Култовата кръчма на ул. Младежка - Водолаза ще остане в

...
Култовата кръчма на ул. Младежка - Водолаза ще остане в
Коментари Харесай

Съдът реши! Една легенда в Пловдив си отива, бутат Водолаза

Култовата механа на ул. " Младежка " - " Водолаза " ще остане в историята. Собствениците пробваха да спасят обекта на две правосъдни инстанции, само че състав на Административен съд Пловдив изрично е удостоверил заповедта за унищожаване, издадена от районния кмет на " Централен " Георги Стаменов.
Прочетете още
Концесията на ул. " Младежка ", която държеше Атанас Червенков - Райфъла, завърши при започване на 2020 година, когато съдът разпореди преустановяване на концесията, а парцелът бе върнат още веднъж на Община Пловдив. От Общината обаче имат напълно нова визия за комерсиалната улица, която излиза от опеката на Оперативна програма " Общински пазари ". Според новия Общ организационен проект цялата улица би трябвало да се трансформира в зелена зона за отдих и рекреация. Затова и стартира процедура по унищожаване на серии и обекти от " Младежка ".

Сред тях е и емблематичната механа " Водолаза ", която е на повече от четвърт век. Собствениците се пробваха неколкократно да защитят заведението и то остана един от последните обекти, които не са съборени. Решението на съда обаче ще промени тази обстановка.

По документи " Водолаза " съставлява преместваем обект - лека железна постройка-павилион, ситуиран върху общински терен от 30 кв. метра. През 2021 обаче чиновници от регион " Централен " направили инспекция на обекта и съставили констативен акт, че той е нелегално подложен, защото притежателите не са показали скица за слагане, утвърдена планова документи, позволение за слагане и позволение за прилагане на парцел общинска благосъстоятелност за комерсиална активност. Заема и над 150 кв.м. повърхност. Констатирано е също, че преместваемият обект е подложен по метод, който не дава отговор на условията на Закона за устройство на територията и Наредбата за разполагане на преместваеми обекти за търговски и други обслужващи действия. На база акта е издадена и заповед за премахването му.

Освен това 51 жители са подали подписка в регион " Централен ", в която са настояли за премахването на заведението. Тя споделят, че са унизени повече от 20 години от процесния търговски обект, представляващ механа „ Водолаза “. Споделят че е налице непрекъснат звук от кръчмата, остра миризма на риба и скара, грозни намеци по техен адрес от пияниците в кръчмата, непрекъснато уриниращи клиенти на кръчмата, под техните прозорци и смрад от тая активност. Споделят и че се организират периодически запои „ Древен и пийнал “ /съобразно гербът на Пловдив - „ Древен и безконечен “ /, като насмешка с властта, която няма сили и предпочитание да отстрани „ тази гнила и смърдяща дупка от улица Младежка “.

На база на всички тези доказателства Административният съд е излязъл с дефинитивно решение за унищожаване на обекта, която не предстои на обжалване.

Това значи, че до дни " Водолаза " може да остане в историята на града. А с него ще си отидат и хиляди истории, разказани от солидно почерпени достолепни клиенти на заведението.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР