Курт Ауст е виртуоз на криминалния жанр и един от

...
Курт Ауст е виртуоз на криминалния жанр и един от
Коментари Харесай

Интервю с Курт Ауст за книгата му Невидимото братство

Курт Ауст е виртуоз на престъпния род и един от най-хубавите скандинавски създатели, чиито книги са сравнявани с тези на Том Егеланд и Дан Браун. Притежава в сбирката си двете най-големи награди за престъпна литература – „ Златният револвер “ (или „ Ривертон “, Норвегия) и „ Стъкленият ключ “ (за най-хубав разказ, написан в скандинавските страни).
В превод на български в този момент ще се появи и романът „ Денят на Страшния съд “ от Курт Ауст. Напомнящи Шерлок Холмс и лекар Уотсън, героите на Ауст – академични професор и асистентът му, проверяват закононарушения в навечерието на XVIII век. Литературните критици съпоставят романа с „ Името на розата “ от Умберто Еко. Ето какво споделя създателят за творбата си.
Жанрът таен трилър с исторически загадки е доста съвременен през последните години и издирван от читателите. Но не е ли писането на сходни романи прекомерно трудоемко начинание? Как подготвяте дадена тематика и какъв брой време ви лишава единствено изследването?
Обикновено пиша една книга за две години. Грубо казано, това е една година за изследване и друга, с цел да възпроизведа историята на хартия. Конспиративните трилъри са много комплицирани и постоянно действието се прави в минали времена и в сегашното, и двете от които изискват добра подготовка. Освен това за „ Невидимото приятелство “ аз избрах воин, за който беше наложително да съм направил задълбочено изследване, за да предам личността му допустимо най-правдоподобно. Евен Вик трябваше да бъде невероятен с интереса си към числата, само че не прекомерно.
Всъщност за какво се насочихте към този род?
Той дава опция да се оборват наложени и одобрени от епохи тези под формата на художествена литература.
Докато пишех разказ, в който имаше воин алхимик, открих, че Исак Нютон също е бил подобен. Тогава се роди концепцията да напиша разказ, отдаден на това - с шифри и кодове. Тогава никой не знаеше за Дан Браун.
Вашите романи събират и преплитат съвремието и далечни времена, само че кое остава непроменено в персонажите, в хората, които живеят в друга историческа реалност и стадии от развиването на света?
Това е добър въпрос и също по този начин много сложен за отговор, защото не одобрявам изключително безапелационните отговори. Въпреки всичко, предвид на това, което съм написал в книгите за Евен Вик, любознанието е съществена движеща мощ в човешката еволюция и по този метод може да се преглежда като универсално. По същия метод е способността да се адаптираш към изменящите се условия.
С какво Исак Нютон, считан от мнозина за най-великия и най-влиятелния академик на всички времена, само че и неприкрит окултист и алхимик, ви завоюва, с цел да заложите в двата си най-популярни романа на мистерията към неговата скрита страна?
Нютон е прочут като академик, прочут със своите достижения в региона на математиката и физиката/астрономията. Въпреки това скритата му страна е незнайна за множеството хора и по тази причина взех решение да пиша за него. Надявах се да подвигна воала от прикритата и загадъчна част от живота му. В първата ми книга за Евен Вик четири съществени секрети за Нютон са разкрити. Тези секрети са щели да му костват живота, в случай че са били известни на краля и кралицата.
Във втората книга - „ Алхимия на отмъщението “, вадя на показ тъмните страни на характера му. Що за човек е този популярен академик? Нека да го кажа по този начин: в случай че Нютон беше жив през днешния ден, в никакъв случай не бих се опитал да му бъде другар, а по-скоро бих стоял надалеч от него.
Как мислите: хората са доста разнообразни или се интересуват и вълнуват от сходни тематики и проблеми?
Повечето хора са чували за Исак Нютон като академик и наподобява, че хората от Европа и дано да кажем Корея и Уругвай са сюрпризирани да схванат за новите обстоятелства, които разгадавам.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР