КЗК изпрати до медиите своя позиция в отговор на некоректно

...
КЗК изпрати до медиите своя позиция в отговор на некоректно
Коментари Харесай

КЗК изразява притеснение спрямо негативната оценка за нейната дейност

КЗК изпрати до медиите своя позиция в отговор на неточно показване на пълномощията и активността ѝ пред обществеността. 

Ето целия текст на позицията:

Комисия за защита на конкуренцията показва сериозното си терзание от зачестилите случаи на популистка изразителност от страна на разнообразни обществени фигури, които поредно и преднамерено показват отрицателната си оценка по отношение на Комисия за защита на конкуренцията, без значение от ползотворните резултати от активността ѝ. Следва да се има поради, че компетентността на Комисия за защита на конкуренцията е избрана категорично в Закона за защита на конкуренцията и тя не обгръща опция за ценово контролиране, като пълномощията ѝ не включват и установяването и санкционирането на далавера от страна на търговците, надлежно преодоляване на инфлационните процеси. Неправилно и неточно е пълномощията и активността на институцията да бъдат употребявани за политически и предизборни цели, както и коментирането на характерната активност, която прави регулаторът с уклон, който демонстрира съществено непознаване на пълномощията на Комисията, както и на процедурите, в границите на които същите се упражняват.

В тази връзка следва да се подсети, че успеваемостта на Комисия за защита на конкуренцията се потвърди и с последното решение на Комисията, с което глоби " Лукойл-България " ЕООД с рекордна глоба в размер на 67 771 454 лв. за корист с господстващо състояние на пазара на горива. В резултат на дейните дейности на Комисия за защита на конкуренцията, още в хода на изследването по производството, " Лукойл-България " ЕООД промени и поправя държанието си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а точно да обезпечи отбрана и условия за разширение на конкуренцията. Действията на Комисията са значими и поради обстоятелството, че горивата имат структуроопределящо значение за стопанската система на страната, въздействат доста на конкурентния развой и в други стопански браншове, включително храните и засягат директно публичния интерес.

На последващо място е значимо да се уточни, че с оглед обществената и икономическа значителност на търговията с хранителни артикули от първа нужда и поради следения в последните години растеж на цените на стоките на българския пазар, секторът на храните в страната е приоритет в активността на Комисията и е непрекъснато следен и проучван от Комисия за защита на конкуренцията, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините.

Комисия за защита на конкуренцията прави секторен разбор на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на страната. Анализира се структурата на пазара, пазарните условия за произвеждане и търговия и се наблюдава до каква степен ценовите трендове са повлияни от справедливи стопански фактори или са разследване от деформиране на пазарната среда, чрез използване на възможни антиконкурентни практики.

По мотив провеждани в страната промоции на слънчогледово олио през 2022 година Комисията също се самосезира и наложи имуществени наказания на Билла и Кауфланд за нелоялна конкуренция.

Към сегашния миг Комисията прави авансово изследване във връзка нарастването на цените на съществени хранителни артикули в магазинната мрежа и на първо място в комерсиалните вериги в страната. Фокусът на изследването е установяването на неразрешени търговски практики  по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули (дефинирани в гл. VII " б “ от ЗЗК) – т.е. съществуването на непозволен напън от страна на огромните купувачи - търговски вериги върху техните снабдители.

Подобно държание на веригите, като се изключи че може да повреди ползите на по-слабите страни – снабдители, би могло да се отрази и на образуването на цените на питателните артикули към крайните консуматори. В рамките на стартиралото изследване във връзка с  предлагането, ценообразуването и етикетирането при питателните и  селскостопанските артикули, Комисията изиска информация и доказателства както от държавни органи, данни и доказателства от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), от асоциации на производители на хранителни артикули и от над 25 снабдители на избрани артикули.

Целта на изследването е събирането на надлежни данни и доказателства по отношение на държанието на огромните търговски вериги в връзките им с техните снабдители – дали същите понасят голословно тежки търговски условия по смисъла на член 37в и член 37в от ЗЗК, което рефлектира при образуването на цените към крайните консуматори. Поетапно се чака да постъпват съответните документи, като в хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията уголемява неговия обсег във връзка с продуктите, чийто цени са особени чувствителни за потребителите, като изисква спомагателни данни от голям брой производители и снабдители. Следва да се  има поради, че изследването не е лимитирано в границите на законовоопределен период, изисква съществено софтуерно време по отношение на представянето, обработването и анализирането на информацията и доказателствата.

В случай че от събраните информация и доказателства зародят основателни подозрения за осъществени нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, представляващи нелоялна конкуренция, неразрешени търговски практики или неразрешени съглашения (картели), Комисията ще се самосезира, с цел да глоби и приключи непозволените дейности.

В тази връзка  за оказване на подпомагане в битката против антиконкурентните практики на пазарите на хранителни артикули в страната, Комисията предизвиква всеки, който разполага с информация и/или доказателства за вероятно антиконкурентно държание на пазарните участници, да даде същите на ел. поща: [email protected] или посредством анонимния електронен канал за подаване на сигнали на интернет страницата на Комисия за защита на конкуренцията -  www.cpc.bg/signals.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР