Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест

...
Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест
Коментари Харесай

282-сантиметрова кула спечели VIII издание на състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering

Кула с височина 282 сантиметра, която устоя сполучливо най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, завоюва първото място в осмото издание на Националното съревнование за изобретателни умения " Varna Spaghetti Engineering ", което се организира през днешния ден във Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “. Организатор и хазаин на събитието е катедра „ Строителство на здания и уреди “, а екипът на надпреварата е притежател на влиятелната премия „ Варна “ за 2019 година

Кулата-победител бе проектирана и изпълнена от тим „ Апокалипсис “ на възпитаниците на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен. На второ място се класираха „ Непобедимите “ от ПГСАГ „ Лубор Байер ” в Стара Загора, а трети станаха „ Спагети Арт 2 “ от ПГСАГ „ Васил Левски “ във Варна. Отличието на Студентския съвет на Варненския свободен университет за най-сплотен тим отиде при учениците от „ Кръгът „ Мисъл “ на ПГСАГ „ Ангел Попов “ във Велико Търново.

В конкуренцията участваха 13 училищен тима от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия във Варна, София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, Шумен и Бургас. Победителите бяха избрани от професионално журито, което оценяваше височина, стройност, изгодност и креативност. 12 от 13-те кули резервираха целостта си след тестването за резистентност, което симулира земетръс.

Специалната премия на Камарата на инженерите в капиталовото планиране – Регионална гилдия Варна, бе връчена от инж. Снежана Милева на тим „ Липстик “ от СГСАГ „ Христо Ботев “ - София. „ Продължавайте да развивате своята креативност в учебно заведение, надградете образованието си тук, във Варненския свободен университет, където Ви чакат положителни, можещи и знаещи експерти, а по-късно ви чакаме в нашите редици “, сподели инж. Милева. Инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Регионална гилдия Варна, добави, че в университета бъдещите инженери ще намерят и доста същински другари. Той връчи специфичната премия на КСБ на тим „ Порте “ от ПГАСГ " Арх. Камен Петков " в Пловдив. Арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България отличи „ Илевън Би “ от ПГСАГ " Никола Фичев " в Плевен и напомни за своите студентски години в компетентност „ Архитектура “ на ВСУ „ Черноризец Храбър “. Наградата на Съюза на архитектите в България бе връчена от ръководителя на районната гилдия във Варна – арх. Николай Рачински, на тим „ Нови очаквания “ от Стара Загора, който впечатли журито и публиката с ортогоналната си основа. „ Всички тимове сътвориха отлични структури и прелестни размери, в които видях бъдещите съвременни небостъргачи “, разяснява арх. Рачински. Деканът на Архитектурния факултет на ВСУ „ Черноризец Храбър “ доцент доктор инж. Росица Петкова – Слипец отличи тим „ Тухли “ от ПГСАГ „ Кольо Фичето “ в Бургас за отличното им медийно показване.

Студентите на Варненския свободен университет от специалностите „ Строителство на здания и уреди “ и „ Архитектура “, които влязоха в ролята на ментори на ученическите тимове, дадоха същински образец за обединен екип. Не инцидентно те бяха избрани като „ златния клас “ на надпреварата. Бъдещите архитекти и инженери освен помагаха, само че и поучаваха учениците за разнообразни професионални трикове за основаването на красиви и устойчиви кули. Голяма част от менторите-студенти на ВСУ „ Черноризец Храбър “ са взели участие като възпитаници в влиятелното съревнование, което е оказало въздействие при избора им на университет. „ Състезанието основава другарства за цялостен живот “, споделиха те.

Националното съревнование „ Varna Spaghetti Engineering “ е един от най-успешните формати за провокиране на ексцентричното мислене и въображение на младежите. Като уредник и хазаин катедра „ Строителство на здания и уреди “ на Варненския свободен университет желае да събере на едно място възпитаници от професионалните гимназии, студенти на ВСУ „ Черноризец Храбър ” и експерти от строителния отрасъл за основаването на неповторими строителни структури от спагети, като предизвика креативност, досетливост, отборен дух и по едно и също време с това развива интереса им към специалността на строителя.

IX издание на надпреварата за изобретателни умения " Varna Spaghetti Engineering " ще се организира на 17 и 18 ноември 2023 година, като тематиката му ще бъде „ Отваряеми мостове “.

По традиция сътрудниците, подкрепящи плана, са „ Савимекс “ ЕООД с артикули " Златен клас ", Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България. Вестник " Строител " - формалното издание на Камарата на строителите в България, е медиен сътрудник на събитието. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР