КЗК разследва картел между големите търговски вериги в БългарияКомисията за

...
КЗК разследва картел между големите търговски вериги в БългарияКомисията за
Коментари Харесай

Новини от седмицата: КЗК разследва картел между търговските вериги; Имотите в София поевтиняват

КЗК проверява картел сред огромните търговски вериги в България
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува три производства за определяне на възможни нарушавания по член 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Регулаторът ще проверява възможни неразрешени съглашения и решения от страна на някои от най-големите хранителни вериги в страната – или в резюме казано: има подозрение за картел сред тях.
Спука ли се балонът? Цените на парцелите в София потеглиха надолу
Цените на парцелите в София регистрираха спад от 2.5% през четвъртото тримесечие на 2022 година спрямо третото, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е първият тримесечен спад от повече от година. Но от сектора считат, че картината е моментна и не можем да приказваме за трайно понижение в цените на жилищата в столицата.
Подкаст | Еврото ще даде успокоение на хората, купуващи парцел с заем
И до приемането на еврото в България жилищният пазар няма да стопира да пораства и от ден на ден хора ще желаят да влагат в него преди тази смяна. От друга страна обаче влизането на България в Еврозоната би дало по-голямо успокоение и непоклатимост на всички хора, които желаят да си купят парцел, само че нямат спестени средства и се постанова да изтеглят заем. Това изясни изпълнителният шеф на „ Адрес “ Гергана Тенекеджиева в шестия епизод на подкаста на Economic.bg – „ Едно мислено “.
Стартира държавният уебсайт, следящ цените на храните
Служебното държавно управление пусна дълго чакания държавен уебсайт, който е претрупан с сложната задача да помогне за преодоляването на цените при храните. Платформата foodprice.bg следи придвижването при 36 артикули – на едро и дребно – като потребителите ще могат да ги съпоставят по отношение на аналозите им в Западна Европа.
Как България стигна до „ апокалиптичния “ бюджетен недостиг (инфографика)
България няма да банкрутира, само че неприятното ръководство на държавните финанси в последните три години към този момент стартира да дава своя отрицателен резултат. Апокалиптичният сюжет, при който България прибягва до заем от Международния валутен фонд и даже се трансформира курсът лева/евро, беше оголен от финансовия министър Росица Велкова. Впоследствие тя смекчи тона, само че казусът, в основата на нейния най-негативен сюжет, остава, а точно – утежняването на обществените финанси.
Кабинетът обмисля „ обществена “ отплата за горивата
Служебното държавно управление работи по нови ограничения за компенсиране на бизнеса, които са свързани с високите цени на горивата. Министърът на стопанската система Никола Стоянов изясни в ефира на NOVA, че една от тях е обвързана и с работата на кабинета по понижаване на цените на питателните артикули. По думите му мярката е напълно обществена. Тази мярка обаче ще има обществен, а не всеобщ аспект.
Летище София започва лятното си разписание с нови дестинации
Лятното разписание на Летище София ще включва няколко нови дестинации. От април пасажерите ще имат опция да употребяват постоянни полети до Ереван и Рияд. От юни пък започват и директните полети до норвежката столица Осло, оповестяват от пресцентъра на концесионера „ СОФ Кънект “.
Мисия допустима: Как три дами развиват културно предприемачество в Северозапада
Сдружение “Книгини “ e Неправителствени организации в социална изгода. То е основано от три дами – Мария Дончева, Първолета Николова и Зорница Панайотова – млади, енергични и изобретателни. Идеята за сдружението се заражда през 2018 година, когато Мария попада на публикация, в която открива скъпа информация за културното предприемачество и методите, посредством които културата може да бъде фактор за районното развиване. Така, на един обяд, разговаряйки по тематиката какво прави Международната организация на градовете на книгата (International Organisation of Book Towns), трите дами вземат решение, че могат да създадат същото в Северозападна България.
„ Главболгарстрой “ желае да придобие „ Глобал Кънстръкшън “
Най-голямата строителна група в България „ Главболгарстрой Интернешънъл “ желае да придобие компанията „ Глобал Кънстръкшън “, фокусирана върху строителство, инженеринг, реконструкции и ремонтни работи. Това излиза наяве от съобщение, подадено до Комисията за отбрана от конкуренцията (КЗК).
Шишков отново ще опита да узакони „ противозаконни “ пътни градежи
Регионалният министър Иван Шишков не се е отказал от концепцията „ противозаконни “ инфраструктурни обекти да се трансфорат в търпими. Това трябваше да стане с промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които бяха импортирани за разглеждане в 48-ото Народно заседание, само че бяха отхвърлени от съвсем всички политически обединения. От прессъобщение на отрасловото ведомство излиза наяве, че министърът още веднъж ще опитва да прокара концепцията и в идващия парламент.
Какво се случва с мистериозната „ резервация “ на Мъск в Белоградчик?
Помните ли, че Илон Мъск щеше да идва в България? А помните ли от кое място потегли всичко? От един туит на милиардера, в който той съпостави Белоградчишките скали с фентъзи игра. Живописната снимка на крепостта „ Калето “, направена от фотографа Владислав Терзийски, събра над 10 хиляди лайкове и даже притегли вниманието на новия притежател на Twitter.
Българска народна банка още веднъж предизвестява за рисковете от бурното кредитиране
Бързата кредитна агресия в България се отразява позитивно върху доходността на банковия бранш в кратковременен проект. Тази динамичност обаче основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в салдото на банковата система, написа Българската национална банка.
Нов шеф ще управлява плана за 7-ми блок в „ АЕЦ Козлодуй “
Седмици преди да бъде определен нов парламент и по-късно да проработи вероятно ново държавно управление, което да продължи плана за създаване на VII блок на площадката в АЕЦ „ Козлодуй “, е заменен шефът на сдружението, което развива плана. Справка в Търговския указател демонстрира, че Валентин Илиев още веднъж застава отпред на „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “.
Великденско знамение: Властта пуска 7.5 км от пътя Видин – Ботевград (галерия)
Регионалното министерство се похвали, че за Великден ще бъде пуснато за придвижване малко парче от скоростния път Видин – Ботевград. Става въпрос за 7.5-километровата права сред Новачене и Скравена, в това число и обхода на Новачене.
Има ли проблем с качеството на туризма в България? Зависи от гледната точка
Нека осъзнаем, че качеството на услугата ни е най-важното условие, с цел да имаме какъвто и да е туризъм. “ Това написа в профила си във Фейсбук служебният министър на туризма Илин Димитров като част от лист с ограничения, които би трябвало да се подхващат в бранша от идващото Народно заседание.
Здравното министерство подписа контракта за медицинските хеликоптери
Здравното министерство е подписало контракт с италианската компания Leonardo S.p.a. за доставка на 6 медицински хеликоптера. Първата въздушна кола за спешна помощ се чака да дойде в България на 15 декември тази година. Това разгласи здравният министър Асен Меджидиев в изявление за Българска национална телевизия. Докато пристигна първата машина, ведомството ще се надява да вземе на лизинг други два хеликоптера, като по думите на министъра се чака това да стане до края на юли.
България не желае парите от Фонда за обективен преход тази година
Служебният кабинет няма желание тази година да започва планове, финансирани от Фонда за обективен преход, и надлежно да се възползва от ппланираните средства. Това излиза наяве от изявление на еврокомисаря по кохезията и промените Елиза Ферейра.
България утвърди дерогация за съветски елементи в АЕЦ „ Козлодуй “ (обновена)
България утвърди дерогация, с цел да може да купуваме нужните ни материали, аварийни елементи и услуги за АЕЦ „ Козлодуй “ по време на планови годишни поправки. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Росен Христов след извършения Министерски съвет през днешния ден.
Служебният кабинет желае да налее 50 млн. лева в „ Български пощи “
Служебният кабинет възнамерява да усили капитала на губещото държавно дружество „ Български пощи “ с 50 млн. лева Освен това ще се употребява държавната Българска банка за развиване (ББР), с цел да се преструктурира дълга на пощенския оператор. Новината заяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг след съвещанието на Министерския съвет, обрисувайки проект за цифровизация и излекуване на предприятието.
Готовността на България за еврозоната зависи напълно от политиците
Твърде постоянно въпросите за готовността на България да се причисли към еврозоната и дали изобщо би трябвало да предприеме тази стъпка се смесват. Това обаче не трябва да е по този начин, защото има ясна процедура и критерии за присъединение към валутния съюз, които все още обаче страната към момента не извършва.
Европейска комисия ще компенсира българските фермери с €16 евро поради зърното от Украйна
Европейската комисия ще даде 56 милиона евро за подкрепяне на фермерите в Полша, Румъния и България, наранени от нараствания експорт на селскостопанска продукция от Украйна. Това заяви комисарят по земеделието Януш Войчеховски.
Европейска комисия дава „ право на ремонт “ на потребителите
Мобилен телефон, тв приемник, пералня или преносим компютър – такива потребителски артикули би трябвало да работят минимум две години в Европейския съюз. Това е, което законът за гаранцията планува в този момент. Но по какъв начин продавачите извършват това свое обвързване, в този момент зависи значително от самите тях.
Властта пуска на половина подготвен лот от автомагистрала „ Европа “ (галерия)
Регионалният министър Иван Шишков възнамерява за Великден да бъдат пуснати за придвижване 6.5 километра от първия лот на автомагистрала „ Европа “ – сред Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " и Драгоман. Общата му дължина е 14.5 километра, само че втората половина от него ще бъде подготвена до месец май, даде обещание министърът.
Шишков прави нов поклон пред българските превозвачи за тол таксите
Служебният кабинет няма да отсрочва повече заложеното предходната година нарастване на тол таксите. Реално обаче то няма да е еднообразно за всички – районният министър Иван Шишков възнамерява българските превозвачи да се възползват от отстъпки, на които непознатите камиони няма да имат право. По този метод локалният транспортен бизнес няма да бъде претрупан финансово и няма да се подхранва инфлацията в страната.
Служебният кабинет погаси дълг на ГЕРБ за 2.3 милиарда лева
Финансовото министерство изплати близо 2.3 милиарда лева дълг, издаден през 2016 година от втория кабинет на ГЕРБ. 7-годишните еврооблигации бяха издадени от екипа на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, в границите на средносрочната стратегия за издаване на дълг на външните пазари GMTNP.
Все повече българи пътуват по моделa „ city break “
City break, или в дословен превод градска отмора, са няколко дни – 2 или 3, нормално уикендите – през които хората вземат решение да пътуват до някоя европейска столица. Оказва се, че този модел на къси пътувания става все по-популярен измежду българите, съгласно изследване на туристическата компания eSky.
Нов лъх в образованието: Първата Монтесори гимназия ще отвори порти в България
Частното учебно заведение „ Откривател “ следва Монтесори просветителната философия, подкрепяйки израстването на личността, свободния дух на децата, тяхното любознание и целенасоченост. Иновативният способ демонстрира на учениците по какъв начин елементарно, естествено и непринудено да развиват умеенето си да са независими, да се се концентрират, да мислят логичен, да подхващат разнообразни провокации, да построяват волята и характера си. И всичко това се случва под менторството на опитни учители.
Какви са новите наказания за нарушавания на пътя
За разнообразни нарушавания на пътя – като превишение на оптимално допустимата скорост на придвижване или шофиране в нетрезво положение – водачите на моторни транспортни средства към този момент ще губят повече контролни точки, в сравнение с до момента.
Русия ще разположи нуклеарни оръжия в Беларус, Съединени американски щати реагират внимателно
Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, съобщи президентът Владимир Путин в събота, като изпрати предизвестие до НАТО за военната поддръжка, която Алиансът оказва на Украйна. Това е ход, който ескалира опълчването със Запада, предава Reuters.
Германия и Европейски Съюз се споразумяха за автомобилните излъчвания
Германия е постигнала съглашение с Европейски Съюз по знаменателния правилник, който изисква новите коли да бъдат въглеродно неутрални до 2035 година, разрешавайки спор, който заплашваше да подкопае амбициозния проект на блока за понижаване на излъчванията на парникови газове, предава Bloomberg.
Акциите на немската Deutsche Bank се срутват
Акциите на Deutsche Bank се сринаха в петък, откакто суаповете за кредитно несъблюдение на банката, които обезпечават отбрана против несъблюдение, се изстреляха до четиригодишен връх. Това акцентира опасенията измежду вложителите по отношение на цялостната непоклатимост на европейските банки, написа Reuters.
Новият съветски „ Москвич “ се оказа прекомерно китайски
В новите коли с марката “Москвич ” са открити неточности в съветското мултимедийно меню. Изданието Drom.ru обърна внимание на неправилната русификация – някои детайли от менюто на мултимедийната система на “Москвич 3 ” са преведени погрешно и са направени неточности в уведомленията, които се демонстрират на екрана на таблото.
Перлата на Нидерландия: Прогресивният европейски град, който малко на брой познават
В източната част на Нидерландия, единствено на 10 километра от немската граница, се намира Неймеген, динамичен и напредничав академични град, който съумява да остане неусетен, написа BBC Travel в собствен специфичен материал. Този чист, стилен град е най-старият в страната и броят на зелените му начинания съперничи на Амстердам, като жителите дават приоритет на качеството на живот и устойчивостта.
Круизна компания предлага безвъзмездни плавания
Круизната компания  Lindblad Expeditions неотдавна разгласи, че за определени плавания хора на вързаст под 22 година това лято ще могат да пътуват гратис.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР