Кувейт призовава ливанския министър да оттегли коментарите

...
БЕЙРУТ (Ройтерс) - Външният министър на Кувейт разкритикува в събота
Коментари Харесай

БЕЙРУТ (Ройтерс) - Външният министър на Кувейт разкритикува в събота коментарите, направени от временния министър на икономиката на Ливан Амин Салам относно възстановяването на част от пристанището на Бейрут в ново дипломатическо разногласие между Ливан и държави от Персийския залив.

В сряда Салам призова Кувейт да възстанови основните силози за пшеница в Ливан, които бяха построени през 1969 г. с грант от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие и разрушени от взрива в пристанището на Бейрут през 2020 г.

Салам каза, че Кувейт може да реши да възстанови силозите с „начертанието на писалката“.

Кувейтският външен министър шейх Салем Абдула Ал-Джабер Ал-Сабах каза, че коментарите на Салам са „несъвместими“. " с политически норми за това как се вземат решенията и призова ливанския министър да ги оттегли, за да защити двустранните връзки.

Салам беше цитиран от ливанските медии в събота, като каза, че коментарите му се отнасят до това колко бързо може да бъде взето решението взети, но той не искаше да се обиди.

Отношенията между Ливан и Персийския залив се влошиха през 2021 г. заради коментари на тогавашния министър на информацията на Ливан относно водената от Саудитска Арабия военна намеса в Йемен.

На време страните от Персийския залив, включително Кувейт, изтеглиха пратениците си в Ливан. Те се върнаха през 2022 г.

Отделно Кувейт в събота призова своите граждани в Ливан да останат бдителни след дните на сблъсъци в палестински лагер в Южен Ливан. В изявление по-късно временният премиер Наджиб Микати в изявление часове по-късно се опита да увери страните от Персийския залив, че техните граждани в Ливан са в безопасност.

(Доклад от Мая Гебейли; Редактиране от Франсис Кери)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР