Квантовият физик професор Леандър Литов ще представи в академична лекция

...
Квантовият физик професор Леандър Литов ще представи в академична лекция
Коментари Харесай

Световнопризнат учен с лекция в МУ-Пловдив

Квантовият физик професор Леандър Литов ще показа в академична лекция Проектът SEEIIST на 16 май от 16.00 часа в 1 публика на Аудиторния комплекс на МУ–Пловдив.

Голямата просвета за обикновените частици – квантовата физика и медицината търсят решения за нови способи за онкотерапия.

Лекцията е отворена за студенти, докторанти, млади учени и преподаватели от медицинските и природонаучни специалности с ползи в областите: здравна физика, биофизика, радиобиология, радиационна онкология (лъчелечение), здравна онкология, детска онкология и други.

Известен с проучванията си в региона на квантовата физика и физиката на обикновените частици български академик професор Леандър Литов, работещ от 1992 година на ускорителния комплекс в CERN и началник на колектива от СУ, участващ в опитите провеждани на Големия адронен колайдер ще гостува в Медицински университет – Пловдив.

Посещението е по самодейност на учени от МУ–Пловдив, след присъединяване им в научно-експертна полемика за създаване на Международен институт за устойчиви технологии – SEEIIST. Този път високо цененият квантов физик няма да приказва за фундаменталните въпроси за структурата на Вселената, за материята, за пространството и времето, а ще показа пред студенти, докторанти и млади учени план за построяването на мощен ускорител на Балканите, с ускорителен център в България и капацитета му като научно-изследователска инфраструктура за задачите на биомедицинските проучвания.

Професор Литов ще запознае академичната научна общественост с реализацията и опциите на огромен високотехнологичен план за създаване на интернационална междуправителствена научна организация в региона на Югоизточна Европа (South East European International Institute for Sustainable Technologies – SEEIIST). Изследователската инфраструктура ще включва мощен ускорител, който ще обезпечава снопове от протони и леки йони за отнасяне на тумори и биомедицински проучвания. В центъра ще бъдат построени три зали за облъчване на пациенти и две пробни зали. В института ще се правят клинични тествания за създаване на нови способи и протоколи за отнасяне на тумори с протони и леки йони, създаване на способи за взаимно потребление на радиотерапия (протони и йони) и имунотерапия и проучвания в региона на радиационната генетика. Предвиждат се и необятен набор от предклинични in-vitro и in-vivo проучвания в региона на радиобиологията. Планира се и необятна стратегия от проучвания в региона на здравната физика, свързани с образуването и контрола на снопове от ускорени частици, надзор и премерване на дозата получена от пациентите, образната диагностика и биофизичното моделиране и обмисляне на облъчване на пациентите. Проектът е отворен за присъединяване на заинтригувани научни колективи от България.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР