Културният център „Ататюрк“ (АКМ) на емблематичния площад „Таксим“ в Истанбул

...
Културният център „Ататюрк“ (АКМ) на емблематичния площад „Таксим“ в Истанбул
Коментари Харесай

Червена сфера краси входа на хипермодерния културен център ...

Културният център „ Ататюрк “ (АКМ) на емблематичния площад „ Таксим “ в Истанбул отброява дните до откриването си, до момента в който се приготвя да посрещне пърните си посетители на 29 октомври, 98-ата годишнина от Деня на републиката.

 Изграждането на центъра, чиято основа бе положена от президента Реджеп Тайип Ердоган на 10 февруари 2019 година, завърши този месец. Проектът се управлява от проектант Мурат Табанлъоглу.

Огромна зрелищна сфера, ситуирана на входа на АКМ, е направена благодарение на 15 000 специфични ръчно направени червени керамични плочки.


Центърът е обзаведен със система за озеленен покрив, демонстрираща екологичния му метод. Той е планиран да усили оптимално дневната светлина.

В новия комплекс AKM се обитава огромна оперна зала, ситуирана на почти 4500 квадратни метра от фоайето, с потенциал от 2040 души. Площта на ямата на сцената на залата е задоволително огромна, с цел да побере оркестър от 118 души.

 Сценичната механика и системи употребяват водещите международни технологии. Сцената с дълбочина 65 метра има четири асансьора за съществена сцена и 13 обезщетителни асансьора по страните и зад кулисите, на които ще бъдат сложени четири движещи се платформи. Освен това на основната сцена има една въртяща се платформа.



Всички зали на AKM са оборудвани с най-висококачествени материали за акустични, звукови, светлинни и образни системи.

Междувременно центърът съхранява същността на стената на керамичния художник Сади Дирен от истинския AKM, защото тя е деликатно пресъздадена.


В центъра се обитават подиуми, подмолни стаи, фоайета, работилници и складови площи, зали за балетни практики, кабинети за солисти и оркестри, звукозаписни студия и зали за подготовки, художествени галерии, изложбени зали и кафенета.

Центърът също по този начин е хазаин на художествена изложба, кино, ресторант, кафене, кафе-книжарница, детски арт център, музикална платформа, библиотека, дизайнерски магазин и многофункционална зала.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР