Курортен комплекс Албена“ АД, която е клиент на Електроразпределение Север,

...
Курортен комплекс Албена“ АД, която е клиент на Електроразпределение Север,
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на Албена АД: Изнесените данни от Енерго-Про Варна са погрешни и манипулативни

Курортен комплекс " Албена “ АД, която е клиент на Електроразпределение Север, години наред търси способи да заобиколи законодателството и непосредствено да се свърже към мрежата на държавната компания " Електроенергиен систематичен оператор “ (ЕСО). Това се споделя в известие от сдружението, изпратено до медиите.

От " Албена " АД излясоха с опровергаване на информацията. Публикуваме я без редакторска интервенция:

сВъв връзка с публикувано от " Енерго-Про Варна “ ЕАД известие до медиите, а точно " Албена “ АД се пробва да се причисли нелегално към мрежата на ЕСО “, бихме желали да създадем следните опровержения по изнесените данни, които са надълбоко неправилни, манипулативни и вкарват обществеността в подвеждане:

" Албена “ АД като огромен, краен, небитов консуматор от самото си основаване през 1969 година физически е било присъединено към българската национална преносната мрежа, като това е доказано от редица институции като Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно контролиране, както и от редица постановени правосъдни решения на български съдилища в интерес на " Албена “ АД. За да може и юридически да се причисли към " Електроенергиен Системен Оператор “ ЕАД, остава да се инсталира средство за комерсиално премерване, само че това се попречва по всевъзможни противозаконни способи от " Електроразпределение Север “ ЕАД, благосъстоятелност на " Енерго-Про Варна “ ЕАД, за което са сезирани способените органи – КЕВР и МЕ, а по случая текат инспекции.

Самото присъединение е нормална процедура за огромните енергийни потребители с присъединена мощ над 5 МВт, които употребяват сила само за себе си, като това е доказано и от Европейския съд в Люксембург. Присъединяването на " Албена “ АД попада точно в тази догадка. Свободата за избор на присъединение към преносния или разпределителния оператор при изискванията на конкуренция е приета от Съда на Европейския съюз и от Върховния административен съд на България. Въпреки това, " Енерго-Про Варна “ ЕАД, възползвайки се от монополното си състояние, блокира с всички вероятни средства свободния избор на " Албена “ АД и недопуска сдружението да упражни законното си право.

Електрическата мрежа на територията на к.к. " Албена “ е благосъстоятелност на " Албена “ АД, присъединена е непосредствено в Подстанция " Албена “, която е благосъстоятелност на " ЕСО “ ЕАД, а меренето се прави непосредствено в същата подстанция. Според Закона за енергетиката, а по-късно и доказано от българския съд, това е и границата на благосъстоятелност сред " ЕСО “ ЕАД и " Албена “ АД. Разпределителна мрежа на територията на к.к. " Албена “ няма, услугата " систематизиране на електрическа сила “ не се прави и " Албена “ АД няма предпочитание да прави.

Абонати на " ЕРП Север “ са нелегално захранвани от " ЕРП Север “ посредством потребление на непозната кабелна мрежа от приблизително и ниско напрежение – т.е. " ЕРП Север “ получава пари от своите консуматори без да прави действително лицензионната си активност. " Албена “ АД неведнъж е заявявала готовността си пред " ЕРП Север “, както и пред всички способени органи, че разполага с техническа опция и при поискване от лицензианта ще даде регламентиран от Закона за енергетиката достъп до мрежата си, с цел да се подсигурява енергийното зареждане на всички клиенти на електрическа сила. По смисъла на Закона за енергетиката разпределителното сдружение би трябвало да бъде основателят на тези дейности, само че за жалост досега " ЕРП Север “ не демонстрира предпочитание за регламентиране на тези взаимоотношения и за законно осъществяване на лицензионната си активност по " систематизиране на електрическа сила “. Твърдението " ЕРП Север няма да може да извършва отговорностите си по отношение на тези клиенти и да даде качествена доставка “ не е правилно, а истината се съдържа в член 117 алинея 8 от Закона за енергетиката, който дава точно такава опция на лицензианта.

" Албена “ АД държи също по този начин да подсети на лицензианта, че освен " Албена “ АД, само че и всеки притежател на енергийна инфраструктура е задължен да прави постоянни профилактики на оборудванията си съгласно съответните правила за сигурност и употреба. " ЕРП Север “ попречва опцията за законосъобразна профилактика на оборудванията на " Албена “ АД, за което е сезирана Комисията за енергийно и водно контролиране по отношение на несъблюдение на лицензионни отговорности.

В умозаключение, " Албена “ АД приветства " опасността “ на " Енерго-Про Варна “, че ще " сезира съответните способени органи, които да вземат отношение по случая “ и чака бърза реакция и скорошно юридическо присъединение към мрежата на " ЕСО “ ЕАД.

С почитание,

Красимир Станев

Изпълнителен шеф на " Албена “ АД
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР