Кулинарията и културата на банатските българи са във фокуса на

...
Кулинарията и културата на банатските българи са във фокуса на
Коментари Харесай

Кулинарията и културата на банатските българи са във фокуса на гастрономически тур

Кулинарията и културата на банатските българи са във фокуса на нов гастрономически тур. Тяхната общественост е непокътната в няколко села в Северна България, където те не престават да пазят своите обичаи и история.

Банатските българи са български преселници католици, които над 300 години живеят изолирано в региона Банат, на днешните територии на Румъния и Сърбия. От епохи те отстояват своята българска същина - пишат на латиница, само че техният остарял диалект, наименуван още палкенски, те са запазили от ХVII в. и е втора книжовна форма на българския език. На него основават и книжнина, имат фолклор и пишат и лирика на своя език. След разгрома на Чипровското въстание (1688 г.) огромна част от българските католици в Банат потеглят да търсят избавление в рамките на Австро-Унгария, с чиято католическа общественост поддържат връзки. Там получават положителни условия за живот, дава им се земя и опция за прехранване. След това има няколко талази на преселване, които не престават и през ХVIII век. С доста компликации те съумяват да пренесат целия си обичай и просвета в новите си поселища. След Освобождението (1878 г.), не дребна част от банатските българи се завръщат още веднъж в България. Гастрономическият тур " Из Банатска България край тихия бял Дунав " е фокусиран в селата Бърдарски Геран и Асеново. С. Бърдарски геран е самобитен център на банатските българи. Всяка година там се вършат обичайни балове и срещи на банатската общественост, където по-младите да научават повече за своя корен, обичаи и еднаквост. Усукано у захар, крофни, тресчици, кифличета, саланкарчета, питчита с джумерки, киртеше, залупна пита, райдуше, клатити, бъркани галушки, тачки, дрипави першоре, сърца с трендафер, алвъ, прусуръ, тъглина мазница са измежду обичайните банатски ястия, част от които ще бъдат показани за дегустация от туристите.

Отиваме при една извънредно пъстра в многообразието си общественост, споделя Екатерина Терзиева от туристическата организация „ СлоуТурс.БГ ", която провежда гастрономическия тур при банатските българи. Освен на тяхното гостолюбие, туристите могат да се насладят на някои от типичните за региона на Белене ястия като мазница и риба разсол, както и на хубостта на остров Белене. Тук в миналото е имало концентрационен лагер за политзатворници, а през днешния ден е местообитание на стотици екзотични водни птици. „ Ще се разходим с лодка към беленските дунавски острови, ще посетим и единственото чешко село в България, учредено от работливи чешки земеделци. Ще посетим плантация за елитни овце, в която животните имат личен тревомат, и ще опитаме овче сирена, мляко и кашкавал. Ще имаме и неповторимия късмет да влезем в най-голямата биологична градина за ябълки на Балканския полуостров, където сладките плодове се отглеждат съгласно правилата на биодинамичното земеделие ", допълват уредниците.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР