„Културата е неизменна част от европейската и националната ни идентичност.

...
„Културата е неизменна част от европейската и националната ни идентичност.
Коментари Харесай

Мария Габриел: Културата е катализатор за устойчиво възстановяване на икономиките в ЕС

„ Културата е неизменима част от европейската и националната ни еднаквост. Тя има мощно обществено и икономическо измерение. Секторите на културата и творчеството генерират към 4% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз през 2019 година и над 7 милиона работни места. Пандемията засегна бранша като цяло с 30% загуба на доходи. Важно е европейските институции, националните държавни управления, районите и креативните браншове да обединим старания за реализиране на две цели - целенасочена поддръжка за културата и активизиране на културния и креативния капацитет за икономическото възобновяване на Европа. “

Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел в Брюксел по време на конференцията на високо ниво „ Възстановяване на Европа посредством културата “, в която взе участие дружно с изтъкнатия френски композитор Жан-Мишел Жар, оповестиха от пресцентъра на представителството на Европейска комисия в България. Събитието бе проведено от Европейската група на сдруженията на създатели и композитори GESAC, представляваща над 1 милион европейски създатели. То събра водещи фигури от региона на културата и творчеството, европейските институции, националните държавни управления, районните и локални управляващи в полемика за възобновяване на културата и за приноса на бранша за икономическото възобновяване на Европа.

Българският еврокомисар очерта водещите си начинания в поддръжка на културата и творчеството. „ Факт е, че за две години твърдоглав труд направихме по този начин, че културата за първи път да стои толкоз високо в европейския дневен ред. С съвсем 13 милиарда евро финансиране ще подпомогнем бранша през идващите 6 години. Средствата идват от водещите стратегии в ресора ми „ Творческа Европа “ и „ Хоризонт Европа “, за които постигнахме най-силния бюджет в историята им. Новост е секторната поддръжка в областта на музиката, литературата, архитектурата, културното завещание, дизайна и културния туризъм “, означи Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова. В отговор на апела й страните членки да заделят най-малко 2% от средствата по Механизма за възобновяване и резистентност в поддръжка на културата, е реализирана задачата на равнище Европейски Съюз с размер на вложенията 9 милиарда евро. За подкрепяне на създателите в достъпа им към най-подходящото за тях финансиране, българският еврокомисар започва платформата CulturEU – интерактивно управление за над 75 финансови източници в региона на културата.

Според Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова възобновяване на стопанските системи ни не е обвързвано единствено с финансова поддръжка. То е обвързвано и с метода, по който културата способства за справяне с публичните провокации, като да вземем за пример световната пандемия или климатичните промени. Тук идва мястото на самодейността „ Нов европейски Баухаус “, която цели сливане на света на науката и технологиите с този на изкуството и културата за основаване на естетически и приобщаващи места за живеене.

"Имаме потребност от творчеството и концепциите на креативните и културните браншове, с цел да осъществим със наличие новите принадлежности за поддръжка на бранша. Необходимо е да отключим цялостния капацитет на екосистемата на културата и творчеството и да я свържем с другите екосистеми за използване на интегриран метод и ефикасни решения на публичните провокации. Амбицията ми е да активизираме цялата екосистема на културата в поддръжка на нашите гении и възобновяване на Европа ", заключи Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР