Куриозното е, че месеци преди Симеонов да се обърне към

...
Куриозното е, че месеци преди Симеонов да се обърне към
Коментари Харесай

Само във Фрог: Трус в здравеопазването! Дадоха на прокурор шефа на Правителствена болница. Има съмнения за престъпление по служба

Куриозното е, че месеци преди Симеонов да се обърне към държавното обвиняване, той е уведомил документално премиера Стефан Янев и здравния министър Стойчо Кацаров за проблемите в ръководството на Правителствена болница, само че нито един от двамата не е подхванал нищо. На процедура сигналите за куп нередности са се подминавани с цялостно безмълвие. А те, видно от документите, с които Фрог разполага, не са по никакъв начин за занемаряване.

Един от сериозните проблеми, за който сигнализира шефът на Съвета, е, че водещи лекари към този момент са напуснали болничното заведение, а други са на път да го създадат. Има съществени опасения, че отливът на водещи светила в медицината действително ще обезличи имиджа на болничното заведение.

Като причина за това се показва точно неприятния мениджмънт през последните месеци. Оказва се, че извънредно непрозрачно и поради това и незаслужено се е разпределяло така наречен спомагателното материално стимулиране /ДМС/ и то на фона на тежки финансови проблеми. Любопитното е, че за три месеца самият началник на болничното заведение доктор Горнев си е давал на себе си по 12 000 лв. ДМС, без да е ясно защо тъкмо.

“Видно от счетоводните информации на сдружението за интервала 1 юли 2021 година до 31 септември, съпоставено с април - юни същата година, приходите на болница “Лозенец” са намалели фрапантно - от 10, 3 млн. лева на 5, 2 млн. лева, което води до внезапно утежняване на финансовото положение на болницата”, написа до прокуратурата. Отбелязва се, че на фона на това раздаденото ДМС от юни до септември е малко над 790 000 лв.. Ивиян Симеонов, който е юрист, отбелязва в писмото си до СРП, че тези пари са раздавани без каквото и да е правно съображение. Например - липсват лични формуляри за самостоятелна оценка на хората, взели ДМС, не е образувана комисия, която да оцени спомагателния принос на шефа на болничното заведение, с цел да има съображение да вземе маститата сума над заплатата си.

“Изпълнителният шеф, в нарушаване член 31 от Правилата за установяване на трудовите хонорари в МБАЛ “Лозенец” ЕАД, като изпълнителен шеф - длъжностно лице, в чиито отговорности се включва контрола на финансовото положение на сдружението и което дава отговор за финансовата непоклатимост на сдружението без правно съображение е получил сумата в общ размер от 47 500 лв..

Доктор Мирослав Сашов Зашев, който извършва длъжността шеф клиника хирургия, е получил общо сумата от 14 600 лв. за месеците юни, юли, август и септември 2021 година, като той е дублирал функционалностите на доктор Радосвет Горнев и не би следвало да получи тези суми. За Светлозара Маринова Илиева е платена сумата в размер на 11 100 лв., в това число осигуровки за месеците юли, август и септември 2021 година, а същата не е изпълнявала лекарски функционалности, видно от приложената длъжностна характеристика”, написа в документа.

За всичко това на 27 октомври е бил известен и здравният министър доктор Стойчо Кацаров. “Изпълнителният шеф еднолично е взимал решения за преразпределение на тези средства в несъгласие на всякаква логика”, осведомят Кацаров от Съвета на шефовете.

Седем дни по-рано притеснителната информация за протичащото се в Правителствена болница доближава и до премиера Стефан Янев. Той е известен за неналичието на управнически качества на шефа - доктор Горчев, за повишената задлъжнялост на болничното заведение, за неналичието на пари за закупуване на медикаменти от първа нужда, за неизплащане на просрочени отговорности към снабдители. Оказва се, че на фона на това, доктор Горнев употребява външни юридически услуги, а не употребява капацитете на юристите в болничното заведение.

" Лошият мениджмънт от страна на изпълнителния шеф и отводът му да работи в екип с всички членове на съвета на шефовете, води до финансова неустановеност и неустойчивост на болничното заведение, което се отразява на заетите лекари. Голяма част от тях са ме уведомили, че имат намерение да подадат предупреждения за преустановяване на трудовото си правно отношение. Осигуровките на личния състав не са платени и няма средства за заплати за идващия месец”, пишат от Съвета до Стефан Янев.

Реакция към този момент няма!

Припомняме ви, че юни месец държавната болница " Лозенец " влезе във фокуса на медиите с разкритията, че там са били осъществявани противозаконни трансплантации.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР