Кукерите са една от най-старите традиции, които сме запазили, по

...
Кукерите са една от най-старите традиции, които сме запазили, по
Коментари Харесай

Фотограф: Кукерите са една от най-старите традиции, които сме запазили

Кукерите са една от най-старите обичаи, които сме запазили, по някакъв метод те са връзката ни с природата, със земята, със силите, които символизират тези остарели ритуали. Тя е извънредно мощно непокътната през днешния ден в България. Моята цел и блян е да съумея да пресъздам това в фотосите, които върша към този момент пет години. Това сподели фотографът на National Geographic България Иво Данчев в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус ". 

На 28 март ще бъде показана изложбата " Привидения ". Проектът е по стратегия " Творчески стипендии " на Национален фонд " Култура ", а фотосите са направени в село Момина черква в Странджа. " Привидения " е метод да насоча вниманието на хората към казуса с обезлюдяването, който в Странджа е извънредно огромен “, изясни той.  

Данчев описа и за плана, по който работи сега – " Зад маските ". Той е отдаден на присъединяване на ромите в маскарадните обичаи в България. " През моите пътувания открих, че на доста места ромите взимат доста интензивно присъединяване в кукерските игри и техният брой е доста огромен. Зад маските всички сме хора и цветът на кожата няма значение. От друга страна, страшните и грозните маски символизират стандартите, които са наложени доста дълго време на ромския етнос и които аз ще се опитам да разбия, показвайки тези хора по друг метод и в друга светлина ", сподели Данчев.  

Бистра Окереке
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР