Кураторът и критикът Весела Ножарова представи тази вечер в Софийската

...
Кураторът и критикът Весела Ножарова представи тази вечер в Софийската
Коментари Харесай

Весела Ножарова събра историята на съвременното изкуство в книга


Кураторът и критикът Весела Ножарова показа довечера в Софийската градска художествена изложба книгата си „ Въведение в българското модерно изкуство (1982—2015) “. Тя стана факт, откакто от издателство „ Жанет 45 “ ме поканиха да събера историята на актуалното изкуство от края на ХХ и началото на ХХI век на едно място, сподели в изявление за БГНЕС Ножарова. Тя добави, че задачата на книгата е да наблюдава и показа историята и особеностите на българското модерно изкуство, най-важните участници, художници, институции и галерии.

„ Книгата е резултат от лекции, които изнасях сред 2011 и 2016 година в Пловдив и София в границите на едноименната просветителна платформа „ Въведение в актуалното изкуство" на фондация „ Отворени изкуства “. Мисля, че ползата към актуалното изкуство през последните години става все по-голям и беше напълно разумно да се направи една събрана история на българското модерно изкуство, която да ориентира както елементарния четец, по този начин и хората, които имат някакви съществени и професионални ползи към материята “, сподели авторката на книгата.

Тя добави, че преводът на лекциите й във тип на книга й лишило към 4 години. Ножарова разкри, че в изданието са показани над 400 плана, съпроводени със фотоси на картините.

„ Важно да се познава генезисът на актуалното изкуство, с цел да не се повтаря правеното през 90-те години и, с цел да може да се надгражда над това, което към този момент е било. Хубаво е да имаме знания за сцената си, за другите създатели, за институциите. Според мен появяването на такава книга е безусловно разумно “, добави Ножарова.

Тя подчертава на обстоятелството, че въпреки създателите на модерно изкуство да намират от ден на ден места за своята изява то те не са задоволително и съществуват спънки пред основателите на изкуството.

„ Липсите са доста. Имам липса на работещи музейни институции, свързани със актуалното изкуство, имаме неналичия във връзка с частните колекционери. Те към момента не са осъзнато обърнати към изкуството, което се прави в този момент “, акцентира кураторът.

Ножарова не пожела да открои персони, тъй като нейната цел е била да покаже, че актуалното изкуство е резултат от напъните на доста хора, които са положили големи старания. Според нея има доста събития и имена, които са се откроили през последните години.

"Въведение в българското модерно изкуство (1982—2015)" е на книжния пазар на български и британски език. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР