КЗК ще извърши проверки дали има изкуствено повишаване на цените

...
КЗК ще извърши проверки дали има изкуствено повишаване на цените
Коментари Харесай

Димитър Данчев: В страната има достатъчно количество слънчоглед за производството на олио за следващите 4 години

Комисия за защита на конкуренцията ще извърши инспекции дали има изкуствено повишение на цените

„ Два са главните фактори, които могат да провокират далавера на пазара. Единият е неналичието на бистрота на пазара и точно поради това Министерството на стопанската система и промишлеността разгласява всекидневно информация за цените на едро на главните хранителни артикули. Вторият фактор е неналичието на стока на пазара. Такава обаче не виждаме.

Заедно с Министерството на земеделието правим инспекции в складовете на търговците и потребителите и установихме, че няма никаква заплаха за продоволствените потребности на хората. В страната има задоволително количество слънчоглед за производството на олио за идващите 4 години - 1,5 млн. тона слънчоглед има в складовете.” Това съобщи заместник-министъра на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев в предаването „ България сутрин” по Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че, с цел да успокои пазара, държавното управление ще отпусне 1,1 милиарда лева за изкупуването от пазара на спомагателни количества пшеница, царевица, слънчоглед и фураж за попълването на Държавния запас.

„ Министър Нинова през вчерашния ден ясно съобщи, че Комисията за защита на конкуренцията ще стартира да прави инспекции, които да потърсят възможни съглашателства сред производители и търговци под формата на картел, които провокират изкуствено повишение на цените”, обърна внимание Данчев. Той уточни, че Комисия за защита на конкуренцията ще изисква цялостна информация за наличността на стока по складовете, за методът, по който се дефинират цените и за споразуменията, които подписват с огромните търговски вериги, тъй че да откри дали има съображение за такова повишение на цените.

„ При 2 лева индустриална цена на литър олио в пластмасова бутилка, 5 лева цена не наподобява да подхожда на действителните ценови нива, а по-скоро наподобява на далавера или на опит за обогатяване на избрани търговци и производители за сметка на българските граждани”, означи заместник-министърът на стопанската система.

Димитър Данчев увери, че при определяне на нарушаване, глобите, които би могла да наложи Комисия за защита на конкуренцията са много съществени, в това число % от оборота за цялата година.

“Влизаме постоянно в магазините и следим цените на стоките. Държавната комисия за стоковите тържища и борси, която е под шапката на министерството на стопанската система и промишлеността безусловно всекидневно разгласява информация за цените на едро за главните хранителни артикули в цялата страна.”, напомни Данчев.

„ 40-те лева ще отидат при хотелиерите и компаниите, които дават места за настаняване на хората, бягащи от войната в Украйна. Няма да се дават директно на бежанците. Ще бъдат облекчени процедурите за предоставяне статут на емигрант на тези хора, с цел да могат да получат бърз достъп до пазара на труда и час по-скоро да стартират да получават лични приходи и да могат да стъпят на краката си”, сподели още Димитър Данчев.

Той уточни, че в идващите дни ще бъде основана организация oще при влизането в страната тези хора да попълнят анкетни карти, с които инстутициите да получат информацията каква е квалификацията им, в кои браншове до момента те са работили и къде биха могли да бъдат ориентирани на пазара на труда. „ В Министерството на стопанската система и промишлеността получаваме всекидневно оферти от български работодатели за наемане на хора в разнообразни браншове. На пазара има потребност от ИТ програмисти и инженери до продавачи”, добави Димитър Данчев.

Заместник-министър Данчев разяснява, че сега на пазарите на на практика всички артикули има огромна неустановеност и няма по какъв начин да се чакат вложения в някакви големи размери. По неговите думи редица огромни производители, изключително от секторите на машиностроене и автомобилостроене, усещат проблеми в обезпечаването на доставките си.

„ Шанс за България в тази обстановка може да бъде, при съответни дейности и позициониране от страна на бизнеса, да сме страна, която да даде заслон и среда за развиване на бизнес точно на тези браншове, които се отдръпват от пазарите, на които са работили до момента”, посочи Димитър Данчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР