Културни дейци излязоха на национален протест. Той започна пред ресорното

...
Културни дейци излязоха на национален протест. Той започна пред ресорното
Коментари Харесай

Културни дейци излязоха на национален протест: Спрете геноцида на българските артисти!

Културни дейци излязоха на народен митинг. Той стартира пред отрасловото министерство и ще завърши пред Народното събрание. Недоволството е под надпис „ Народ без просвета е народ без бъдеще! ”.

 

" Повече по този начин не може ", " Помислете за хората на театъра ", " Спрете геноцида на българските музиканти и танцьори ", " не е срамно да помислим и за културата ", гласят лозунгите.

 

Исканията са за законови промени, с цел да се подсигурява бюджет, нужен за увеличение на всички приходи и хонорари в бранша. Недоволните упорстват и за ясна политика за запазване на общинските театри и оркестри.

 

Хората на изкуството стачкуваха и на 1 ноември. Тогава, по думите им, са получили заричане от финансовия министър за 50% растеж в средствата, което обаче не е изпълнено.

 

Служителите от Държавния куклен спектакъл в Пловдив също се включиха в националния митинг. Унизителна. С тази дума артистите от театъра дефинират обстановката, в която се намират.

 

„ Искаме да се одобри завеният 1 % бюджет за просвета. Искаме да ни се дават подобаващи условия за работа, Спокойствие, с цел да се концентрираме върху това, което вършим. А не, откакто свършим подготовка, да  мислим по какъв начин да свържем двата края, като по-късно отидем да работим по питейни заведения и заведения за хранене ”, съобщи в ефира на „ Здравей, България ” артистът  Велизар Евтимов.

 

Колегите му споделиха, че заплащането е прекомерно ниско и по тази причина се търсят и други способи за спомагателни приходи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР