. В взаимозависимост от резултата от настоящото следствие ще стане ясно дали и с какъв брой ще бъде удължена глобата.

Според следствието на WADA Поп не е работил без да пита, а под въздействието на " външен индивид ". Той е прикрил минимум две позитивни проби, взети от неназовани румънски състезатели по битка през 2016 година

Бившият шеф на лабораторията в Букурещ освен не е съобщил за резултата от пробите, а ги е въвел като негативни в антидопинговата система за ръководство и администрация (АДАМС), се споделя още в отчета, който първо е изминал в немското списание " Шпигел ".

" Директорът не е работил самичък ", изясни Юнгер пред insidethegames.biz. Германецът добави, че ръководеният от него отдел занапред ще опита да дефинира " точния темперамент на външната интервенция " в работата на румънската лаборатория.

Юнгер е член на самостоятелната комисия на WADA, чийто отчет докара до изхвърлянето на Русия от две следващи олимпиади и изключването й от интернационалната лека атлетика.

Той съобщи, че " главните участници " в тази ситуация с лабораторията в Букурещ са разпознати, откакто екипът му е интервюирал 11 души. Разкритията се базират на показанията на очевидец, които по думите на германеца са се удостоверили в хода на следствието.
Юнгер изрази убеденост, че обстановката ще бъде позволена " колкото се може по-скоро ". В околните дни шефът на отдела за следствия към WADA ще се срещне с румънския състезателен министър Йона Бран.

" Разбира се, че е притеснително ", сподели президентът на WADA Крейг Рийди за случая с лабораторията в Букурещ и похвали своите сътрудници от отдела за следствия. " Имаме доста добър екип. Вярвам изцяло в тяхната работа и съм сигурен, че ще стигнат до дъното на това ", добави британецът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР