Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля, Република Северна Македония е

...
Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля, Република Северна Македония е
Коментари Харесай

Реакции след палежа на българския център Иван Михайлов в Битоля

Културният клуб "Иван Михайлов " в Битоля, Република Северна Македония е бил разпален. Изгоряла е табелата с името на Клуба-Иван Михайлов. Неизползваема е входната врата на центъра, съобщи Българска телеграфна агенция.

Последваха реакции както от България, по този начин и от Република Северна Македония.

Прокуратурата в Битоля е почнала инспекция във връзка със запалването на входната врата на културния център. Инцидентът е станал тази заран към 5 часа, а единствено бързата реакция на пожарната е съумяла да предотврати по-сериозни вреди. Това сподели Петър Колев , ръководител на партията "Граждански либерален съюз " в Република Северна Македония и представител на българската общественост, съобщи.

По думите му случилото се е резултат от 30-годишната политика против българската общественост в Северна Македония и безнаказаността по отношение на сходни произшествия.

"Това, което ние чакаме, е, че институциите в Македония този път ще си свършат работата

и тези, които са провокирали това нещо, ще получат своето наказване според законите на Република Северна Македония. Това са нашите упования.

Очакваме и ясна и безапелационна позиция от страна на Република България.

Защото в случай че и този път българската страна и българското общество се направи, че нищо не се случва в Македония, това значи, че то е според да ни бъдат палени клубовете или в последна сметка знаете идната крачка е да бъде разрушена нечия глава. И надяваме се, че македонските институции ще санкционират тези хора, които са създали това нещо ".

От Министерството на външните работи оповестиха, че първият ни посланик Теодора Генчовска ще посети през днешния ден Битоля

и ще беседва на място с представители на сдружението. Днес и на следващия ден Генчовска ще бъде на работно посещаване в Република Северна Македония по покана на своя сътрудник Буяр Османи.

А ето по какъв начин разяснява случая вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Подпалването на Културния център „ Иван Михайлов” в Битоля е следващата провокация и част от масираната антибългарска акция ,

която стартира незабавно след откриването на клуба ", написа Йотова на страницата си във Facebook.

"Още при откриването му, преди месец, в което взе участие огромна българска делегация, декларирахме, че единствената му функционалност е за опазване на българската просвета и еднаквост измежду българите в Северна Македония.
Само бързите дейности на способените институции в най-кратки периоди, които да разкрият причинителите, ще потвърдят, че в западната ни съседката се съблюдават правата на българите по този начин, както на всички останали националности ", декларира вицепрезидентът Йотова.

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че ще подаде сигнал до Европейска комисия и всички свои сътрудници в Брюксел ,

Съвета на Европейски Съюз и френското председателство за похищението към Културния център „ Иван Михайлов “ в Битоля. Това показва Джамбазки в своя позиция, публикувана от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Няма думи, с които да се опише мерзавското, шумкарско и тъпо държание на опожарилите Културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля “, показва евродепутатът и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация.

Това е резултатът от фалшификациите на историята, от лъжите и от неспиращия език на омразата по отношение на българите и всичко българско .

Това е резултатът от дейностите на политичарите в Скопие. И те претендират, че би трябвало да ги пуснем в Европейски Съюз ", показва Джамбазки. "Няма да стане. Не и до момента в който правата на българите в Северна Македония не бъдат предпазени. Не и до момента в който не бъде осъден всеки акт против България от страна на македонистките изстъпления там “, декларира още Джамбазки.

„ Очаквам Стево Пендаровски, Буяр Османи и Димитър Ковачевски да осъдят този срамен акт, в случай че желаят да продължи въобще някакъв разговор “, показва Ангел Джамбазки.

Реакция пристигна и от Българска социалистическа партия:

“Осъждаме изрично тази неприемлива демонстрация на ненавист и борба. Такива прояви усложняват още повече разговора сред двете страни. Призоваваме македонското държавно управление да предприеме ограничения против такова държание и да не позволява то да се повтаря”. Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев по отношение на подпаления културен център “Иван Михайлов” в Битоля, оповестяват от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

Екатерина Захариева , народен представител от ГЕРБ и някогашен министър на външните работи, разяснява следното на страницата си във Facebook:

"Ако управляващите в Република Северна Македония желаят да пазят правата на всички свои жители, в това число свободното изложение на национално и културно самоопределяне, би трябвало неотложно да открият и санкционират причинителите на палежа на българския културен клуб в Битоля.
Това действие е резултат от целенасочената антибългарска политика в Скопие. Уважаеми сътрудници в РСМ, протичащото се е несъвместимо с полезностите на Европейския съюз, към който желаете да се присъедините ", написа Захариева.

А ето и какво реакции пристигнаха от властта в Република Северна Македония:

"Остро съдя палежа на постройката на културния център на българската общественост в Битоля. Подобни действия са провокация и не водят в посока на възстановяване на връзките с България ", написа на страницата си във Facebook президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски .

Той прикани способените институции да извършат бързо и задълбочено следствие, да вземат всички нужни ограничения, да открият и глобяват причинителите.

"Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда акта на тенденциозен палеж

на входа на постройката на сдружението "Иван Михайлов " в Битоля. Този вандалски акт е следващото доказателство, че има доста участници, които са срещу напредъка в връзките сред Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще.

Това закононарушение не е осъществено инцидентно в ден ,

когато двете страни ще продължат разговора за превъзмогване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. Компетентните органи на страната поставят старания за разкриване на причинителя на този вандалски акт, " написа в известие на Министерство на външните работи на Северна Македония.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР