Куршумът не е засегнал мисловните дялове на мозъка, казва шефът

...
Куршумът не е засегнал мисловните дялове на мозъка, казва шефът
Коментари Харесай

Докторът, спасил простреляната Симона, пред 24 часа: Вече се храни сама

Куршумът не е засегнал мисловните дялове на мозъка, споделя шефът на отделението по неврохирургия Николай Недев

22-годишната Симона Тодорова, простреляна в Слънчев бряг от ревнивост, към този момент е изведена от реанимация и е настанена в отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, научи " 24 часа ".

Момичето се храни единствено, пие вода и съумява да произнесе някои по-кратки думи. До нея в болничната стая са родителите й близки родственици. Те обаче не желаят да приказват с кореспонденти, майката е очевидно обезпокоена макар положителните прогнози.

" Става дума за сериозна огнестрелна рана ниско в лявото слепоочие. Проектилът минава и излиза на 4 см. от междинната линия в задна теменна област. Тежко прострелване с патрон със сериозна жива мощ - сериозна маса и скорост.

Ако траекторията на проектила беше от лявото към дясното слепоочие пациентката нямаше да има никакъв късмет, тъй като в този случай се визира мозъчния дънер и това е съдбовно ", разяснява пред " 24 часа " шефът на неврохиругията доктор Николай Недев. Това е лекарят, избавил Симона, оперирайки я в нощта на случая.

" Не бих споделил, че интервенцията беше комплицирана, по-скоро рутинна. Изсмукват се починалите елементи от мозъка и кръвоизливите, прави се кръвоспиране на кървящите съдове. При Симона кървеше доста от обвивките ", изяснява известният неврохирург.

Той е удовлетворен, че сега няма затруднения, Симона няма температура, храни се и има шансове да се възвърне.

" Мозъкът има разнообразни функционални зони, могат да се чакат далечни затруднения, тъй като това е първично инфектирано огнестрелно пострадване. Днес нямаме затруднения, само че късни могат да настъпят. Има си клопки, въпреки всичко тя бе призната в доста тежко положение, с гърчове.

Хубавото е, че момичето ще може да разсъждава, тъй като челните й дялове са здрави. Простреляни са обаче много гностични полета в мозъка, които са свързани с речевия гнозис, със способността за граматически и математически разбор, с опцията да се възприема и проучва музиката. Видимо към тези зони е минал проектилът ", споделя неврохирургът, който през дългата си здравна процедура е спасявал освен простреляни, само че и хора с невероятни пострадвания като прободени от стрела на харпун, ударени от джет, пациент със стърчащ в главата нож и доста други. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР