Кухнята е съществен аспект от културата на хората и народите.

...
Кухнята е съществен аспект от културата на хората и народите.
Коментари Харесай

Девет абсолютно отвратителни храни, на които са се наслаждавали нашите предци

Кухнята е значителен аспект от културата на хората и народите. Храната, която са консумирали другите общности в древността, се е развила в историята, с цел да се трансформира в храните, които познаваме и обичаме през днешния ден. Тези храни обаче не постоянно са били толкоз вкусни, колкото доста от главните ни ястия през днешния ден. Всъщност доста от нещата, които са яли нашите предшественици, през днешния ден биха били считани за безусловно отвратителни, даже и да са им се наслаждавали по това време.

По-долу ще споделим някои от най-отвратителните ястия, на които са се наслаждавали предците ни:

1. Език на фламинго

Повечето от нас биха се поколебали да изядат фламинго преди всичко, да не приказваме за езика му. Нашите предшественици обаче са имали други мисли. В древността фламингото се е употребило като храна, както и всяка друга птица, в това число пилета, патици, пауни, щрауси и даже папагали. Езикът на фламингото се е считал за деликатес, защото в Древен Рим фламингото се е считало за знак на благосъстояние. Само хората със доста благосъстояние са можели да си разрешат да ядат езици от фламинго, тъй че това ядене е било необичайност за множеството хора. 

2. Гарум

Гарумът е бил известен ферментирал рибен сос в Древен Рим. Римляните смесвали рибни вътрешности, кръв, оцет, мед, билки и подправки и оставяли тази примес да ферментира на слънце в продължение на няколко месеца.

Въпреки че сосът се е приготвял от " изхвърлените " елементи на рибата, той в действителност е бил много безценен, защото е отнемал доста време за приготвянето му. Понякога е било мъчно да се откри, защото е било позволено да се прави единствено отвън града поради мощната миризма, която се носи при ферментацията. 

3. Утроба на свинята

Докато свинският стомах е постоянно срещано ядене в днешно време, утробата на свинята е останала на назад във времето през последните няколко века. Свинската вътрешност е известен деликатес, подготвен от корема и вимето на свинята. Месото се подправяло и приготвяло с коренi, оцет, бульон, мед, семена от целина, черен пипер и мента, след което се пече на скара. Някои хора даже го употребявали за подготвяне на по-голямо ядене, съдържащо риба и домашни птици, като слагали всички меса дружно. 

4. Пълнени гълъби

Древните римляни постоянно са имали проблеми с гълъбите. Решението? Натъпквали ги и ги изяждали! Гълъбите били улавяни в домовете и хранени с ядки и жълъди, с цел да се угоят, преди да бъдат убити за храна.

След това те се пълнели с месо, ядки и билки, а след това ги пекли до подготвеност. Въпреки че множеството от нас евентуално не биха могли да си показват, че ядат гълъби, античните римляни наподобява са ги считали за вкусни. 

5. Пай с живи птици

Да, прочетохте вярно. Някои антични предписания се отличават с това, че в тях има живи животни! Всъщност обаче живите животни не се употребяват в ястието. За къс с живи птици се основава къс с огромна куполна кора от горната страна, под която се пълнят живи птици. Идеята е птиците да излетят на открито в великански театър, откакто кората бъде разрязана. Макар да звучи готино, не можем да си представим, че живи птици, които кражат около храната, са изключително здравословна концепция. 

6. Желе от апикан

Ако сте чували за аспик, значи към този момент сте осведомени с този смут. Една от обичаните храни на Древен Рим е било желето на Апикан. Желето на Апикан е солено желе, приготвено от пилешко, агнешко, ядки, стафиди, шалот, кисели краставички, оцет, масло и билки. Месото се употребява за подготвяне на лют бульон, в който се смесват останалите съставки. След това тази примес се оставя в снега за няколко дни, с цел да се сгъсти и да се трансформира в желе. След това се изкопава и се сервира с козе сирене и дресинг. 

7. Вино от изпражнения

Вероятно едно от най-отвратителните виновност в този лист, ttongsul, е лечебно оризово вино, което се прави от изпражнения. Ттонгсул се е произвеждал обичайно в Корея преди епохи и се е употребявал за лечебни цели. Хората, които към момента имат вяра в силата на ttongsul, настояват, че то може да помогне за лекуване на натъртвания, порязвания, счупени кости и даже епилепсия. Виното се подготвя посредством изстудяване на изпражненията (на деца или животни) в продължение на няколко дни, разбъркване с вода и ферментация с ориз и дрожди. За благополучие то към този момент не се създава необятно.

8. Розов къс

Името на розовия къс, прочут още като " patina de rosis ", е мощно подвеждащо. Макар че в розовия къс в действителност са се влагали розови листенца, основата на този къс в действителност е била направена от варени телешки мозъци. Мозъците се варят и се разрушават на крем, с който се цялостни цялостен къс, след което се пекат още веднъж, до момента в който консистенцията стане по-гъста. За декорация в него се натрошават и розови листенца, които се поръсват от горната страна. 

9. Бели дробове, накиснати в мляко

През годините хората са консумирали най-различни органи, само че какво да кажем за белите дробове? В антични времена някои хора са яли белите дробове на животните като особено ядене. Белите дробове се накисвали в мляко, с цел да се запазят влажни и да се извлече мощната миризма от тъканите им. След това се пълнели със съставки като яйца, мед, сол и разнообразни билки, с цел да им се придаде усет. Подправените и напълнени бели дробове се варят, с цел да се сготвят, след което се сервират на части. 

Благодаря, ще си взема единствено един сандвич

Очевидно храненето не постоянно е било толкоз апетитно, колкото е през днешния ден. Добрата вест е, че доста от тези предписания към този момент не се популяризират, тъй че не е нужно да се притеснявате, че ще ви сервират пълнени дробове идващия път, когато вечеряте на открито. Следващия път, когато кухненският личен състав допусне неточност в поръчката ви, просто си спомнете - можеше да бъде и по-лошо!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР