Курсисти наблюдаваха онлайн миниинвазивни ендоскопски интервенции на синуси и слъзни

...
Курсисти наблюдаваха онлайн миниинвазивни ендоскопски интервенции на синуси и слъзни
Коментари Харесай

Международен курс по операции наживо

Курсисти следиха онлайн миниинвазивни ендоскопски интервенции на синуси и слъзни пътища във Високотехнологичния Интегрален център в университетската болница

Лекари и специализанти от разнообразни страни организираха лекции, под управлението на проф. доктор Карен Джамбазов

За поредна година се организира курс с интернационално присъединяване в УМБАЛ „ Свети Георги ЕАД – Пловдив. Темата на двудневното събитие бе „ Ендоназална хирургия на болесттите на носа, синусите и слъзните пътища “ и се организира в Интегралния център за лекуване на тумори и контузии на глава и шия.

Курсът включваше така наречен live surgery, като в него присъединяване взеха 15 експерти и специализанти по оториноларингология.

Участниците в образованието имаха опция да следят интервенциите в действително време, чрез видеовръзка с 10-та публика в лечебно заведение.

Ръководител на профилираното образование бе проф. доктор Карен Джамбазов, д.м., ръководител на Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия,  началник на Катедра по УНГ заболявания към Медицински университет – Пловдив и изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив.

Операциите, които демонстрираха в границите на курса, бяха осъществени с извънредно съвременна и високотехнологична инсталация. 6-месечно бебе с открита едностранна хоанална атрезия, която не му разрешава да се храни дейно и да диша добре,  59-годишна жена със сълзотечение от лявото око, и ендоскопска пансинустомия, подкрепена с навигационна система на 56-годишен пациент със затруднено носно дишане.
Навигационната система съумява да пресъздава анатомичните структури по време на интервенция. С нея може да се наблюдава местоположението на инструментите по отношение на анатомията с акуратност под 1 милиметър. С апаратурата по-ясно се обрисуват границите, оптимално се дефинира разположението и размера на патологичния развой и оттова – планирането на размера инвазивни дейности. Визуализацията се реализира в 3D формат, преди и по време на интервенцията. Навигационната система насочва хирурзите по време на оперативни процедури като функционална ендоскопска хирургия на синусите (FESS), ендоскопски интервенции на основата на черепа и странични интервенции на основата на черепа.
Ендоскопската техника за ендоназална синус хирургия разрешава минимално инвазивен метод, като употребява носните ходове като естествени коридори. Предимствата за пациентите включват липса на белези след интервенцията, както и къс постоперативен интервал и  бързото възобновяване.

Целта на курса бе да се увеличи квалификацията на младите експерти по оториноларингология и те да се срещнат със актуалните способи за лекуване на болести на носа, синусите и слъзните пътища.

В него се включиха експерти от разнообразни страни и лечебни заведения – доктор Алберто Шрайбер, който е експерт оториноларинголог в болничното заведение в Бреша (ASST Spedali Civili – Brescia) и Университет в Бреша, Италия. Проф. доктор Йоанис Константинидис – експерт оториноларинголог, Associate Professor in Otorhinolaryngology, Aristotle University of Thessaloniki, Гърция, както и проф. доктор Румен Бенчев, д.м.н. – експерт оториноларинголог, УМБАЛ „ Софиямед “, проф. доктор Стефан Сивков, д.м. – началник катедра по „ Анатомия, хистология и ембриология “ към МУ – Пловдив. Лекции изнесоха проф. доктор Диляна Вичева, д.м. – ръководител на Българското ринологично съдружие, проф. доктор Николета Трайкова-Джамбазова – експерт по образна диагностика и доктор Александрина Топалова от Интегралния център на УМБАЛ „ Свети Георги “ – Пловдив.

Лектори бяха още доцент доктор Петър Руев, д.м. който е шеф на УНГ поделение в Болница „ Тракия “, Стара Загора, доцент доктор Христо Златанов, д.м. – експерт по УНГ заболявания, ВМА София и проф. доктор Чавдар Стефанов д.м.н. – завеждащ клиника по анестезиология и интензивно лекуване към УМБАЛ,,Свети Георги “ – Пловдив.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР