Кумове и гаджета ще се счита, че действат съгласувано и

...
Кумове и гаджета ще се счита, че действат съгласувано и
Коментари Харесай

Гаджета и кумове с общо ДДС

Кумове и гаджета ще се смята, че работят в съгласие и при регистрация по Данък добавена стойност може да се взима общият оборот от компаниите им, в случай че поредно извършват сходна активност в един и същи търговски обект. Това излиза наяве от напътствие на Национална агенция за приходите за използването на Закона за Данък добавена стойност, написа "Труд ".

Според последните промени в закона при поредното осъществяване на еднородна активност в един и същи търговски обект от две или повече свързани лица или лица, настоящи в съгласие, в облагаемия оборот на всяко последващо лице се включва оборотът, осъществен в обекта от всички лица, правили активността в обекта през последните 12 месеца.

В напътствието на Национална агенция за приходите има образци за компании, които работят в съгласие: в случай че в ръководството им има хора, които са в тесни неофициални връзки – живеещи на брачен начала и техните родители, деца и близки другари – кумове, кръстници и други

За настоящи в съгласие ще се одобряват вуйна и племенник или братовчеди, които поредно са упражнявали активност в един търговски обект. Пример за в съгласие деяние е и човек, който е получил заем от притежателя на предходната компания и е шеф на идната компания в комерсиалния обект.

За да бъде сумиран оборотът на две компании, които работят поредно в един търговски обект, активността им би трябвало да е еднородна. Според закона, активността е еднородна, когато има забележителна еднаквост във връзка с най-малко две от следните неща: предлаганите артикули или услуги, употребените активи, личния състав, комерсиалната марка/името на обекта, доставчиците/клиентите.

При личния състав ще се гледа кои са служащите, свързани с главната активност на компаниите. Например, в случай че в ресторант с новия притежател бъдат заменени чистачката и пазачът, а готвачите останат същите, ще се приема, че има еднаквост в личния състав.

При промяна на притежателя ще се следи и дали има смяна на активите, които имат отношение към главната активност. Например в един ресторант това са хладилните витрини и кухненското съоръжение. Ако в магазин за облекла бъде прибавен нов стелаж, а в ресторант или сладкарница сменят единствено масите и столовете, ще се смята, че има еднаквост на активите.

Ако името на заведение бъде леко променено при промяна на стопанисващата го компания – да вземем за пример от “Реката” стане “При реката” или “Край реката”, е налице забележителна еднаквост в наименованието, показват от Национална агенция за приходите.

При дребна смяна на асортимента на продаваните артикули също ще се приема, че има еднаквост. Например, в случай че първо продават единствено самун, а по-късно оферират и закуски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР