Кулминацията на римския фестивал на занаятите Тера Антиква Балканика (Terra

...
Кулминацията на римския фестивал на занаятите Тера Антиква Балканика (Terra
Коментари Харесай

Произведоха керамични съдове по древна технология над 2000 години

Кулминацията на римския фестивал на занаятите Тера Антиква Балканика (Terra Antiqua Balcanica), който се организира на Античния керамичен център край Павликени тази събота, беше зареждането на пещите за изпичане на керамични съдове. Te са направени по пример на римските си прародители от II - III век, които са открити по време на археологическите изследвания на керамичния център.

Гостите на празника на античните занаяти Terra Antiqua Balcanica имаха опция да преживеят един ден, напълно отдаден на римските обичаи – да изработят сами керамичен съд, да стрелят с лък, да си отсекат римска монета, да похапнат ястия приготвени по римски предписания, да следят проява на римска екипировка, римски развой, римска мода, освобождение на легионер в почетна оставка и търговия с плебеи, показани от Сдружение за антични възстановки „ Мос Майорум Улпие Сердице “ – София и Група за исторически възстановки „ Дукс Антика “ – Свищов.
11
Археологът на Историческия музей – Павликени Калин Чакъров разведе посетителите из обекта и ги срещна с историята на римската вила, която е един от най-значимите индустриални центрове за керамика в провинциите в Долна Мизия и Тракия през II-III век. На територията на керамичния център са открити и проучени над 50 пещи за керамика и огромна част от тях са изложени за посещаване от туристите. През 70-те и 80-те години на предишния век археологът, който прави първите изследвания на обекта, Богдан Султов, е построил музей, археологическа база и част за пробна археология. Уникалният строеж на археологическата база от римски тухли и керемиди и базалт от близкия вулкан Чатал тепе провокира удивлението на гостите на фестивала. В хладната зала на музея туристите имаха опция да преглеждат находките, открити по време на археологическите изследвания в региона. Керамикът Анна Спасова оживи издигнатата от Богдан Султов керамична работилница, в която през 80-те години са се правили керамични пленери, като направи в нея керамично ателие за посетителите на Terra Antiqua Balcanica.
11
В късните следобедни часове посетителите на фестивала следиха за първи път зареждането и запалването на пещите за изпичане на керамика, направени по пример и технология, датираща от над 2000 години. Керамикът Анна Спасова сложи за изпичане направени от нея съдове и следваше римските обичаи за запалване на пещите и последователно увеличение на температурата им. Тя поддържаше огъня цяла вечер, защото изпичането на керамичните съдове е дълъг развой. На обяд на идващия ден най-любознателните гости видяха резултата от опита - красиви керамични съдове.

Домакините на римския фестивал на занаятите Terra Antiqua Balcanica - Исторически музей – Павликени и Община Павликени имат намерение да трансфорат фестивала в обичаен летен празник, който да събира феновете на историята в Античния керамичен център.
11
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР