Културно-информационния център (КИЦ) Босилеград“ и Дирекция Култура“ към Столична община

...
Културно-информационния център (КИЦ) Босилеград“ и Дирекция Култура“ към Столична община
Коментари Харесай

КИЦ Босилеград отбеляза 26-ата годишнина от създаването си

Културно-информационния център (КИЦ) „ Босилеград “ и Дирекция „ Култура “ към Столична община означиха 26 години от основаването му. По мотив годишнината Столична община провежда музикално- поетична вечер под надпис „ С България в сърцето “ с присъединяване на поетесите Светлана Йонкова и Петя Йотова.

В програмата взеха присъединяване и възпитаници от Босилеград – участници в музикалната школа по пиано която организира КИЦ „ Босилеград “ по план за подкрепяне на българските организации в чужбина посредством Министерството на външните работи на Р. България.

Специално за тържеството от Белград дойде посланика на България Н. Пр. Петко Дойков със сътрудника си и двама консули от Генералното консулство от Ниш господин Александър Ганчев и Цветомир Йорданов, посетители от Общинските организации на Вътрешна македонска революционна организация от Кюстендил и Дупница и локални поданици.

В началото с минута безмълвие бе отдадена респект на дългогодишния чиновник, стихотворец и публицист Радко Стоянчов, след което ръководителят на КИЦ „ Босилеград “ Иван Николов се обърна към гостите:

„ Отбелязваме 26 години, откогато в тази зала, в наличието на най-високи държавни представители на Р България, открихме филиала на тогавашния Културно-информационен център „ Цариброд “ в Босилеград, който по-късно прерасна в Културно-информационен център „ Босилеград “. Създадохме КИЦ-а в страшните условия на революция с благородните цели да възвръщаме и развиваме българската просвета и книжовност измежду българите в Западните околности, запазване на българското съзнание, основаване на нравствен климат за одобряване на демокрацията, изложение на историческите желания на българите в Западните околности за независимост и принадлежност към българската просвета и основаване на нови българо-сръбски връзки в интерес на всестранното развиване на българското малцинство. За страдание, формалната преса още на другия ден ни атакува с думите: „ Създаването на КИЦ-а е най-голямата българска провокация в последните 40 години. Със своите културни действия КИЦ-а постанова институционална рамка за легални политически дейности от позициите на великобългарската политика и териториалните искания по отношение на Югославия “.

Тази мантра се повтаря и до през днешния ден. Югослвия се разпадна, само че не по наша виновност. Беше същински героизъм освен да оцелеем в такава атмосфера, само че и да израснем в една от най-активните български организации в чужбина, оставяйки трайна диря в съзнанието на съвременниците и в историята.

С поддръжка на българските държавни институции, КИЦ „ Босилеград “ даде късмет на стотици младежи да завършат образованието си на българските университети, над хиляда деца почиваха гратис на българското Черноморие, на над три хиляди българи бе оказано подпомагане за придобиване на българско поданство с помощта на което те през днешния ден се осъществят в България и страните от Европейския съюз, съвсем целият возен парк в Босилеград през днешния ден е с български регистрационни номера, на доста фамилии бе оказана филантропична помощ и с помощта на Военно-медицинска академия на доста наши съграждани бе оказана скъпа, неведнъж животоспасяваща здравна помощ “, сподели Николов и добави:

„ Благодарение на партньорството с отдел „ Култура “ при Столична община през Босилеград се извървяха най-известните имена на българската музика от всички жанрове, литературата, изкуството, киното, театъра, спорта, историята.

КИЦ „ Босилеград “ бе в основата на дебатите за ситуацията на българското малцинство в Европейския парламент, основател и създател на „ Платформата за отбрана на правата и ползите на българското малцинство “ към която се сплотиха съвсем всички български партии и сдружения в Сърбия и на Меморандума на КИЦ-а. Безспорен е приноса на КИЦ-а за повдигането на монумент на Левски в Босилеград, за възобновяване на черквите „ Св. Троица “ в с. Извор, „ Св. Спас “ в с. Долна Любата, „ Св. Йоан Рилски “ в с. Паралово и за откриването, опазването и възобновяване на българските войнишки монументи в Босилеградско взаимно с Демократичния съюз на българите, Сдружение ГЛАС и родолюбиви жители “, сподели още Николов и изрази признателност на Народното събрание, на Президентството, на Министерството на външните работи, на Министерството на образованието и на всички други държавни и публични организации и институции които поддържат КИЦ-а, на всички съратници които са дали собствен персонален принос за задачите на КИЦ-а “.

Посланикът ни в Белград Петко Дойков поздрави Иван Николов и екипа му за тяхната отдаденост в работата и напъните, които поставят всекидневно.

„ Полежавам ви да продължите да работите за запазването на българския дух и просвета в Босилеград. Ние постоянно ще бъдем с вас – от Белград, Ниш и несъмнено от София и България. През последните три десетилетия КИЦ се утвърди като институция, която работи интензивно за поддържане на връзките сред България и българите в Сърбия. Българският културно-информационен център „ Босилеград “ е с основно значение за запазване на българското съзнание и просвета и той следва да продължи да извършва със същата непримиримост своите функционалности, “ уточни още дипломат Дойков.

Той посочи достиженията на центъра и уточни, че Николов непретенциозно е премълчал още едно огромно достижение – удостояването му с медал „ Стара планина “ първа степен от президента Румен Радев.

„ Нашата страна ще продължи да поставя всички старания за пълноценното съблюдаване на правата на българското национално малцинство в Сърбия “, сподели още дипломат Дойков. Той уточни, че е бил реализиран и прогрес в региона на образованието на майчин език. Посланикът поздрави екипа на КИЦ и за съдействието при изпращането на български младежи да се учат в български университети и акцентира, че образованието, информирането, служебното прилагане на български език са от основно значение за запазване на националното съзнание на българите в Сърбия “.

Гостите на центъра с огромно внимание изслушаха музикалните осъществявания на децата от Босилеград и музикално-поетичния рецитал на поетесите Светлана Йонкова и Петя Йотова „ С България в сърцето “. I БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР