Културни дейци, които преди бяха известни със своите възмутителни изцепки

...
Културни дейци, които преди бяха известни със своите възмутителни изцепки
Коментари Харесай

Какво да прави Русия с “поп-възвращенците”

Културни дейци, които преди бяха известни със своите възмутителни изцепки и рецензии към съветските въоръжени сили, не престават да се връщат в Русия. Обществото е разграничено какво да прави с такива съграждани. Някои оферират да бъдат грубо наказвани и превъзпитавани в армията. Други, в противен случай, оферират да им простят. Как би трябвало да реагира страната на протичащото се и допустимо ли е законово да се откри някаква отговорност за неуверените „ възвращенци ”?

Едуард Шарлот е артист и блогър от Самара, който стана прочут с шокиращото си държание. Той разгласява видео по какъв начин гори паспорта си и сподели, че към този момент не се счита за съветски жител. След това обаче изиска в интернет пари за билет до родината. В нощта на 22 ноември Шарлот се върна в Русия от Армения и беше арестуван на летището в Санкт Петербург. В сряда съдът го арестува за 13 дни за безчинство.

Освен това, както заяви ръководителят на Лигата за безвреден интернет Екатерина Мизулина в своя канал в “Телеграм ”, Следственият комитет в Самарска област образува три наказателни каузи против Шарлот: две от тях по част 4 на член 354.1 от Наказателния кодекс на Руска федерация „ Реабилитация на нацизма “, друго – по член 148 от Наказателния кодекс на Руската федерация „ Обида на вярващите “. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков в това време сподели, че не следи приключенията на Шарлот. " Дори не знам кой е ", сподели представителят на Кремъл.

В същото време по-ранно съветски майтапчии Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) разгласиха откъс по какъв начин разиграват Шарлот. И по този начин, шегаджиите му се обадиха, представяйки се за Владимир Зеленски. Мислейки, че беседва с украинския водач, артистът изпява украинския химн и скандира националистическото скандиране „ Който не скача, е москал “.

Всички тези дейности породиха следващ кръг от полемики в интернет по тематиката по какъв начин съветското общество би трябвало да се отнася към културните дейци, които след началото на СВО демонстрираха взаимност с врага, а след известно време заради редица условия, изрази предпочитание да се завърнат в Русия.

Между другото, този въпрос беше издигнат и от съветския президент Владимир Путин. На пленарното съвещание на IX Петербургски интернационален културен конгрес съветският водач посочи смисъла на възприятието за единение с народа за културните дейци, разяснявайки дейностите на тези, които напуснаха Русия, пробвайки се да показват своята идеологическа позиция.

„ Трябва да гледате, несъмнено, не по това, което хората споделят, а по това, което вършат. Ако тази активност е обвързвана с нанасяне на вреди на личната страна и личния народ - а такава активност също има, ние го виждаме: хонорарите се трансферират някъде, почтено казано, на врага и по този начин нататък - тогава това е една история ", твърди Путин. “Ако това е единствено мнение, позиция, оценка на обстановката, тогава е друго. Следователно има още едно събитие, което, несъмнено, всички ние би трябвало да вземем поради: това са настроенията в обществото и мнението на хората в страната, която считаме за наша Родина. Или не. И това е толкоз справедлив фактор, от който никой не може да избяга “, акцентира той.

С тази позиция е склонен и политологът Александър Асафов. Според него хората, които не се усещат част от народа, не могат да бъдат считани за представители на неговата просвета. Но в случай че се считат за част от нашата цивилизация, че образуват културата на нашия народ, те би трябвало да имат същата позиция по главните въпроси като публиката си.

В този подтекст специалистите припомнят и за други противни културни фигури: рапърът Алишер Моргенщерн, който е приет за непознат сътрудник, и рап изпълнителят Даня Милохин. Първият неотдавна изпита носталгия, разгласи злост към Америка и заиска да се върне в Русия. А вторият се върна в Москва през септември след дълъг престой в Дубай, само че страхувайки се да не бъде свикан в армията, напусна страната.

В същото време желанието да се „ санкционират ” културните дейци посредством набор в армията се възприема враждебно от мнозина. По-специално, военните блогъри считат, че службата в армията е нещо почтено, затова този тип наказване е неуместно и има негативно влияние върху престижа на съветските въоръжени сили в очите на обществото.

„ Шарлот, Моргенщерн, Милохин и други сходни са дребни деца. Те са подвластни на мигновени страсти и не знаят по какъв начин да екстраполират сегашния народен миг в бъдещето. Това е подобен юношески абсолютизъм. Тръгват си и внезапно се оказва, че там никой не се нуждае от тях. Така се появяват хора, които схващат, че не можеш да изкарваш прехраната си, като изгориш паспорта си или носиш красиви татуировки “, изяснява Максим Кононенко, политолог и музикален колумнист.

„ Честно казано, не бих направил нищо с тях, в случай че не правят незаконни дейности. Нека тяхната орис бъде урок за другите. Напразно е да осъждате хората, че са наговорили прекалено много, напущат и по-късно се връщат. Това включва и епидемията от доноси, която съгласно мен визира толкоз жалки хора, колкото и тези, които те осъждат. Между другото, всичко това е разказано в доста творби на съветската класическа литература от първата половина на предишния век “, спомня си събеседникът.

„ Повечето руснаци схванаха кой е Шарлот едвам след скандалния му изблик. Чух една от песните му или по-скоро видях видеоклип и реакцията ми беше въпросът: това момче ли е или момиче? Не знам с какво е прочут. Същото се отнася и за Моргенщерн. Нека си вървят където си желаят. И няма потребност да ги изпращате в армията за превъзпитание, тъй като там просто ще бъдат убити. Но те могат да бъдат изпратени в заводите, дано вършат снаряди за предната линия “, добави специалистът.

„ Публиката на такива „ музиканти “ са най-вече 15-годишни девойки. След три-четири години тези девойки ще бъдат заети със напълно други неща. И ще се появят други хора, които ще бъдат забавни за други 15-годишни девойки, които ще пораснат до този миг. Този развой е безконечен. И никой няма да си спомни сегашните Шарлот, Моргенщерн, Милохин. Следователно няма взаимност на публиката с тези герои, както няма тематика като цяло, на която страната да обърне внимание. Между другото, аз също частично работя в този род. Приемам това умерено. И приканвам всички да създадат същото “, приключи Кононенко.

„ Видях тази Шарлот, който не е напълно мъж, да се извинява пред камерата: „ Съжалявам, няма да върша това още веднъж. “ Какво мога да кажа? Вашият паспорт предизвикал ли ви е нещо неприятно? С какво те нервира Родината? “, отбелязва риторично продуцентът Йосиф Пригожин. „ Аз съм търпелив човек. Не ме интересува кой какво прави, стига индивидът да не нарушава закона. Но изведнъж да обиждаш Родината и се опитваш да правиш някакъв звук, несъмнено, е неясно и неприемливо “, счита събеседникът.

„ Какво би трябвало да направи страната в такава обстановка? Мисля, че мениджърите, които разпространяват тик-токъри, блогъри и всевъзможни фигури от шоубизнеса, би трябвало да имат строги договорни условия, определящи отговорностите на звездите да не работят против Родината. Говоря за нуждата от такива ограничения през последните 10 години “, сподели Пригожин.

Според него другояче се получава по този начин: редица културни дейци считат за допустимо „ да си избършат краката в страната ни, а реакцията ни се оказва някак неубедителна и неразбираеми, никой няма да се застъпи за нас “.

„ В Съединени американски щати съществува понятието закон за трите удара. Името е положително. Можем да приемем този принцип, да го преработим и да го използван към такива „ завърнали се “. Можете да простите първата неточност, да санкциите за втората и да образувате наказателно дело за третата “, предлага Пригожин.

Що се отнася до проблемите на превъзпитанието, „ Шарлот, Моргенщерн и Милохин не би трябвало да отиват на фронта за това “. „ С военните въпроси би трябвало да се занимават експерти. Но е изцяло допустимо да ги изпратите в тила, да ги оставите да белят картофите или да чистят пространствата. Те в никакъв случай не са работили и ден през живота си. Нека видят “, акцентира събеседникът.

„ Заслужава си да споменем настрана аудиторията на тези лица. Докато съществуват обществените мрежи, до момента в който можете да публикувате каквото и да е в интернет в общественото пространство, почитателите на Шарлот, Моргенщерн, Милохин са инструмент за въздействие върху нашето общество. Тук страната би трябвало да употребява всички принадлежности, с цел да преориентира меко тези хора към полезности, по-близки до нашата съветска цивилизация и обичаи “, счита продуцентът.

От друга страна, Пригожин счита появяването на русофобия в певческото и актьорско съсловие за непълен пропуск на страната. „ Някъде са го пропуснали, някъде са разместили целите. Но имаме време и опция да поправяме минусите. Просто би трябвало да започнете да вършим това “, приключи Пригожин.

На собствен ред Александър Малкевич, член на Обществената камара на РФ, счита за погрешно да се трансферира върху обществото регулирането на тези въпроси, които би трябвало да се дефинират от закона. Иначе реакцията към дейностите на културните дейци се дефинира от „ усета “, счита специалистът.

„ Някои деятели считат, че тези, които са напуснали, не би трябвало да бъдат допускани назад. Други споделят: в случай че създателят не е направил нищо неприятно, би трябвало да бъде пуснат назад. Други пък им оферират някакъв метод да изкупят виновността си. Това основава цяла палитра от отзиви, които си опонират ”, изясни общественичката.

„ Правителствените организации би трябвало да претеглят плюсовете и минусите, да работят о известните сюжети и да основат ясна система за оценяване за реагиране на такива случаи “, споделя Малкевич. „ Например, в случай че създател събира пари за ВСУ и обществено пожелава гибел на съветски бойци, това е вид, който изисква наказателно гонене. “

Иначе, съгласно събеседника, такива създатели могат да работят по този начин: да си живеят в чужбина, само че да отдават чартърен недвижими парцели в центъра на Москва и да получават пари за това. Или могат да продават недвижими парцели посредством пълномощници и да живеят от приходите. „ Не бива да е по този начин “, сподели още общественичката.

Друг е въпросът, в случай че предходната година художникът е споделил: „ Не разбирам какво се случва “, напуснал е страната, само че не е направил нищо фундаментално неприятно, не е подкрепилВСУ и е решил да се върне. Това значи, че не би трябвало да има искания против него. Ако въпреки всичко е направено нещо неприятно, тогава дано подобен създател да свири в болничното заведение пред бойците или да внесе избрана сума във фонда за подкрепяне на участниците в СВО „ и всичко това би трябвало да бъде предписано от закона, с цел да се заобикаля действието съгласно усета. "

„ Що се отнася до предложенията за изпращане на известни „ възвратници “ в армията, това не може да стане. Трябва твърдо да смъмрим хората, които вършат сходни догатки. В противоположен случай ще дискредитираме високите цели и задания, пред които е изправена армията ни и ще уязвим репутацията на съветския боец. Кому е нужно някой подобен да стои до същинските герои на Русия? “, заключи Малкевич.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР