L, УикипедияДокато САЩ се подготвят да върнат хората на Луната

...
L, УикипедияДокато САЩ се подготвят да върнат хората на Луната
Коментари Харесай

САЩ подготвят нов полет на Луната

L, Уикипедия

Докато Съединени американски щати се приготвят да върнат хората на Луната през това десетилетие, една от най-големите рискове, пред които ще бъдат изправени бъдещите астронавти, е галактическата радиация, която може да аргументи трайни последствия за здравето, от катаракта до рак и невродегенеративни болести.

Въпреки че задачите „ Аполо “ от 60-те и 70-те години на предишния век потвърдиха, че е безвредно хората да прекарат няколко дни на лунната повърхнина, НАСА не подхващаше ежедневни измервания на радиацията, които биха помогнали на учените да дефинират какъв брой дълго могат да останат екипажите.

Този въпрос беше позволен в петък, откакто китайско-германски екип разгласява в списанието „ Сайънс Адванс “ резултатите от опит, извършен благодарение на китайския уред Chang`E 4 през 2019 година

„ Радиацията на Луната е сред два и три пъти по-висока от тази на МКС (Международната галактическа станция) “, сподели съавторът Робърт Вимер-Швайнгрубер, астрофизик от университета в Кил. " Така че това лимитира престоя до към два месеца на повърхността на Луната ", добави той.

Има няколко източника на радиационно облъчване: космически галактически лъчи, спорадични слънчеви частици (например от слънчеви изригвания) и неутрони и гама лъчи от взаимоотношения сред галактическата радиация и лунната почва. Излъчването се мери благодарение на единицата сиверт, която дефинира количеството, всмукано от човешките тъкани.

Екипът открил, че радиационното излагане на Луната е 1369 микросиверта дневно - към 2,6 пъти по-високо от дневната доза на екипажа на Международната галактическа станция. Причината за това е, че МКС към момента е отчасти предпазена от защитния магнитен балон на Земята, наименуван магнитосфера, който отклонява множеството лъчения от космоса. Земната атмосфера обезпечава спомагателна отбрана на хората на повърхността, само че ние сме по-изложени, колкото по-високо се изкачваме.

" Радиационните равнища, които измерихме на Луната, са към 200 пъти по-високи от тези на повърхността на Земята и пет до 10 пъти по-високи от полетите от Ню Йорк до Франкфурт ", добави Вимер-Швайнгрубер.

НАСА възнамерява да експортира хората до Луната до 2024 година в задачата „ Артемида “ и съобщи, че има проекти за дълготрайно наличие, което да включва астронавти, работещи и живеещи на повърхността.

За Вимер-Швайнгрубер има единствено един метод хората да прекарат повече от два или три месеца там: създаване на местообитания, предпазени от радиация, като за задачата би трябвало да са покрити с 80 сантиметра лунна почва, предава БГНЕС.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР